Dagens føremelding

Skiføret i marka nå

Område med nylig preparerte løyper Klikk i kartet, eller søk etter sted for å gå til føremeldingen for et område.

Lett snø og silkeføre

19.01.2021 08.23.04

Marka går nå inn i en ny nedbørsperiode med forventede 15-20 cm. snø i dag og i morgen. I slutten av uka er det ventet høyere nedbørsintensitet, men også høyere temperaturer og da må vi nok dessverre forvente en del regn i lavlandet. Men det er små temperaturmarginer melllom snø og regn, så vi kan jo håpe at det ikke går altfor hardt utover det vi har.

Nå på morgenen snør det i hele Marka og temperaturene ligger mellom -8 og 0 grader. I dag og i morgen kan vi forvente mykt silkeføre de fleste steder, så det er gode grunner til å få seg en tur på ski. Snøen gjør imidlertid snøtung skog enda tyngre, og vi må nok forvente en del trær som knekker over løypene i dagene framover. Ta det derfor med ro i utforkjøringer der du ikke ser hva som eventuelt ligger over løypa rundt neste sving. Ta heller ikke pauser under snøtunge graner som bøyer seg over løypa.

Mange vann har nå fryst til, og flere steder er isen nå kontrollert og farbar. Ikke forsøk å gå over vann som ikke er merket med bambusstikker og hvor det tydelig er kjørt opp løype med scooter. Vi minner uansett om at is aldri kan regnes som sikker generelt, og når man ferdes på is må man utvise den største forsiktighet og ha riktig utstyr medbrakt.

Å lage løyper er dyrt. Om du melder deg inn i Skiforeningen bidrar du til at vi kan gjøre jobben!

Det er nå skiføre i alle marker rundt Oslo og det er mange utfartssteder å velge mellom. Klikk her og søk p å "utfart", så får du kanskje ett nytt tips. Å utforske nye løyper er alltid gøy. Det er mulig å gå fine runder og gjennomgående turer i Marka fra nord til sør eller omvendt, f.eks. fra Ringkollen, Tverrsjøstallen, Mylla, Grua og Stryken til Lommedalen, Sørkedalen, Sognsvann, Maridalen eller Kjelsås.

For deg som synes Oslomarka er for liten er det nå mulig å gå i sammenhengende løyper helt fra Gjøvik til Oslo.

Her er det nå gode skimuligheter bare du er forberedt på litt skrinne forhold de første høydemetrene:

• Bærumsmarka (Fossum, Abborvannsvingen, Årnes)
  • Kjekstadmarka (Kjenner, Spikkestad, Gjellebekk m.fl)
  • Nordmarka syd (Sognsvann, Brekke, Skar, Elveli, m.fl)
  • Lillomarka (Skillebekk, Kjelsås, m.fl)
  • Østmarka (Krokhol, Streifinn, Lindeberg, Marikollen, m.fl)
  • Sørmarka (Siggerud, Kloppa)
  • Nordmarka nord (Stryken, Svartbekken, Mylla, Tverrsjøstallen, m.fl)
  • Krokskogen (By i Lommedalen, Sollihøgda, Skansebakken, Ringkollen, m.fl)
  • Romeriksåsene (Brovoll, Sjonken, Råsjøkrysset, Nysetra, m.fl)
  • Vestmarka (Solli, Skoglund, Vestmarksetra, Semsvann, m.fl)
  • Nordmarka syd (Frognerseteren, Tryvann, Skar, Sørli)
  • Lillomarka (Movatn, Solemskogen, Linderudkollen, Slattum, m.fl)
  • Nannestad (Nordåsen)
  • Hadelandsåsene (Lygna)

Følg med på hvor det kjøres i iMarka-appen og Turplanleggeren.

Vil du ta toget for å gå på ski? Da er både Snippen, Movatn, Nittedal, Varingskollen, Stryken, Harestua og Grua stasjoner som gir fine utgangspunkt for en skitur nå.

I mange av næranleggene er det nå produsert tilstrekkelig til at det kan lages gode runder. Følg med på status i de lokale føremeldingene.

For de som ikke lar seg hindre av en lengre kjøretur er det flotte forhold også i Totenåsen, åsene rundt Gjøvik, i Søndre Land, Feiring og flere andre områder på Østlandet. Sjekk ut de forskjellige områdeføremeldingene.

Markastuer og smittevern

Mange markastuer er nå åpne. Husk at på disse stuene gjelder de samme reglene for å hindre virusspredning som i resten av samfunnet og spesielt på serveringssteder. Det betyr at du må bruke munnbind når du går inn, og til og fra bordet du sitter ved – det holder ikke å bruke bøff eller et skjerf foran ansiktet! Hold også god avstand og spritvask hendene når du går inn.

Adkomst til Brovoll, Mylla og Svartbekken

Skal du til Brovoll kommer du ikke dit fra RV4-siden da Lunnertunnelen er stengt for vedlikehold. Fra Oslo må du velge E6 og E16 østfra så vil du komme helt frem til Brovoll parkering.

Pga. stor utfart til Svartbekken og Mylla for tiden blir Vestbygdveien enveiskjørt fra Harestua til Svartbekken og videre ut Myllavegen. Følg parkeringsanvisningene på parkeringsplassene. Se også detaljert info i føremeldingene for de enkelte områdene.

Brøyting av skogsbilveier

Skiforeningen har en tett og god dialog med grunneiere om å kunne anvende flere av skogsbilveiene som skiløype i vintersesongen. Noen veier vil uansett måtte benyttes i forbindelse med nødvendig skogsdrift. For mer informasjon om skimuligheter på veinettet følg med på føremeldingen i ditt område. Her ser du kart over planlagt brøyting i Løvenskiolds område .

Isslottet ved Østernvann 2021
(Foto: Odd Tore Saugerud, 18.01.2021)
Isslottet ved Østernvann 2021
(Foto: Odd Tore Saugerud, 18.01.2021)
Isfiske på Steinsfjorden
(Foto: Morten Synstelien, 18.01.2021)
Utsikt mot Ballangrud på Hadeland
(Foto: Nina Didriksen, 17.01.2021)

Webkamera

Webkamera på Kikutstua
Kikut
Webkamera ved Brovoll
Brovoll
Webkamera ved Skullerudstud
Skullerud
Se alle webkamera
Logoer for Kvikk Lunsj, Aftenposten og Obos.