Olterud - Oksbakken - Torsætra

Rutenr:

686

Lengde:

16,8 km

Område:

Totenåsen

Type:

Denne sykkelruta fører deg inn på Totenåsen - fra de øverste gårdene på Toten. Ruta kan deles i tre - først en "klatreetappe" på rundt 5,5 kilometer, fra ca. 310 moh. til rundt 660 meters høyde. Så er det småkupert terreng i omtrent 6,5 kilometer, før det går nedover på slutten. Når du kommer "i mål", befinner du deg rundt 500 meter over havet.

Du starter i krysset ved Olterud, langs veien som heter Øverskreien. Hit kommer det sykkelruter fra bl.a. Skreia (rute 684) og Lena (rute 685). Det er bare å gire ned, og ta fatt på bakkene opp Nygårdseterlinna! På vei oppover får du - "tråkk for tråkk" - bedre og bedre utsikt over Toten-bygdene og Mjøsa. Det er virkelig et flott panorama!

Nygårdsætra er øverste gård, og her innkreves veiavgiften fra bilistene. Det er også kart og informasjon her. Grusveien overtar, og du sykler videre innover gjennom skogen. Et par hundre meter senere deler veien seg. Holder du til høyre her, kommer du til Vesterås (rute 687).

Men du skal inn mot venstre, og fortsetter "klatringen". Selv om du nå er inne i skogen, har du flere steder utsikt tilbake mot kulturlandskapet du nylig forlot. Ved Oksbakken flater veien ut, ja det går til og med litt nedover når parkeringsplassen er passert. Så nå kan du endelig puste ut! Skal du sykle inn på Totenåsen fra nord, er dette den veien som ligger høyest. Oksbakken er for øvrig et sentralt utgangspunkt for turer både på ski og til fots.

To Hutjern passeres - her er det flere hytter. Oppe til venstre ligger Tjuvåskampen (812 moh.). Totenåsstien går opp dit fra Langsætra. Vel 9 kilometer fra start kommer du til et veikryss der du skal holde til venstre. Veien på høyre side er nok et alternativ dersom du skal til Vesterås (rute 675). Også Sisselrotkampen hyttefelt ligger på den strekningen.

På bakketoppen etter dette krysset får du flott utsikt over store områder. Så går det nedover, men vær OBS her - for et stykke nede i bakken går vår rute 90 grader til venstre, forbi en bom. Du kan se Anfinnsætra oppe i lia, og etter en kilometers oppoverbakke, er du ganske nøyaktig i samme høyde som ved Oksbakken. Også her er det flott utsikt.

Du befinner deg nå rett sør for Torsæterkampen (841 moh.), den høyeste toppen på Totenåsen. Og herfra er det bare å trille nedover i lange, fine bakker - du får Garsjøen på høyre side, fortsetter et stykke til, og passerer en bom. Her er det satt opp løypeskilt og -kart, for dette er et populært utgangspunkt for turer også om vinteren. Nå er det bare et lite stykke til å sykle, så er du nede ved Torsætra.

Dette er et koselig sted hvor det er mat og drikke å få kjøpt hele året. Det går veier i flere retninger herfra. Hersjøvegen går videre sørover åsen, til Hersjøen og Steinsjøen (rute 573), med forbindelse videre mot Feiring og Hurdal. Til Hurdal kan du også komme på Garsjøvegen, som går i en mer vestlig trasé - rute 689 til Rognlia.

Rute 688 går ned til Skreia, mens rute 842 er en alternativ rute tilbake til stedet der du startet. Den går via Skjeppsjøen.

Ved Olterud

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 01.09.2012

Ruter i nærheten

Ruter Lengde Type Område
Olterud - Skjeppsjøen - Torsætra 9,3 km Offentlig vei Totenåsen
Olterud - Vesterås 7,4 km Offentlig vei og skogsbilvei/turvei Totenåsen
Skreia - Olterud 4,7 km Offentlig vei Totenåsen
Skreia - Torsætra 10,3 km Offentlig vei Totenåsen
Torsætra - Rognlivegskillet 10,4 km Skogsbilvei/turvei Totenåsen

Olterud - Skjeppsjøen - Torsætra

Lengde

9,3 km

Område

Totenåsen

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Olterud - Vesterås

Lengde

7,4 km

Område

Totenåsen

Type

Offentlig vei og skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Skreia - Olterud

Lengde

4,7 km

Område

Totenåsen

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Skreia - Torsætra

Lengde

10,3 km

Område

Totenåsen

Type

Offentlig vei

Gå til turen

Torsætra - Rognlivegskillet

Lengde

10,4 km

Område

Totenåsen

Type

Skogsbilvei/turvei

Gå til turen

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Olterud 310 Gårdsbruk Totenåsen
Torsætra 498 Stue, hytte (andre) Totenåsen

Olterud

Moh

310 m

Type

Gårdsbruk

Område

Totenåsen

Gå til sted

Torsætra

Moh

498 m

Type

Stue, hytte (andre)

Område

Totenåsen

Gå til sted

Turer i nærheten

Turer Lengde Turtype Start - Stopp
Rundtur på Totenåsen 36,9 km Sykkeltur Torsætra - Torsætra
Til topps på Totenåsen 22,2 km Skitur Torsætra - Torsætra

Rundtur på Totenåsen

Lengde

36,9 km

Turtype

Sykkeltur

Fra

Torsætra

Til

Torsætra

Gå til turen

Til topps på Totenåsen

Lengde

22,2 km

Turtype

Skitur

Fra

Torsætra

Til

Torsætra

Gå til turen

Samarbeidspartnere