Langs store vann i Nordmarka

Høstsol over Kringla

Foto: Erik Unneberg, 28.09.2009

Turinformasjon

Lengde:

38,1 km

Område:

Nordmarka syd

Beskrivelse

Sørkedalen skole er en innfallsport til flere deler av Marka, og kan nås med både buss, bil og sykkel fra mer sentrale strøk. Denne turen, som er på nærmere fire mil, går i sin helhet på skogsbilveier med godt dekke, og tar deg inn til de indre delene av Nordmarka. Der venter store, blinkende vann, vakre nordmarksplasser og muligheter til å ta korte avstikkere til fots opp på et par av Oslos høyeste topper.

Fra skolen i Sørkedalsveien sykler du først ned til den store parkeringsplassen ved elven og tar fatt på bakkene oppover mot Kjelsås, den øverste gården i lia. På veien dit passerer du Pipenhus, hvor du fortsetter rett frem. Den nye Heggeliveien går til venstre her. Den er populær å gå på ski på vinterstid.

De første fire kilometerne av turen bringer deg over 200 høydemeter opp i terrenget. Du får nå Langlivannet på høyre hånd, men det er begrenset utsikt dit, for vannet ligger i en trang dal. Bedre vannkontakt får du nede ved Kringla, som ligger åpent til langs veien. Du har akkurat krysset fylkesgrensen mellom Oslo og Buskerud, og befinner deg nå i Ringerike kommune. Men du blir ikke der så lenge, for etter en solid oppoverbakke er du igjen inne i Oslo, og kan skue mot Vesle Sandungen. Nå er du på det ene av turens to høyeste punkter, ca. 440 moh. Hvis du har god tid, kan du gjerne ta deg en liten tur til høyre før du tar fatt på bakken. Her lå i sin tid plassen Langlia, som måtte rives på grunn av restriksjonene som ble innført da Langlivannet ble regulert til drikkevannsreserve for Oslo. Fortsatt ser man rester av plassen i form av grunnmurer og hustufter.

Den videre ferden går nå på nordsiden av Sandungsvannene. Du får god utsikt til Sandungen gård, og hvis du ønsker å inspisere Kjerkeberget, Oslos høyeste topp, kan du sette fra deg sykkelen ved gården og gå på merket sti opp til toppen på 629 moh. Beregn tre kvarter hver vei på de to kilometerne til dette flotte utsiktsstedet, som for øvrig er det nordligste punktet i Oslo.

Ved Sandungskalven sykler du igjen ut av Oslo, og er for en liten stund inne i Lunner kommune i Oppland. Det nordligste punktet på turen nås ved nordspissen av Store Sandungen, og nå venter lett sykling i flatt terreng langs østsiden av vannet, frem til Hakkloa. Heller ikke langs dette vannet byr syklingen på stigningsmessige utfordringer, men vær klar over at denne strekningen ligger i skygge mesteparten av dagen. Det kan være ganske kaldt her tidlig på våren og sent på høsten, men ved svabergene i sydenden av vannet er det fint å bade om sommeren.

Det bærer nå videre slakt nedover mot Bjørnsjøen, og snart er du fremme ved Kikutstua, der det er fint å ta en pause og få påfyll av forfriskninger. Hvis du vil ha en ny avstikker til fots, så ligger Kikuttoppen (611 moh.) rett nord for dette serverings- og overnattingsstedet. Der oppe får du praktfull utsikt i flere retninger. Det går blåmerket sti den drøye kilometeren til toppen. Du kan også gå opp til Kikuttoppen fra plassen Fyllingen, som du sykler forbi en kilometer etter Kikutstua. Blåstien derfra er noen hundre meter lengre, men ikke så bratt.

Traseen videre går mellom Østre og Vestre Fyllingen, og så venter de ikke altfor bratte oppoverbakkene til Sakrishytta. På toppen er du på turens andre høyeste punkt (ca. 440 moh.), men nå blir det utfor de siste fem-seks kilometerne. Du passerer bommen ved Finnerud, og det blir god fart i bakkene. Husk at det er fartsgrense på 30 km/t i Marka, og at det kommer både gående og syklende turfolk i møte. Snart er du tilbake ved Sørkedalen skole, der turen startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Sørkedalen skole - Kringla Sørkedalen skole Kringla 9,4 km
Sandungen gård - Kringla Kringla Sandungen gård 6,4 km
Sandungen gård - Sandungskalven Sandungen gård Sandungskalven 3,5 km
Sandungskalven - Hakkloa gård Sandungskalven Hakkloa gård 4,1 km
Hakkloa gård - Kikutstua Hakkloa gård Kikutstua 4,4 km
Finnerud - Glåmene- Kikutstua Kikutstua Finnerud 6,6 km
Sørkedalen skole - Finnerud Finnerud Sørkedalen skole 3,7 km

Sørkedalen skole - Kringla

Fra

Sørkedalen skole

Til

Kringla

Lengde

9,4 km

Gå til rute

Sandungen gård - Kringla

Fra

Kringla

Til

Sandungen gård

Lengde

6,4 km

Gå til rute

Sandungen gård - Sandungskalven

Fra

Sandungen gård

Til

Sandungskalven

Lengde

3,5 km

Gå til rute

Sandungskalven - Hakkloa gård

Fra

Sandungskalven

Til

Hakkloa gård

Lengde

4,1 km

Gå til rute

Hakkloa gård - Kikutstua

Fra

Hakkloa gård

Til

Kikutstua

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Finnerud - Glåmene- Kikutstua

Fra

Kikutstua

Til

Finnerud

Lengde

6,6 km

Gå til rute

Sørkedalen skole - Finnerud

Fra

Finnerud

Til

Sørkedalen skole

Lengde

3,7 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere