Hvervenbukta er utgangspunktet for denne sykkelruta. Den starter ved busstoppet/parkeringsplassen. Her lå Stubljan herregård - en av Oslos flotteste herregårder. Den ble oppført av Peder Holter rundt 1765 og var en del av Ljansgodset. Hovedhuset lå ute på brinken mot bukta, det brant i 1913 - grunnmuren ser du oppe mot sørvest.
Du starter med å ta turveien ned under brua ved portnerboligene - ned mot stranda (ta hensyn til badegjestene!) - og så til høyre forbi den hvite strandpaviljongen. Turveien går nå inn i skogen, men avstanden til Bunnefjorden er kort, så du har god utsikt på vei nordover. Flere steder er det satt opp benker der du kan ta en pause og nyte utsikten mot Nesodden, Bunnefjorden, Oslo og områdene vestover.
1,2 kilometer fra start, rett etter en høyresving, deler veien seg. Her holder du til venstre to ganger - i nedoverbakke. Du er nå innerst i Fiskevollbukta, og krysser Lusetjernbekken. Før Ljanselva ble lagt i tunnel på 60-tallet, hadde Lusetjernbekken og Ljanselva felles utløp her.
Straks kommer du inn på en gang- og sykkelvei som går langs E18. Du tar til høyre, opp på ei bru over E18, og kommer snart inn på Herregårdsveien. Den følger du 60 meter opp, før du tar til høyre - inn mot Hallagerbanen.
Nord for kunstgressbanen tar du av fra den asfalterte gang- og sykkelveien, og får grus under dekkene. Nå kommer du inn i Ljanselva miljøpark, et spennende og flott naturområde. Ta gjerne en titt på informasjonstavla før turen går videre gjennom dette varierte natur- og kulturlandskapet, der
Ljanselva er selve livsnerven. Et inntil 100 meter bredt belte langs elva er vernet - som fri- og naturvernområder.
Etter infotavla holder du igjen til venstre, og nå bærer det inn i skogen. Du merker med en gang at du er på vei bort fra byens larm - her står skogen tett, og fuglene synger. I bunnen av første bakke kan du gjerne slå deg ned på en benk som er satt opp helt inntil elva. Dette er ett av i alt 14 "stille områder" som Oslo kommune har valgt ut. Miljøprosjekt Ljanselva har på dugnad satt i stand denne plassen der vi kan "sette oss ned og oppleve skogens og elvens ro og liv - året rundt - lett tilgjengelig", som det står på et skilt ved benken.
Turen går videre nordover den idylliske og frodige Liadalen. Den er en del av Ljanselvdalen, som går helt til
Skraperudtjern. Flere steder står det små skilt med nyttig og interessant informasjon, bl.a. om et jernbaneanlegg som du kanskje ikke kjente til (Smaalensbanen). Det er flere muligheter til å krysse elva, men vår rute følger turveien på østsiden.
Etter vel en kilometer langs elva, kommer du inn i bebyggelsen igjen. Etter at du kommer inn på asfalt, tar du til venstre (Kronveien), og så til høyre to kryss senere (Ingolf Ruuds vei). Via den smale Kollstien kommer du deg under jernbanesporene, og er dermed framme på
Hauketo stasjon.
Vil du fortsette turen langs Ljanselva, velger du
rute 888, som går videre opp dalen til Skulleruddumpa og
Skullerudstua.
Rute 887 går til Mortensrudd og
Dal/Brenna, mens
rute 886 ender på
Klemetsrud. To ruter går sørover til
Kolbotn -
rute 892 går via Øvre Prinsdal, mens
rute 889 går langs Nedre Prinsdals vei og Skiveien.