Over Totenåsen fra Reinsvoll

Søndag på Torsætra

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 09.09.2012

Turinformasjon

Lengde:

81,4 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Gradering:

Krevende

Beskrivelse

Har du noen gang krysset Totenåsen på sykkel? Hvis ikke, har du nå en god mulighet til å bli nærmere kjent med dette flotte turområdet. Men ikke bare det: På denne turen får du bl.a. oppleve kulturlandskap på Toten, Totenåsens varierte terreng, landeveissykling langs Mjøsa og en "siste innspurt" langs Vormas bredd. Du kan ta toget både til start på Reinsvoll og tilbake fra Eidsvoll, der turen ender.

Fra stasjonen sykler vi ut mot riksvei 4, tar til høyre og straks inn på en adskilt gang- og sykkelvei (gamle riksvei 4). Dermed kommer vi fram til krysset mellom Røssholmvegen og Røstøenvegen - like ved en bensinstasjon. Herfra legger vi kursen østover på fylkesvei 246.

Ved Bøverbru tar vi inn på traseen til den tidligere Skreiabanen, og følger den fram til Lena (ta til høyre rett etter den gamle stasjonsbygningen på Bøverbru - og så straks til venstre igjen). Denne sidebanen til Gjøvikbanen ble åpnet i 1902. 61 år senere ble passasjertrafikken avviklet, og godstrafikken var slutt i 1987. Året etter var banen offisielt nedlagt. Den 22 kilometer lange banen gikk mellom Reinsvoll og Skreia.

Ved Lena skifter vi retning, og sykler rett mot sør, gjennom sentrum og videre mot Lensbygda. Vi nærmer oss Totenåsen, og ved Fredrikstad sag avløses kulturlandskap av skog. Ferden fortsetter nå innover åsen. Fra Vesterås sykler vi mer i sørøstlig retning, og etter hvert åpner landskapet seg med utsikt mot sør.

Vi har lagt bak oss nesten 35 kilometer når vi kommer til turens høyeste punkt - ca. 660 meter over havet. Stigningen er ganske jevnt fordelt fra Lena og hit, så det er slett ingen massiv "klatring" som skal til for å komme seg opp rundt 430 høydemeter.

Vi triller ned bakkene til Torsætra, et trivelig serveringssted i hjertet av Totenåsen. Her er det mat og drikke å få kjøpt. Torsætra ligger ved foten av Toræterkampen, den høyeste toppen i Totenåsen. Etter en pause her, er vi klar for neste etappe. Nå skal vi videre mot sørøst, først litt oppover, og så i lett terreng langs Øyungen og Hersjøen.

Ved Steinsjøen passerer vi en stor parkeringsplass. En drøy kilometer senere, etter at vi har forlatt Østre Toten og kommet inn i Eidsvoll kommune, må vi være litt ekstra OBS, så vi ikke kommer "på ville veier". Her går "hovedveien" opp mot høyre. Den skal vi ikke følge, men ta inn på en skogsbilvei som går rett fram. Ca. en kilometer senere skal vi ta skarpt opp til venstre.

Rett etter Almelia starter så nedkjøringen til Feiring. Nå har vi 4,5 kilometer med nedoverbakke (ca. 335 høydemeter) framfor oss, og på vei nedover fra åsen kan vi nyte den flotte utsikten mot Mjøsa.

Turen fortsetter gjennom et helt annerledes landskap. Vi har Mjøsa på venstre side helt til Byrudstua - det har vi også, i kombinasjon med kulturlandskap, på vei mot Minnesund. Her krysser vi Vorma på den gamle Minnesundbrua, og slipper dermed unna trafikken på E6.

Vi sykler opp forbi gårdene Holt og Habberstad, tar til høyre ved Skovseth og har bare et lite stykke igjen til Eidsvoll. Dermed får vi nærkontakt med Vorma igjen. Her kan vi f.eks. slappe av på en benk ved statuen "Tømmerfløteren", mens elva glir sakte forbi. Jernbanestasjonen ligger rett på den andre siden av Vorma.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Reinsvoll - Bøverbru - Borglund Reinsvoll Borglund 7,9 km
Lena - Borglund Borglund Lena 6,4 km
Lena - Vesterås Lena Vesterås 12 km
Vesterås - Torsætra Vesterås Torsætra 11,8 km
Steinsjøen - Torsætra Torsætra Steinsjøen 11,8 km
Almelihaugen - Steinsjøen Steinsjøen Almelihaugen 3,6 km
Feiring - Almelihaugen Almelihaugen Feiring 4 km
Feiring - Byrudstua Feiring Byrudstua 8,6 km
Byrudstua - Minnesund - Holt Byrudstua Holt 6,8 km
Habberstad - Holt Holt Habberstad 2,2 km
Eidsvoll - Skovseth - Habberstad Habberstad Eidsvoll 6,3 km

Reinsvoll - Bøverbru - Borglund

Fra

Reinsvoll

Til

Borglund

Lengde

7,9 km

Gå til rute

Lena - Borglund

Fra

Borglund

Til

Lena

Lengde

6,4 km

Gå til rute

Lena - Vesterås

Fra

Lena

Til

Vesterås

Lengde

12 km

Gå til rute

Vesterås - Torsætra

Fra

Vesterås

Til

Torsætra

Lengde

11,8 km

Gå til rute

Steinsjøen - Torsætra

Fra

Torsætra

Til

Steinsjøen

Lengde

11,8 km

Gå til rute

Almelihaugen - Steinsjøen

Fra

Steinsjøen

Til

Almelihaugen

Lengde

3,6 km

Gå til rute

Feiring - Almelihaugen

Fra

Almelihaugen

Til

Feiring

Lengde

4 km

Gå til rute

Feiring - Byrudstua

Fra

Feiring

Til

Byrudstua

Lengde

8,6 km

Gå til rute

Byrudstua - Minnesund - Holt

Fra

Byrudstua

Til

Holt

Lengde

6,8 km

Gå til rute

Habberstad - Holt

Fra

Holt

Til

Habberstad

Lengde

2,2 km

Gå til rute

Eidsvoll - Skovseth - Habberstad

Fra

Habberstad

Til

Eidsvoll

Lengde

6,3 km

Gå til rute