Krokskogen: Scooterløype mot Løvlia. Foto: Per Gulbrandsen

Slik blir de smale perlene i Marka til

Alt du trenger å vite om scooterløyper – og litt til.
Text: Guri Leyell Skedsmo Photo: Lars Gulbrandsen
Published 1/11/2024

I Marka finnes en rekke løyper som bukter seg gjennom trange dalsøkk, tett skog, kuperte åser og vide myrer. Her går du sjelden i kø. De store løypemaskinene passer ikke inn. Skogen er for tett, underlaget for røft.  

Slikt blir det nydelige scooterløyper av.

Grimsvann i Nordmarka: Først måtte spadene til. Deretter ble det kjørt med scooter. 

Ustrigla

–  Folk går og venter på at vi skal kjøre dem opp. På denne tiden begynner de gjerne å etterspørre, det er veldig hyggelig, sier løypekjører i Nordmarka, Lars Gulbrandsen.  

I starten av sesongen er det stas med store og brede maskinpreparerte løyper. Så blir man kanskje litt mett av “trikkeskinner”, mener Gulbrandsen.  

Scooterløyper er ikke strigla spor, men kommer i alle fasonger.
 
– De store løypemaskinene preparerer gjerne flere spor, både for skøyting og klassisk. De kjører der underlaget tåler vekten, som på skogsbilveier og andre egnede områder. Med de små scooterne våre kommer vi frem helt andre steder. På ujevnt underlag, over myrer, inn mellom tettere skog.
 
– Så scooterløyper er mer krevende å gå i?   

– En scooterløype kan ha ett spor, noen ganger to, være veldig smale – men også litt bredere. Dette varierer veldig. Noen går gjennom litt røffere terreng, men også over store, åpne områder, som myrer. Samtlige vann i Marka kjøres dessuten med skuter, av sikkerhetsmessige grunner.  

Mer om Skiforeningens scooterløyper

Du finner oversikt over alle våre scooterløyper i iMarka-appen eller på Føremeldingen 

  • Trykk på kartlag-ikonet nest nederst til høyre
  • Huk av for “løypetype”
  • De stiplede linjene i kartet viser Markas scooterløyper  

Sloddet og mattekjørt: Det blir ikke bedre, ifølge løypekjørerne. 

Trenger mye snø

Vanligvis preparerer Skiforeningens løypemannskap med scooter litt senere på vinteren. I år er de allerede godt i gang.
  
– Disse løypene trenger mye snø, og det har vi jo hatt nok av. Men arbeidet tar tid, underlaget er krevende. I starten lager vi en god og bred såle. Det er nødvendig for å kunne justere sporene senere. Om det skulle bli isete og vanskelige spor, kan vi ikke bearbeide og begynne sporsettingen på nytt, slik vi gjør med de store løypemaskinene. I skuterløypene må vi i stedet legge nye spor litt på siden av de forrige.
 
– Så hvis skuterløyper blir harde og isete etter mildvær, må dere enten lage parallelle spor, eller vente helt til neste snøfall?
 
– Stemmer. Vanligvis kjører vi opp skuterløypene en gang i uka. Det holder. Vi kan justere en del med en såkalt slodd, og en matte bak den igjen. Du vil forresten ikke tro hvor tilfredsstillende det er å sitte på scooteren og se resultatet: Når løypa er sloddet og mattekjørt, går løypa fra en dumpete affære til et stuegulv! Det er et herlig syn.   

Få oversikt

Finn frem via iMarka-appen eller på Føremeldingen 

  • Trykk på kartlag-ikonet nest nederst til høyre
  • Huk av for “løypetype”
  • De stiplede linjene i kartet viser Markas scooterløyper  

Oversikt: Trykk på det nest nederste ikonet til høyre, for kartlag og bakgrunnskart. Huk av for løypetype. De stiplede rød linjene markere scooterløyper. 

Affiliates