Mørketur i Marka

Høstmørket kommer krypende. Med hodelykt kan du utforske Marka på en ny og spennende måte.

Tekst: Christine Amdam Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 13.10.2020

Ved å bruke hodelykt i høstmørket dukker det plutselig opp en hel del nye turmuligheter. Det er ofte grusveier som er opplyst, mens du med hodelykt kan begi deg ut på alle stier du måtte ønske.

– Det er alltid spennende å se favorittstien i en annen lyssetting, og du kan oppleve turen på en ny måte, forteller Ole Kristian Sørland i Skiforeningen.

Han er glad i å bruke hodelykt både på gå-, sykkel-, og løpeturer.  

– Nå blir det mørkt tidligere og tidligere dag for dag, og da er det mange som kryper under ullteppet på sofaen. Men det er en flott opplevelse å dra på tur i høstmørket. Ta med hele familien og gjør turen til en liten ekspedisjon. Det er veldig spennende å gå på tur med hodelykt. Prøv gjerne å skru av hodelykten en liten stund, så får dere kjenne på hvordan det er å være i skogen når det er helt mørkt. Så blir det ekstra deilig å komme inn etterpå, sier Sørland.

Ved å gå på tur i mørket får man også brukt sansene på en annen måte.

FAMILIEEKSPEDISJON: Å gå på tur i mørket kan være litt skummelt. Snakk med barna om det på forhånd, så blir det både spennende og koselig!

Kan blende andre

Hva bør man tenke på når man er på jakt etter ny hodelykt?

– Tenk litt gjennom hva du skal bruke hodelykten til og hvor sterkt lys du trenger. Man trenger ikke like sterkt lys når man går på tur eller løper som når man ferdes fort på sykkel eller ski, sier Sørland

Han forteller videre at man kan få rimelige hodelykter med opp til 1000 lumen, men at de sterkeste lyktene også kan blende andre. Det kan ofte holde med omkring 50 lumen.

– Man må ikke glemme at man også kan møte andre mennesker på tur. I tillegg kan for sterkt lys ta bort litt av sjarmen for deg selv, sier han.

Husk alltid å ha med ekstra batterier eller en alternativ lyskilde når du begir deg ut i mørket. 

STEMNINGSFULLT: Lyskilder som lyser opp mørket skaper en spesiell stemning i Marka på høsten.