Det beste fra Hadeland

Lysegrønt kulturlandskap
Foto: Erik Unneberg, 27.05.2015

Turinformasjon

Lengde:

68,5 km

Område:

Nordmarka nord

Beskrivelse

Hadeland har mye å by på, fra kulturlandskap, skog, høye åser og fine vann. Det er derfor svært naturskjønne omgivelser denne turen går gjennom, og det blir også en kort sving oppom den nordøstre delen av Nordmarka, samt den nordvestre delen av Romeriksåsene.

Turen starter fra Grua stasjon, en togstasjon på Gjøvikbanen. Den første delen er lettsyklet, for den går nedover på Hadelandsvegen (den gamle Rv 4), som har langt mindre trafikk etter at den nye riksveien ble tatt i bruk. Det er virkelig flott å se utover hadelandsbygdene når du sykler nordover til møtet med veien Roalinna.

Her svinger du til venstre, passerer Roa stasjon og tar deg opp bakkene til det nydelige Kalvsjøtjernet (358 moh.), det nordligste vannet i Nordmarka. Det er østenden av vannet du når, og her tar du til høyre, og sykler nordover på Hadeland etter å ha krysset E16 (tidligere Rv 35) på bro. Veien du er på, heter Lunnerlinna, men den tar du av fra slik at du kommer forbi Lunner kirke. Det er skiltet dit.

Ferden fortsetter mot Granavollen, og asfalten erstattes etter hvert med grusvei. Det er en del opp og ned på veien nordover, men det er svært vakkert gjennom jordbruksbygdene i Lunner og etter hvert Gran, som du kommer inn i etter drøyt 14 kilometers sykling fra Grua. Like ved kommunegrensen (ved Enlien) er det kjempefin utsikt mot Gran og Ålsbygda. Frem med kikkert og kamera!

Fortsatt er terrenget du sykler kupert, men etter hvert kommer du frem til Granavollen. Dette var et senter på Hadeland i gammel tid, og her ligger også Søsterkirkene, som er vel verdt en kikk. Du sykler så tilbake ca. 400 meter den veien du kom, og tar der til venstre (østover) og tar fatt på nedkjøringen sørover til Jarenvatnet og videre til Gran stasjon. Fra Granavollen til stasjonen er det snaut fire kilometer. Du har syklet i underkant av 24 kilometer siden du forlot Grua.

Nå settes kursen østover, gjennom et typisk hadelandslandskap med gårder oppover åssidene. Det blir en del stigning opp til Lynnebakken, der utfartsparkeringer ligger på over 600 moh. Det har vært omtrent 400 høydemetre å klatre opp fra Gran stasjon, men så har det vært glimrende utsikt vestover, hvis du husket å snu deg tilbake av og til.

På skogsbilveien forbi Randsjøen og frem til Ullvildsdalen er det mest nedover, og det er også ganske lettsyklet østover til Sagvollen. Det er skog på begge sider av veien på denne strekningen, og du passerer rett sør for Framstadsæterfjellet, som rager 793 moh. Ta gjerne en avstikker til fots dit, for det går sti til toppen.

I veikrysset ved Sagvollen sykler du til høyre, slik at du får Vassbråa på venstre hånd. Her er det muligheter for et bad, i alle fall kan du gjerne ta en pause ved dette flotte vannet. Når du setter deg på sykkelen igjen, venter et nytt vann, Våja (425 moh.). Det er en ganske bratt nedkjøring den siste halvannen kilometeren ned hit.

Ved sørenden ev Våja møter du et nytt vann, Skjerva. Du har nå syklet 45 kilometer, og fortsetter sørøstover til Avalsjøen. Noen kilometer senere kommer du inn på Brovollvegen, og sykler så under E16 (tidligere Rv 35) ved utfartsparkeringen nord for Brovoll. Dermed har du forlatt Hadelandsåsene til fordel for Romeriksåsene. Det er midlertid ikke lenge du blir der, for etter at du har svingt til høyre og syklet forbi Langvatnet, blir det å ta seg opp bakkene til Nysetra før du får en fin nedkjøring til Grua.

Du har nå vært på tur gjennom jordbruksområder, skog, opp og ned åser, forbi nydelige vann og mindre tettsteder. Kroppen bør også ha fått en solid trim med en del forserte høydemeter på den snaut syv mil lange reisen rundt på vakre Hadeland.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde Type
Grua - Roa Grua Roa 5,2 km Offentlig vei
Roa - Kalvsjø Roa Kalvsjø 4,3 km Offentlig vei
Kalvsjø - Solheimstorget - Granlund Kalvsjø Granlund 6,7 km Offentlig vei
Granlund - Granavollen Granlund Granavollen 4,4 km Offentlig vei
Gran - Granavollen Gran Granavollen 3,8 km Offentlig vei
Gran - Ullvildsdalen Gran Ullvildsdalen 7,4 km Offentlig vei
Ullvildsdalen - Sagvollen Ullvildsdalen Sagvollen 4 km Skogsbilvei/turvei
Skjerva - Sagvollen Skjerva Sagvollen 9,9 km Skogsbilvei/turvei
Brovoll - Avalsjøen - Skjerva Brovoll utfartsparkering Skjerva 11,8 km Skogsbilvei/turvei
Grua - Brovoll Grua Brovoll utfartsparkering 11 km Skogsbilvei/turvei

Grua - Roa

Fra Grua Til Roa Lengde 5,2 km Område Nordmarka nord Type Offentlig vei Gå til turen

Roa - Kalvsjø

Fra Roa Til Kalvsjø Lengde 4,3 km Område Nordmarka nord Type Offentlig vei Gå til turen

Kalvsjø - Solheimstorget - Granlund

Fra Kalvsjø Til Granlund Lengde 6,7 km Område Nordmarka nord Type Offentlig vei Gå til turen

Granlund - Granavollen

Fra Granlund Til Granavollen Lengde 4,4 km Område Hadelandsåsene Type Offentlig vei Gå til turen

Gran - Granavollen

Fra Gran Til Granavollen Lengde 3,8 km Område Hadelandsåsene Type Offentlig vei Gå til turen

Gran - Ullvildsdalen

Fra Gran Til Ullvildsdalen Lengde 7,4 km Område Hadelandsåsene Type Offentlig vei Gå til turen

Ullvildsdalen - Sagvollen

Fra Ullvildsdalen Til Sagvollen Lengde 4 km Område Hadelandsåsene Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Skjerva - Sagvollen

Fra Skjerva Til Sagvollen Lengde 9,9 km Område Hadelandsåsene Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Brovoll - Avalsjøen - Skjerva

Fra Brovoll utfartsparkering Til Skjerva Lengde 11,8 km Område Romeriksåsene - Nannestad Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Grua - Brovoll

Fra Grua Til Brovoll utfartsparkering Lengde 11 km Område Nordmarka nord Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Samarbeidspartnere