Kristine løp gjennom hele Marka for å komme seg på jobb

Å løpe til jobb fikk en ny betydning da Kristine Grønlund (27) like godt la hele distansen gjennom Marka.

Tekst: Guri Leyell Skedsmo Foto: Kristine Grønlund

Published 8/26/2022

Løpeglad: Kristine Grønlund (27), Skiforeningens jurist og ansvarlig for naturforvaltning, løper gjerne mye og langt. Men til jobb foretrekker hun egentlig buss. Foto: Privat

– Jeg må seriøst revurdere hvordan jeg tar beslutningene mine, smiler jurist og fagansvarlig Skiforeningen, Kristine Grønlund.  

Et privat hjertesukk om at enda flere burde oppdage Markabussen og jogge tilbake til byen, ble plutselig til et løfte om at hun jammen skulle gjøre det selv: Løpe fra Ringkollen til Frognerseteren.  

– Det er så utrolig mange fine stier og veier i disse områdene! Så jeg drømte om en sånn tur. 

Startet klokken 4

Inspirert av sitt eget innlegg, bestemte hun seg for å teste. Omgående. Det var bare en hake ved opplegget. Det var midt i uka. Kristine bor på Hønefoss. Har kontor i Holmenkollen. Og starter på jobb klokka åtte.  

– Jeg måtte kjøre litt tidlig hjemmefra, kan du si. Sånn i firetiden.  
Bilen parkerte jeg ved Jonsetangen på Krokskogen, like ved Ringkollen. På den tiden av døgnet, midt i uka, er stutt med folk i skogen, kan jeg opplyse. 

Til gjengjeld er det ganske mange firbeinte. 

Yrende dyreliv

En uheldig grevling passerte lettere sjokkskadet under bilen på vei opp til Ringkollen. Det gikk heldigvis bra. 

– Ellers møtte jeg tre elg, en hare, litt rådyr, et ekorn. Litt sau.  

Forsiktige lyder i skogen, ingenting skremmende. Og ellers bare veldig, veldig stille. Samt magisk – og litt tungt, ifølge Kristine.  

– Jeg hadde en plan om å løpe på enda flere stier. Men det er så mange fine skogsbilveier. Innimellom var det litt mer fristende så tidlig på morgenen. Litt enklere.  

#markaturen  

I denne serien får du gode turtips fra nye og gamle markatravere.

Kristine Grønlund (27)

  • Jurist og fagansvarlig naturforvaltning og klima i Skiforeningen
  • Ekspert på Markaloven
  • Orienteringsmosjonist  
  • Bor på Hønefoss 

Løpe Ringkollen – Frognerseteren

Om turen: Løpe/jogge/gå fra Ringkollen til Frognerseteren. Turen tar deg gjennom noen av de fineste delene av Krokskogen og Nordmarka.

Startpunkt: Ringkollen. Hit går Markabussen på lørdager. Blir du kjørt eller kjører selv, er det for eksempel mulig å parkere på Jonsetangen, vestsiden av Øyungen. Her starter nydelige partier i retning Frognerseteren. 

Gradering: Langtur! Krevende. 

Lengde: 35 kilometer.

Terreng: Variert og ganske krevende. Blanding av sti og skogsbilvei. Det finnes et vell av sti- og veivalg.

Kristines beste tips: Du kan løpe på skogsbilvei store deler av turen. Men det er mange flotte stialternativer, og fint å veksle mellom stier og skogsbilvei. Den vurderingen kan du gjøre litt underveis, avhengig av lyst og dagsform!   

Frokost ved Fyllingen

Den første frokosten ble inntatt i bilen på vei opp til Ringkollen, før  grevlingepisoden.  

– Frokost to tok jeg i et stikryss ved Fyllingen. Da hadde sola kommet frem. Markastuene er jo dessverre ikke åpne i sjudraget om morgenen. Egentlig hadde jeg gledet meg mest til smågodt og sportsdrikk. Men jeg skulle jo rekke jobben, og tiden løp litt fra meg. Så den kosen måtte jeg ta ved skrivebordet.

– Underveis tenkte jeg at jeg seriøst må revurdere hvordan jeg tar beslutningene mine. Det var jo innmari tidlig å begynne å løpe så langt!   

Effektiv arbeidstid

Kristine ankom etter fire timer og 45 minutters vekselvis jogg og gange til jobb. Der ble hun straks møtt med kollegiale krav om å løpe hjem igjen også.  De kommentarene overså hun glatt. Hønefossbussen ventet.  

Tidligere har Kristine syklet til jobb. Til vinteren skal hun teste ski.  

– Jeg kommer jo litt sent på jobb på den måten. Men hjernen jobber godt når du starter dagen sånn. Så det regner jeg som effektiv arbeidstid. 

Last ned stort kart her (pdf). 

Lang og innholdsrik: En nesten fem timer lang løpetur gjennom Marka med magiske opplevelser underveis. Kart: Ole Listuen

Affiliates