Historisk runde på Krokskogen

Ideelle sykkelforhold ved Steinsvollen

Foto: Odd Tore Saugerud , 26.05.2017

Turinformasjon

Lengde:

30,8 km

Område:

Krokskogen - Hole

Gradering:

Lett

Beskrivelse

Denne rundturen fra Guriby til Kleivstua og tilbake byr på fin trim i variert og spennende Krokskog-natur. Mye interessant historie er knyttet til stedene vi passerer.

Vi starter fra parkeringsplassen ved Guriby (i Lommedalsveien) og sykler asfaltveien rett vestover opp forbi gården. Deretter tar vi til høyre i veikrysset 200 meter etter start. Snart er vi fremme ved Guribysaga. Vi fortsetter turen langs Lomma i svak stigning frem til Tverrelva. I sørenden av Plassedammen, 1,5 kilometer nord for Tverrelva, er det fint å raste og bade!

Nå begynner stigningene for alvor! Vi legger inn krabbegiret og bruker den tiden vi trenger. Vel fremme ved Retthella er det igjen tid for en pust i bakken. En sti går inn til høyre fra veien, og fører oss frem til den idylliske setervollen. Her kan vi også slukke tørsten i Olavskilden. Vi sykler videre i lett terreng frem til Retthelltjern (et flott badevann!) og Kleivstua. Like før vi kommer til Kleivstua, er det flott utsikt mot Steinsfjorden og Ringerike. Like ved Kleivstua ser vi også rester av den gamle taubanen, som i sin tid tok folk opp hit fra Sundvollen.

Deretter tar vi fatt på Den bergenske kongevei, som var den tidligere hovedferdelsåren mellom Bærum og Sundvollen. Den går her i småkupert terreng og gir liten hvile for slitne syklister. Vi passerer Bureheim, et tidligere serveringssted her på Krokskogen. Fra Bruløkka eller Bruløkkene, tidligere to setre i Øskjevallsbrenna, begynner terrenget å falle. Det blir lettere å sykle nå. Vi sykler forbi plassene Frøshaug, Midtskogen og Benteplassen. Etter forsiktig utforkjøring i de bratte Steinsvollsbakkene er vi fremme ved Langebru, hvor vi sykler over den gamle og flotte amtsbrua. Herfra er det mest utfor tilbake til Guriby.


Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Guriby - Tverrelva Guriby Tverrelva 7,5 km
Tverrelva - Plassedammen - Fjellstadhytta Tverrelva Fjellstadhytta 4 km
Kleivstua - Fjellstadhytta Fjellstadhytta Kleivstua 5,4 km
Guriby - Kleivstua Kleivstua Guriby 13,9 km

Guriby - Tverrelva

Fra

Guriby

Til

Tverrelva

Lengde

7,5 km

Gå til rute

Tverrelva - Plassedammen - Fjellstadhytta

Fra

Tverrelva

Til

Fjellstadhytta

Lengde

4 km

Gå til rute

Kleivstua - Fjellstadhytta

Fra

Fjellstadhytta

Til

Kleivstua

Lengde

5,4 km

Gå til rute

Guriby - Kleivstua

Fra

Kleivstua

Til

Guriby

Lengde

13,9 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere