- Det første møtet med skogen kan sette spor for alltid 

Tusenvis av barn har hatt sitt første møte med Marka denne høsten. - Behovet for å skape gode naturopplevelser er større enn noensinne, sier prosjektleder Cathrine Birkelid.

Published 10/13/2022

Å være ute i naturen med andre bidrar til psykiske og fysiske velvære, viser forskning. Det merker også Skiforeningens prosjekt Friluftsglede. Interessen har vært enorm denne høsten. 43 skoler deltar med tredje- og fjerdeklassinger. Mottagsklasser er godt representert. For enkelte har det bare gått noen dager fra ankomsten til Norge, til det første møte med tjukk granskog.

Søker skogens ro

Det er et stort behov for å komme seg ut denne høsten, være aktiv. Men også å søke stillhet og ro. Barna merker fort at skogen leverer, og slike skogsmøter kan sette spor for alltid, sier Cathrine Birkelid i Skiforeningen.  
Nettopp det er poenget med Friluftglede, ifølge Birkelid. At dette skal være starten på et livslangt forhold til nærnatur.

Møte med nærskogen

De siste årene har Skiforeningen satset tungt på å få flest mulig barn til å bli kjent med sin egen nærskog. For noen kan den virke skummel i starten, som en villmark full av farer. Det går fort over, ifølge Birkelid.  
3500 barn har kastet seg over utfordringene så langt i høst. Tråkket nye stier, brukt kompass, observert dyreliv, tatt seg frem i krevende terreng, klatret, balansert, spikket og smakt gjøksyre - og maur.   
- Det gir enorm mestringsfølelse å beherske vill natur. Mange er forsiktige i starten, men etter noen timer, er de fleste på hjemmebane.

Dette er prosjekt Friluftsglede

  • De neste ukene deltar 3500 barn på Friluftsglede. 43 skoler er påmeldt.
  • Mer enn 40.000 barn har deltatt siden oppstarten i 2008.
  • Barna er fra over 30 forskjellige osloskoler med over 60 prosent ikke-norskspråklige elever.
  • I tillegg deltar mange barn med familiene sine på aktivitetsdager i helgene og på Skiforeningens ulike ferietilbud.
  • Tilbudet leveres fullfinansiert til skolene, takket støtte fra være gavegivere, stiftelser og det offentlige. 

Affiliates