Vi har blitt godt vant med sol, kuldegrader på natta og supre skiforhold nord i Marka den siste tiden, idag ser ut til å bli den siste før været skifter til uka. Benytt derfor sjansen om du kan denne søndagen til en solfylt tur i vakre omgivelser. Mulighetene er mange: Du kan både få deg en morgentur på raskt føre i nykjørte spor, skøyte deg over merkede vann med litt sporsnø, tusle rolig i en vårlig skuterløype - eller rett og slett gå på skaren akkurat der du vil.
Sola har allerede vært oppe en stund, og temperaturene som nå spenner fra -8 og opp til 1 plussgrad, vil fort stige. Det er også i dag ventet temperaturer opp mot 10 varmegrader og lite vind. Solkrem er obligatorisk på slike dager, og selvsagt også klister – universal/multigrade bør duge på de fleste av dagens forhold.
Tross stadig færre områder med snø: Tar du turen til Nordmarka nord eller Romeriksåsene kan du fortsatt gå lange, fine turer på kryss og tvers, men også lenger syd og vest er det skimuligheter. De beste forholdene er i løypene som går på skogsbilveier. Her er det fortsatt en god såle, men i terrengløypene må du forvente både bare flekker, åpne bekkefar og myrer innimellom. Ta det derfor rolig i utforkjøringene, særlig i solvendte hellinger.
Det er nattekulden som gjør at snøen overlever de høye dagtemperaturene. Ulempen er at det kan være litt skarpt og isete i løypene tidlig på dagen, men det endrer seg fort når solen får gjort sitt. Er du tidlig ute og ønsker mykere forhold bør du oppsøke de grønne nyfreste sporene i kartet. Ut fra enkelte utfartssteder kan det være skrint med snø og isete den første kilometeren, men forholdene bedrer seg når du kommer deg litt inn i Marka.
Likevel er de beste forholdene i løypene som går på skogsbilveier. Her er det fortsatt en god såle, men i terrengløypene må du forvente bare flekker innimellom. Ta det derfor rolig i utforkjøringene, særlig i solvendte hellinger.
Noen vann er fortsatt farbare og merket, men på mange vann har vi begynt å ta inn merkestikkene da isen er på hell. Det er viktig å ha med seg at det kun er vann som er merket med stikker og skuterkjørt som er farbare. Selv om skiløypa er farbar er det ikke sikkert at resten av vannet er det. Vi minner om at all ferdsel på is er på eget ansvar. Les mer om isvett her.
Om du ikke slår deg til i varm solhelling kan de mange markastuene by på lune solvegger og både fast og flytende munngodt. Du finner åpningstider her, eller i iMarka-appen.
Er du forresten en av dem som ennå ikke er medlem i Skiforeningen? Nå er det på tide å benytte sjansen! Bli medlem i dag, og få neste vintersesong med på kjøpet. Som medlem er du med på å bidra til milevis med preparerte skiløyper.
Ha en strålende søndag i Marka!
Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.
Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.
Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.
Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.
Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.
Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.
Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.
Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.
Etter store snøfall er det viktig å få komprimert snøen slik at den danner en god såle man senere kan sporsette. Pakking skjer med scooter med matte eller rulle hengende bak, eller kun med scooter når snømengdene er ekstra store. Man kan også pakke med tyngre utstyr som løypemaskin, men da er det viktig at snøen ikke er våt slik at man risikerer å stå igjen med en kompakt issåle når det blir kaldere igjen.