Krokskogen: Foto: Per Gulbrandsen

Slik blir de smale perlene i Marka til

Alt du trenger å vite om scooterløyper – og litt til.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo
Publisert 11.01.2024 Oppdatert 23.01.2025

Slik finner du dem

Finn frem via iMarka-appen eller på Føremeldingen 

  1. Trykk på kartlag-ikonet nest nederst til høyre
  2. Huk av for “løypetype”
  3. De stiplede linjene i kartet viser Markas scooterløyper  

I Marka finnes en rekke løyper som bukter seg gjennom trange dalsøkk, tett skog, kuperte åser og vide myrer. Her går du sjelden i kø. De store løypemaskinene passer ikke inn. Skogen er for tett, underlaget for røft. Slikt blir det nydelige scooterløyper av. 

Håndspadd

Disse løypene blir til delvis med spader og skuffer. Det gjør at det tar ekstra tid å preparere dem. 

– Vi får mange spørsmål om scooterløyper. Folk går og venter på dem, sier løypesjef Kristine Grønlund. 

– Så når er de klare?

– Dette er tidkrevende arbeid. Ved stor snøfall i starten av sesongen må vi prioritere hovedløypene. Men vi er i gang med scooterløyene også. Flere er åpnet og det er tidlig. Scooterløypene trenger mye snø, fordi de går gjennom kupert terreng.  

Scooterløyper, en kortinnføring

I starten lages god og bred såle. Det er for å justere sporene senere. Om det skulle bli isete og vanskelige spor, kan man ikke bearbeide og begynne sporsettingen på nytt, slik man gjør med de store løypemaskinene. 
I stedet må sporet legges litt på siden av det forrige. 

Du vil ikke tro hvor tilfredsstillende det er å sitte på scooteren og se resultatet! Løypekjører Lars Gulbrandsen i Nordmarka

Ustrigla

At folk etterspør scooterløypene er koselig, mener løypekjører i Nordmarka, Lars Gulbrandsen. Han preparerer mange av dem. 

– De små scooterne gjør at vi kommer frem til litt bortgjemte steder. Gjennom litt røffere terreng, over myrer, inn mellom tettere skog.

Scooterløyper er ikke strigla spor. Dette er ikke for deg som vil ha "trikkeskinner", men foretrekker å tusle litt for deg selv.
 

Trenger mye snø

Det er krevende for scooterne å ta seg gjennom terrenget, særlig ved stort snøfall. 

– Vanligvis kjører vi opp skuterløypene en gang i uka. Det holder. Vi bruker blant annet slodd, og en matte bak den igjen. Du vil ikke tro hvor tilfredsstillende det er å sitte på scooteren og se resultatet! Løypa går fra en dumpete affære til et stuegulv! Det er et herlig syn.