Gjennom Østmarka fra Krokhol

Høststemning ved Bremsrud i Nøklevann

Foto: Kjell Kristiansen, 02.10.2003

Turinformasjon

Lengde:

36 km

Område:

Østmarka

Beskrivelse

Vi skal holde oss i den vestlige delen av Østmarka. Tonevann og Røyrivann er østligste punkt. Vi starter på Krokhol, og ender turen ikke så langt unna.

Fire steder kan det være mulig å få kjøpe seg mat og drikke underveis. Vi skal nemlig innom både Vangen, Losby, Mariholtet og Skullerudstua. Fra Krokhol til Vangen er det mest skogsbilvei, men også en strekning (1,7 km) med trillesti (før Skjelbreia). Vi tråkker opp bakkene til Vangen, og peiler oss inn på skiltstaken på vollen øst for kafeen. Her starter den blåmerkede stien som vi skal følge gjennom skogen fram til Røyrivann.

Stien er ca 3,6 kilometer lang. Vi "klatrer" opp mot Pølseberget, og kanskje må vi "klatre" litt på vei ned igjen også. Snart ser vi Tonevann, et fint sted for en rast. Oppover igjen, mellom Vesle Tonekollen og Tonekollen, og så er det nedoverbakke fram til plassen der skogsbilveien starter, ved gapahuken vest for Røyrivann. Vi møter noen bratte kneiker underveis, men de er ikke lange, og det bør være helt uproblematisk å ha sykkelen med på denne strekningen gjennom skogen.

Fra Røyrivann sykler vi, delvis i nedoverbakke, langs det tradisjonsrike Losby-vassdraget. Her har det vært sagbruksdrift helt tilbake til 1500-tallet. Etter Mønevann er landskapet mer åpent, og vi sykler langs de vide golfbanene i Losby. Så er vi innom asfalt i ca tre kilometer, før vi stikker til skogs igjen ved Vestereng. Nå er vi på vei over mot Elvåga og Mariholtet, rett vest for Losby.

Fra Mariholtet skal vi videre mot vest, og tar oss over åsen til Nøklevann. Vi følger vannet sørover mot Rustadsaga, og er snart framme ved Skullerudstua. Nå gjenstår siste etappe - strekningen sørover til Grønmo. Her kan man hoppe på nærmeste buss, eller velge riksvei 155 tilbake til Krokhol. Det er en strekning på knapt sju kilometer.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Krokhol - Vangen Krokhol Vangen skistue 8 km
Losby - Vangen Vangen skistue Losby 9,3 km
Mariholtet - Losby Losby Mariholtet 9,2 km
Sleppa - Mariholtet Mariholtet Sleppa 1,8 km
Rustadsaga - Sleppa Sleppa Rustadsaga 3,2 km
Skullerudstua - Rustadsaga Rustadsaga Skullerudstua 1,2 km
Skullerudstua - Grønmo Skullerudstua Grønmo 3,3 km

Krokhol - Vangen

Fra

Krokhol

Til

Vangen skistue

Lengde

8 km

Gå til rute

Losby - Vangen

Fra

Vangen skistue

Til

Losby

Lengde

9,3 km

Gå til rute

Mariholtet - Losby

Fra

Losby

Til

Mariholtet

Lengde

9,2 km

Gå til rute

Sleppa - Mariholtet

Fra

Mariholtet

Til

Sleppa

Lengde

1,8 km

Gå til rute

Rustadsaga - Sleppa

Fra

Sleppa

Til

Rustadsaga

Lengde

3,2 km

Gå til rute

Skullerudstua - Rustadsaga

Fra

Rustadsaga

Til

Skullerudstua

Lengde

1,2 km

Gå til rute

Skullerudstua - Grønmo

Fra

Skullerudstua

Til

Grønmo

Lengde

3,3 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere