Lygna - Skrukkelisjøen (Svartungsvegskillet)

Rutenr:

740

Lengde:

15,4 km

Område:

Hadelandsåsene

Type:

Offentlig vei
Denne sykkelruta knytter sammen kommunene Gran i Oppland og Hurdal i Akershus. Den starter på Lygna og går østover Fv 180 forbi Gammelsætra. Øvre Pikmyrhytta, en gammel allmenningshytte, ligger på venstre side. På høgre side ser vi en privat hytte. Vi sykler nedover og kommer til første skogsveg, på venstre side, en bomveg nordover til Lokkebakka. Her er det storslagen utsikt mot Einafjorden og Helgedalen.

Vi sykler videre nedover Fv 180 til en skogsveg som tar av mot nord, fint utsiktspunkt. Her går rute rute 747 ned i Helgedalen, med ruter videre mot Toten. Vi fortsetter ned til en skogsbilveg som tar av til høgre mot Bustevollen, Tommelsjøen og Risbakken (rute 305). Omtrent midt mellom disse to vegene er kommune- og fylkesgrensa.

Vi fortsetter på fylkesvegen, som vi skal følge helt til "mål". Det går stadig nedover, og det varer både lenge og vel. Fra rutas høyeste punkt (vel 660 moh.), litt etter Gammelsætra, og ned til det flater ut, er det vel 6 kilometer - og en høydeforskjell på nærmere 270 høydemeter.

Vi passerer Skrukkelia kapell og kommer snart fram til Skrukkelisjøen. Her er det en fin badeplass på høgre side. Vel en kilometer etter denne badeplassen, er vi framme i et kryss der Svartungsvegen tar opp til venstre. Her ender vår rute.

Svartungsvegen går bratt opp lia til Nordenga og videre inn til Bjørtjenn, som ligger rett ved Vesle Svartungen. Derfra kan man sykle videre mot Totenåsen eller tilbake til Hadeland. Rute 732 fortsetter rett fram på fylkesvegen til Hurdal kirke ved Hurdalssjøen.
Dette

Foto: Eivind Molde, 22.07.2013

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Lygna 630 Innfallsport (parkering) Hadelandsåsene
Skrukkelisjøen 329 Vann, tjern Hurdal - Feiring

Lygna

Moh

630 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Hadelandsåsene

Gå til sted

Skrukkelisjøen

Moh

329 m

Type

Vann, tjern

Område

Hurdal - Feiring

Gå til sted

Samarbeidspartnere