Rundtur fra Vestby

Mot Årungen

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 01.08.2009

Turinformasjon

Lengde:

37,5 km

Område:

Follomarka

Beskrivelse

Fra Vestby i sør til Ski i nord - det er en sykkeltur på historiske veier, gjennom kulturlandskap og tettsteder, og langs Follomarkas største vann.

Vi starter fra Vestby stasjon og sykler først nordover til Korsegården. Her følger vi Gamle Mossevei, som er lagt i samme trasé som Den Fredrikshaldske Kongevei. Kongeveien fra Fredrikshald (Halden) til Christiania er den eldste av disse. Den ble bygd på 1600-tallet og var innfartsåren til Christiania i rundt 250 år, fram til Mosseveien ble tatt i bruk rundt 1850-70.

Etter å ha syklet gjennom boligområdene i Vestby og videre i åpne, frodige kulturlandskap, er vi framme ved Korsegården: Dette har vært et av de mest sentrale krysningspunkt mellom veier som går nord-sør og øst-vest helt siden urtiden. På 1700-tallet var det skysstasjon her. Mosseveien fortsatte videre nordover langs Årungen og Gjersjøen. Men vi skal rett østover til Ås.

Vi passerer Universitetet i Ås og deretter Meierikrysset, stedet der meieriet til den tidligere Landbrukshøgskolen i Ås holdt til. Nå er det museum her. Bygningen fra 1953 er fredet. Fra Ås stasjon legger vi kursen mot nord, og følger turveien langs jernbanelinja, og deretter langs riksvei 152, gjennom jordbrukslandskap til Ski. Fra Vestby og hit har vi fulgt Nasjonal sykkerute nr. 7.

Nå er vi så langt nord som vi skal på denne turen. Vi sykler vestover, krysser riksveien og kommer fram til Nygårdskrysset. E18 kommer vi oss over ved hjelp av Leonardo Da Vincis bro, et originalt byggverk i limtre.

Vi er innom Den Fredrikshaldske Kongevei igjen et lite stykke, før vi setter kursen mot Vassum. Helt fra Korsegården og hit har vi hatt gang- og sykkelvei til disposisjon. Men nå er trafikken forholdsvis liten. Vi tråkker oss fram gjennom områder med store, fine gårder på begge sider. Fra toppen av Vassumbakkene kan vi nyte flott utsikt vestover.

Så bærer det kraftig nedover, fra ca 150 til ca 40 meters høyde i løpet av rundt 1,5 kilometer. Vi er framme ved nordenden av Årungen, det største vannet i Follomarka. Her fra Vassum skal vi videre sørover langs vestsiden av vannet. En fin rasteplass innbyr til pause med utsikt.

Neste mål er Korsegården, og de siste 3,5 kilometerne sykler vi igjen på gang- og sykkelvei. Så gjenstår siste etappe tilbake til Vestby.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Vestby - Korsegården Vestby Korsegården 7,3 km
Ås - Korsegården Korsegården Ås 2,8 km
Ås - Ski Ås Ski 8 km
Ski - Nygårdskrysset Ski Nygårdskrysset 3 km
Nygårdskrysset - Vassum Nygårdskrysset Vassum 4 km
Korsegården - Vassum Vassum Korsegården 5,1 km
Vestby - Korsegården Korsegården Vestby 7,3 km

Vestby - Korsegården

Fra

Vestby

Til

Korsegården

Lengde

7,3 km

Gå til rute

Ås - Korsegården

Fra

Korsegården

Til

Ås

Lengde

2,8 km

Gå til rute

Ås - Ski

Fra

Ås

Til

Ski

Lengde

8 km

Gå til rute

Ski - Nygårdskrysset

Fra

Ski

Til

Nygårdskrysset

Lengde

3 km

Gå til rute

Nygårdskrysset - Vassum

Fra

Nygårdskrysset

Til

Vassum

Lengde

4 km

Gå til rute

Korsegården - Vassum

Fra

Vassum

Til

Korsegården

Lengde

5,1 km

Gå til rute

Vestby - Korsegården

Fra

Korsegården

Til

Vestby

Lengde

7,3 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere