Hvervenbukta - Fiskevollbukta - Hauketo [Ljanselva miljøpark]

Rutenr:

896

Lengde:

3,9 km

Område:

Sørmarka

Type:

Hvervenbukta er utgangspunktet for denne sykkelruta. Den starter ved busstoppet/parkeringsplassen. Her lå Stubljan herregård - en av Oslos flotteste herregårder. Den ble oppført av Peder Holter rundt 1765 og var en del av Ljansgodset. Hovedhuset lå ute på brinken mot bukta, det brant i 1913 - grunnmuren ser du oppe mot sørvest.

Du starter med å ta turveien ned under brua ved portnerboligene - ned mot stranda (ta hensyn til badegjestene!) - og så til høyre forbi den hvite strandpaviljongen. Turveien går nå inn i skogen, men avstanden til Bunnefjorden er kort, så du har god utsikt på vei nordover. Flere steder er det satt opp benker der du kan ta en pause og nyte utsikten mot Nesodden, Bunnefjorden, Oslo og områdene vestover.

1,2 kilometer fra start, rett etter en høyresving, deler veien seg. Her holder du til venstre to ganger - i nedoverbakke. Du er nå innerst i Fiskevollbukta, og krysser Lusetjernbekken. Før Ljanselva ble lagt i tunnel på 60-tallet, hadde Lusetjernbekken og Ljanselva felles utløp her.

Straks kommer du inn på en gang- og sykkelvei som går langs E18. Du tar til høyre, opp på ei bru over E18, og kommer snart inn på Herregårdsveien. Den følger du 60 meter opp, før du tar til høyre - inn mot Hallagerbanen.

Nord for kunstgressbanen tar du av fra den asfalterte gang- og sykkelveien, og får grus under dekkene. Nå kommer du inn i Ljanselva miljøpark, et spennende og flott naturområde. Ta gjerne en titt på informasjonstavla før turen går videre gjennom dette varierte natur- og kulturlandskapet, der Ljanselva er selve livsnerven. Et inntil 100 meter bredt belte langs elva er vernet - som fri- og naturvernområder.

Etter infotavla holder du igjen til venstre, og nå bærer det inn i skogen. Du merker med en gang at du er på vei bort fra byens larm - her står skogen tett, og fuglene synger. I bunnen av første bakke kan du gjerne slå deg ned på en benk som er satt opp helt inntil elva. Dette er ett av i alt 14 "stille områder" som Oslo kommune har valgt ut. Miljøprosjekt Ljanselva har på dugnad satt i stand denne plassen der vi kan "sette oss ned og oppleve skogens og elvens ro og liv - året rundt - lett tilgjengelig", som det står på et skilt ved benken.

Turen går videre nordover den idylliske og frodige Liadalen. Den er en del av Ljanselvdalen, som går helt til Skraperudtjern. Flere steder står det små skilt med nyttig og interessant informasjon, bl.a. om et jernbaneanlegg som du kanskje ikke kjente til (Smaalensbanen). Det er flere muligheter til å krysse elva, men vår rute følger turveien på østsiden.

Etter vel en kilometer langs elva, kommer du inn i bebyggelsen igjen. Etter at du kommer inn på asfalt, tar du til venstre (Kronveien), og så til høyre to kryss senere (Ingolf Ruuds vei). Via den smale Kollstien kommer du deg under jernbanesporene, og er dermed framme på Hauketo stasjon.

Vil du fortsette turen langs Ljanselva, velger du rute 888, som går videre opp dalen til Skulleruddumpa og Skullerudstua. Rute 887 går til Mortensrudd og Dal/Brenna, mens rute 886 ender på Klemetsrud. To ruter går sørover til Kolbotn - rute 892 går via Øvre Prinsdal, mens rute 889 går langs Nedre Prinsdals vei og Skiveien.
Venter på toget

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 11.07.2015

Ruter i nærheten

Ruter Lengde Type Område
Hauketo - Skullerudstua [Ljanselva miljøpark] 4,6 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Sørmarka
Hauketo - Klemetsrud 3,5 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Sørmarka
Svartskog - Ingierstrand - Hvervenbukta 8,2 km Offentlig vei Sørmarka
Hvervenbukta - Hvitebjørn - Svartskog 7,4 km Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé Sørmarka

Hauketo - Skullerudstua [Ljanselva miljøpark]

Lengde

4,6 km

Område

Sørmarka

Type

Offentlig vei og skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Hauketo - Klemetsrud

Lengde

3,5 km

Område

Sørmarka

Type

Offentlig vei og skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Svartskog - Ingierstrand - Hvervenbukta

Lengde

8,2 km

Område

Sørmarka

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Hvervenbukta - Hvitebjørn - Svartskog

Lengde

7,4 km

Område

Sørmarka

Type

Offentlig vei, skogsbilvei/turvei og trillesti/løypetrasé

Gå til turen

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Hauketo 63 Innfallsport (parkering) Sørmarka
Hvervenbukta 17 Innfallsport (parkering) Sørmarka

Hauketo

Moh

63 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Sørmarka

Gå til sted

Hvervenbukta

Moh

17 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Sørmarka

Gå til sted

Turer i nærheten

Turer Lengde Turtype Start - Stopp
Gjennom Follo fra Hauketo 79,1 km Sykkeltur Hauketo - Hauketo
Mot hovedstaden på kongevei 33,9 km Sykkeltur Vestby - Hauketo

Gjennom Follo fra Hauketo

Lengde

79,1 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Hauketo

Til

Hauketo

Gå til turen

Mot hovedstaden på kongevei

Lengde

33,9 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Vestby

Til

Hauketo

Gå til turen

Samarbeidspartnere