Markatips som gjør mørketiden lysere

Vi er inne i en utfordrende tid med strenge koronarestriskjoner og bare få timer med dagslys. Her er våre tips til hvordan du kan ta vare på deg og dine i tiden fremover.

Tekst: Christine Amdam Foto: Hilde Myhrvold

Publisert 10.11.2020

Nå har vi igjen gått inn i en periode med strenge restriksjoner. Kalenderen viser november, som kan være en litt grå måned. Men vi er så heldige at vi bor i en by med Marka i umiddelbar nærhet. Marka byr på en rekke muligheter og aktiviteter som kan gjøre hverdagen mye bedre. Vårt viktigste tips er å bruke Marka så mye du kan.

Vi krysser fingrene for at det snart blir kuldegrader og snø. Det er mye glede i å glede seg til å gå på ski igjen.

BRUK MARKA: Nå må vi ta ekstra godt vare på hverandre. Hold avstand og vær ute i Marka så ofte du kan. Marka byr på et hav av turmuligheter. Foto: Christian Haukeli.

Ni markatips som kan lyse opp hverdagen:

1. Kom deg ut i dagslys

Dersom du har mulighet til å gå en tur mens det er lyst ute; gjør det! Sitter du på hjemmekontor er det ekstra viktig å komme seg ut. Gå deg en tur før arbeidsdagen starter da du vanligvis ville kommet deg til jobb. En rusletur i lunsjen gjør også godt for kropp og hode.

2. Inviter noen med ut på tur

Vi skal begrense nærkontaktene våre, men ute i Marka er det enklere å holde avstand og overholde smittevernreglene enn om du er innendørs. Inviter en venn, en kollega eller noen andre du ikke har sett på lenge til å gå en tur.

3. Gå på tur med hodelykt

Ved å bruke hodelykt i høstmørket dukker det plutselig opp en hel del nye turmuligheter. Det er ofte grusveier som er opplyst, mens du med hodelykt kan begi deg ut på alle stier du måtte ønske. Husk å se vekk dersom du møter andre slik at de ikke blir blendet. Så anbefaler vi å skru av lykten en liten stund for å kjenne på hvordan det er å være i Marka når det er helt mørkt. 

Les mer om mørketurer i Marka

4. Tenn et bål

Bål lyser opp omgivelsene og gir varme. Forskning viser at bål har en beroligende effekt på oss. Det er godt for øynene å fokusere på flammene og få en pause fra det kunstige lyset vi omgir oss med.

5. Drikk kakao

Ta med deg kakao på termos i sekken når du går på tur. Det smaker godt og varmer opp kroppen.

Prøv denne deilige kakao-oppskriften

VARM DRIKKE: Kakao på tur gleder både små og store. Foto: Magnus Nyløkken.

6. Slapp av i en hengekøye

Gå til et av Oslos flotte utsiktspunkter som for eksempel Grefsenkollen, Barlindåsen eller Vettakollen. Eller gå til ditt nærmeste markavann. Spenn opp hengekøya di mellom to trær. Nyt utsikten, lytt til omgivelsene, les en bok eller hva med å høre på favorittpodkasten din?

Les våre tips for å få en vellykket natt i hengekøye

7. La selve turen være målet

 Man behøver ikke å gå langt for å få en fin markaopplevelse. Dersom du skal ha med barn på tur bør selve turen være målet. Marka er barnas beste lekeplass.

8. Besøk en markastue

De varme stuene i Marka holder åpent. Her venter fyr på peisen, ferske boller, hjemmelaget suppe og masse annet som fyller på med energi. Husk å ta med munnbind i sekken.

Se oversikten over alle stuene i Marka

9. Gjør deg klar til å gå på ski

Statistisk sett er snøen rett rundt hjørnet. Skiforeningens løypebaser står klare med maskinene og preparerer spor så fort det er mulig. Finn frem skiene dine og fjern gammel skismøring dersom du glemte det i fjor. Når snøen først kommer er det smart å være klar!

SKIGLEDE: Snart er den kalde, fine, hvite tiden her. Da gjelder det å være klar. Foto: Magnus Nyløkken.

Samarbeidspartnere