Svartungsvegen (Nordenga)

Type:

Innfallsport (parkering)

Område:

Hurdal - Feiring

Moh:

500
Nordenga er parkeringsplass og innfallsport for skiløyper til Fjellsjøkampen og Svartungen/Totenåsen. Vegen her, Svartungsvegen, er en skogsbilveg tilhørende Mathiesen Eidsvold Værk. Området er snørikt, og det er gjerne her en har Romerikes første skispor klare på høsten. For de som vil tøye skisesongen lengst mulig, er det ikke uvanlig at en kan få seg en tur i mai. Sommerstid er det fine sykkelmuligheter innover. Området har mange gode fiskevann, både for sommer- og vinterfiske. Nordenga ligger ca. 500 moh.

Vær OBS på følgende når du skal ta av fra riksveg 180 og kjøre opp til Nordenga. Ca. 3,5 km fra østenden av Skrukkelisjøen kommer du til ei bussbu der Svartungsvegen tar av til høyre. Nederst i Svartungsvegen er det skiltet privat veg og all kjøring forbudt. Men dette gjelder ikke for de som skal på ski fra Nordenga.

Vegen opp dit går gjennom et interessant område. Den stiger bratt oppover gjennom en del av bebyggelsen i Skrukkelia. På 1600-tallet var det en betydelig bosetting av finner i dette området. Beliggenheten til gardene vi ser er typisk for slik finnebosetting: Avsidesliggende skog slik at de kunne drive sitt svedjebruk i fred, høytliggende slik at kornet ikke skulle fryse så lett og nær vann med fiskemuligheter. Fra en kjører av riksvegen og opp til parkeringsplassen er det ca 2,5 km.

Hurdal Hele Året har ansvaret for plassen og tar parkeringsavgift, registreres med mobiltelefon (forklaring på oppslagstavla på plassen).
Hopper høyt av glede

Foto: Nina Didriksen, 28.03.2012

Løyper i nærheten

Løype Lengde Sist preparert Preppetype
Svartungsvegen [Nordenga] - Vesle Damtjennet 1,9 km 30.04.2024 Scooter

Svartungsvegen [Nordenga] - Vesle Damtjennet

Lengde

1,9 km

Sist preparert

30.04.2024

Preppetype

Scooter

Gå til løype

Samarbeidspartnere