I vakkert Toten-landskap

Vakkert Toten-landskap

Foto: Erik Unneberg, 02.07.2014

Turinformasjon

Lengde:

36,8 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Gradering:

Medium

Beskrivelse

Raufoss i Vestre Toten er med sine 7000 innbyggere det mest folkerike tettstedet på Toten, og har også togforbindelse til blant annet Gjøvik og Oslo. Denne turen både starter og ender ved Raufoss stasjon, og selv om det er tettbebyggelse akkurat her, går mesteparten av turen gjennom vakre, landlige omgivelser.

Fra stasjonen sykler du først et lite stykke nordover på Storgata, før du tar Østvollvegen til høyre. Ved Østvoll svinger du til høyre, og idet du sykler sørover, er boligområdene erstattet av åker og eng. Det har gått jevnt oppover, men når du er fremme ved rundkjøringen, der du skal til venstre (Fv 115), flater det ut. Det er heller ingen bakker å snakke om frem til Granvang, der du gjør en venstresving og ser Mjøsa i det fjerne. Like etterpå sykler du inn mot Sillongen, der det både er hotell og badeplass.

Fra Sillongen skal du hele veien ned mot Lena, administrasjonssenteret for Østre Toten kommune. Før utforkjøringene starter, passerer du Stenberg kafé og friluftsmuseum, som er en del av Toten museum. Hvis du ikke la inn en rast ved Sillongen, er dette et fint sted å stoppe. Også herfra kan du se mot Mjøsa.

Fra Lena skal du vestover, men ikke på hovedveien. Du skal nemlig sykle i den traseen til den nedlagte Skreiabanen, der det i dag er fint å sykle. Etter snaut to kilometer passerer du hovedveien (Fv 246), og fortsetter videre sørvestover mot Borglund. Idet ferden fortsetter nordover herfra, blir det mer innslag av skog langs traseen, men etter Bøverbru, der du kommer inn på hovedveien mot Reinsvoll, veksler landskapet mellom skog, åker og bebyggelse.

Det har vært en del stigning fra Lena til Reinsvoll, men på det siste stykket nordover tilbake til Raufoss er det noe utfor, men ellers ganske flatt. Her kan du benytte gang- og sykkelvei.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Raufoss - Sillongen Raufoss Sillongen 11 km
Lena - Sillongen Sillongen Lena 7,1 km
Lena - Borglund Lena Borglund 6,4 km
Reinsvoll - Bøverbru - Borglund Borglund Reinsvoll 7,9 km
Reinsvoll - Raufoss Reinsvoll Raufoss 4,4 km

Raufoss - Sillongen

Fra

Raufoss

Til

Sillongen

Lengde

11 km

Gå til rute

Lena - Sillongen

Fra

Sillongen

Til

Lena

Lengde

7,1 km

Gå til rute

Lena - Borglund

Fra

Lena

Til

Borglund

Lengde

6,4 km

Gå til rute

Reinsvoll - Bøverbru - Borglund

Fra

Borglund

Til

Reinsvoll

Lengde

7,9 km

Gå til rute

Reinsvoll - Raufoss

Fra

Reinsvoll

Til

Raufoss

Lengde

4,4 km

Gå til rute