Dagens føremelding

Skiføret i marka nå

Område med nylig preparerte løyper Klikk i kartet, eller søk etter sted for å gå til føremeldingen for et område.

En kald og vakker skilørdag

16.01.2021 09.14.33

For tredje helg på rad får vi en strålende skilørdag: Det er klarvær og kaldt i Marka for øyeblikket. Opptil 22 kalde kan få noen hver til å holde seg under dyna. Men det er det ingen grunn til! Når sola kommer opp stiger temperaturen fort noen knepp og gjør forholdene tilnærmet perfekte: Fastere spor enn de som er kjørt i natt skal du lete lenge etter.

Etter et par ukers intens rydding av nedfallsskog har løypemannskapene nå klart å åpne en mengde nye løyper, også i terrenget. Det er nå skiføre i alle marker rundt Oslo og det er mange utfartssteder å velge mellom. Å utforske nye løyper er alltid gøy. Er du i byen, kan du for eksempel ta deg en liten skitur i kunstnøløypa på Bygdøy.

Å lage løyper er dyrt. Om du melder deg inn i Skiforeningen bidrar du til at vi kan gjøre jobben!

I terrengløypene kan det være skrinne partier innimellom, så ta det rolig i utforkjøringer. Alle snøtunge trær som har tenkt å falle ned har garantert ikke falt ennå, så vær litt obs. Ikke ta kvikklunsjen rett under en gran som bøyer seg over løypa.

Mange mindre vann har nå fryst til, og flere steder er isen nå kontrollert og farbar. Ikke forsøk å gå over vann som ikke er merket med bambusstikker og hvor det tydelig er kjørt opp løype med scooter og sporsetter. Vi minner uansett om at is aldri kan regnes som sikker generelt, og når man ferdes på is må man utvise den største forsiktighet og ha riktig utstyr medbrakt.

Nå er mulig å gå fine runder og gjennomgående turer i Marka fra nord til sør eller omvendt, f.eks. fra Ringkollen via Løvlia til Sørkedalen eller Lommedalen, og fra Stryken via Kikut til Sognsvann eller Frognerseteren.

For deg som synes Oslomarka er for liten er det nå mulig å gå i sammenhengende løyper helt fra Gjøvik til Oslo, fra Oslo til Gjøvik eller frem og tilbake hvis du er i slekt med en Aukland.

Her er det nå gode skimuligheter bare du er forberedt på litt skrinne forhold de første høydemetrene:

• Bærumsmarka (Fossum, Abborvannsvingen, Årnes)
  • Kjekstadmarka (Kjenner, Spikkestad, Gjellebekk m.fl)
  • Nordmarka syd (Sognsvann, Brekke, Skar, Elveli, m.fl)
  • Lillomarka (Skillebekk, Kjelsås, m.fl)
  • Østmarka (Krokhol, Streifinn, Lindeberg, Marikollen, m.fl)
  • Sørmarka (Siggerud, Kloppa)

De beste skiforholdene finner du her:

• Nordmarka nord (Stryken, Svartbekken, Mylla, Tverrsjøstallen, m.fl)
  • Krokskogen (By i Lommedalen, Sollihøgda, Skansebakken, Ringkollen, m.fl)
  • Romeriksåsene (Brovoll, Sjonken, Råsjøkrysset, Nysetra, m.fl)
  • Vestmarka (Solli, Skoglund, Vestmarksetra, Semsvann, m.fl)
  • Nordmarka syd (Frognerseteren, Tryvann)
  • Lillomarka (Movatn, Solemskogen, Linderudkollen, Slattum, m.fl)
  • Nannestad (Nordåsen)
  • Hadelandsåsene (Lygna)

Følg med på hvor det kjøres i iMarka-appen og Turplanleggeren.

Vil du ta toget for å gå på ski? Prøv å unngå de mest populære togene som går mellom kl 10 og 12. Da er både Snippen, Movatn, Nittedal, Varingskollen, Stryken, Harestua og Grua stasjoner som gir fine utgangspunkt for en skitur nå.

Kulden gjør også at snøproduksjonen nå kjøres for fullt i næranleggene. I mange av anleggene er det nå produsert tilstrekkelig til at det kan lages små runder. Følg med på status i de lokale føremeldingene.

For de som ikke lar seg hindre av en lengre kjøretur er det flotte forhold også i Totenåsen, åsene rundt Gjøvik, i Søndre Land, Feiring og flere andre områder på Østlandet. Sjekk ut de forskjellige områdeføremeldingene.

Markastuer og smittevern

Mange markastuer er nå åpne. Husk at på disse stuene gjelder de samme reglene for å hindre virusspredning som i resten av samfunnet og spesielt på serveringssteder. Det betyr at du må bruke munnbind når du går inn, og til og fra bordet du sitter ved – det holder ikke å bruke bøff eller et skjerf foran ansiktet! Hold også god avstand og spritvask hendene når du går inn.

Adkomst til Brovoll, Mylla og Svartbekken

Skal du til Brovoll kommer du ikke dit fra RV4-siden da Lunnertunnelen er stengt for vedlikehold. Fra Oslo må du velge E6 og E16 østfra så vil du komme helt frem til Brovoll parkering.

Pga. stor utfart til Svartbekken og Mylla for tiden blir Vestbygdveien enveiskjørt fra Harestua til Svartbekken og videre ut Myllavegen fra og med 23/12 til og med 4/1. Følg parkeringsanvisningene på parkeringsplassene. Se også detaljert info i føremeldingene for de enkelte områdene.

Brøyting av skogsbilveier

Skiforeningen har en tett og god dialog med grunneiere om å kunne anvende flere av skogsbilveiene som skiløype i vintersesongen. Noen veier vil uansett måtte benyttes i forbindelse med nødvendig skogsdrift. For mer informasjon om skimuligheter på veinettet følg med på føremeldingen i ditt område. Her ser du kart over planlagt brøyting i Løvenskiolds område .

Mot lysere tider
(Foto: Erik Unneberg, 15.01.2021)
Mot lysere tider
(Foto: Erik Unneberg, 15.01.2021)
Et av Markas beste utsiktssteder
(Foto: Nina Didriksen, 16.01.2021)
Vakker vinter ved Solheimstorget i Lunner
(Foto: Eivind Molde, 16.01.2021)

Webkamera

Webkamera på Kikutstua
Kikut
Webkamera ved Brovoll
Brovoll
Webkamera ved Skullerudstud
Skullerud
Se alle webkamera
Logoer for Kvikk Lunsj, Aftenposten og Obos.