Østmarksetra - Sleppa

Rutenr:

156

Lengde:

2,5 km

Område:

Østmarka

Type:

Skogsbilvei/turvei
Det er en svært interessant sykkelrute du har framfor deg nå. Den fører deg blant annet til det som omtales som Oslos første utfartssted i Marka, Sarabråten. Så nå er du på historisk grunn.

Du starter ved parkeringsplassen nedenfor Østmarksetra, og legger Ulsrudvannet bak deg idet du tar fatt på rutas første motbakke (300 meter lang). Veien fortsetter i svak nedoverbakke innover et høydedrag i retning nordenden av Nøklevann.

Veien ned mot vannet er spesiell. Så her anbefaler vi at du bremser opp, ser deg godt omkring og kanskje stopper og kikker på skiltet som forteller historien til Korketrekkeren - ett av flere navn som brukes på dette veistykket.

Veien går først over ei bru, svinger deretter 360 grader mot venstre, og så gjennom en åpning under brua. Derav navnet. Så fortsetter veien i flere slyng ned til vannet.

Denne veien - Sarabråtveien - ble anlagt i 1856 av konsul Thomas Heftye, som drev Sarabråten. Det sies at han bygde veien slik fordi han ville gi de besøkende en litt spesiell opplevelse når de skulle ta seg fram med hest og vogn ned mot Nøklevann. Og spesielt er det - også for den som ferdes på sykkel.

Vel framme ved krysset like nord for Nøklevann, tar du til høyre. Veien til venstre går oppover Lutdalen, og så nordvestover mot Oppsal (rute 472) og Haugerud (rute 214).

Du sykler nå tett inntil det idylliske Nøklevann, før du så tar fatt på en solid bakke (300 meter lang) opp til Sarabråten. Sarabråten er et historisk interessant sted, som du finner informasjon om på skilt som er satt opp på tunet.

Den allerede nevnte konsul Heftye kjøpte stedet i 1856, og både en rekke celebre gjester og "vanlige folk" fra Oslo-området besøkte Sarabråten. På slutten av 1800-tallet var dette det mest benyttede utfartsstedet for folk i byen.

Vi anbefaler en rast ved murene på Sarabråten, før turen går videre sørover - og ned til krysset ved Sleppa. Tar du til høyre her, kommer du videre langs Nøklevann og til Rustadsaga (rute 157). Rute 450 fører over til Mariholtet.
Høstfarger ved Nøklevann

Foto: Bjørn Ranstorp, 06.10.2002

Ruter i nærheten

Ruter Lengde Område Type
Haugerud - Sleppa 4,8 km Østmarka Skogsbilvei/turvei
Rustadsaga - Sleppa 3,2 km Østmarka Skogsbilvei/turvei
Oppsal - Sleppa 3,5 km Østmarka Skogsbilvei/turvei
Haraløkka - Østmarksetra 1,2 km Østmarka Skogsbilvei/turvei

Haugerud - Sleppa

Lengde

4,8 km

Område

Østmarka

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Rustadsaga - Sleppa

Lengde

3,2 km

Område

Østmarka

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Oppsal - Sleppa

Lengde

3,5 km

Område

Østmarka

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Haraløkka - Østmarksetra

Lengde

1,2 km

Område

Østmarka

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Sleppa 196 Generelt stedsnavn Østmarka
Østmarksetra 212 Stue, hytte (andre) Østmarka

Sleppa

Moh

196 m

Type

Generelt stedsnavn

Område

Østmarka

Gå til sted

Østmarksetra

Moh

212 m

Type

Stue, hytte (andre)

Område

Østmarka

Gå til sted

Samarbeidspartnere