Ung mann på ski

Velg riktig skisko

Vi har prøvd skisko fra Alpina.

Tekst: Ole Kristian Sørland Foto: Ultimate Nordic

Publisert 15.12.2021

Det gjennomføres mange tester for å gi oss forbrukere en oversikt over hvilke ski som er best mot de ulike målgruppene. Skiene er viktig for gode skiopplevelser. Så vil jeg påstå at en dårlig skisko kan ødelegge skiopplevelsen selv med en testvinnende ski. I denne artikkelen beskriver jeg to modeller fra Skiforeningens samarbeidspartner Alpina. Tipsene er nyttige også for andre skisko fra andre leverandører. 

Ulike typer skisko

Skisko deles ofte inn i tre ulike nivå:

  • Racing
  • Trening/konkurranser
  • Tur/ trening 

En racingsko kjennetegnes av en kompromissløs tilnærming til kontakt mellom fot og ski. Dette fører ofte til at faktorer som komfort og varme er tatt ut. De fleste av oss befinner oss på et nivå hvor vi søker det beste fra to verdener: God kontakt med skien og en komfortabel sko.   

Skiene er viktig for gode skiopplevelser. Foto: Alpina Comp Classic, Ultimate Nordic. 

Jeg har hatt gleden av å gå mange mil på ski. Jeg vekslet mellom å bruke Alpina Comp Klassisk AS, heretter ACK AS, og Alpina Comp Klassisk, heretter ACK.

ACK AS er laget med en ekstra støtte i ankelen som skal avlaste muskulaturen i ankelen under langvarig staking. Den har også en innersokk som går over ankelen. ACK er en mer tradisjonell langrennsko hvor innersokken likner en joggesko som avsluttes under ankelen. Jeg opplevde at ACK AS hadde en noe bredere passform enn ACK.

Alpina Comp Klassisk 

I løypene jeg benyttet er det den del lett kupert terreng, men også lengre strekk for staking. I motbakke synes jeg begge skoene ga en veldig god følelse med skien og underlaget. Et godt fraspark går igjennom foten, og sålen i skiskoen er viktig. 

ACK sitter litt tettere på foten og er nok den skoen som er best egnet til kortere skirenn i kuperte løyper. Den har litt mer racingpreg enn ACK AS.  Samtidig var jeg avhengig av skotrekk på lengre turer, for ikke å bli kald i denne modellen. 

Les mer om Alpina Comp Classic i Markabutikken

Alpina Comp Klassisk AS 

For turrenn og lange gode treningsturer i Marka ville jeg valgt ACK AS. Ankelstøtten oppleves også som en støtte i svingete terreng hvor du begynner å bli litt sliten. Den kan i så måte minne litt om en kombisko, men den beholder egenskapene man søker for god følelse i diagonalgang. Her holdt jeg varmen bedre. Dette kan nok skyldes at man her kan gå med litt tykkere sokker i samme skostørrelse, men også at man har mer isolasjon rundt ankelen med ankelhøy innerskokk. Begge modellene har snøring helt fram. Dette gir en mulighet til en fleksibel snøring av skoen tilpasset din fot. 
 
Overgangen fra mine tidligere Alpinasko var merkbar på ventilering i overdel. Skoene kommer nå med en ny og PVC fri overdel med vanntett glidelås. Dette gir merkbart bedre ventilering og jeg unngikk fuktige føtter. 

Les mer om Alpina Comp Klassisk AS i Markabutikken

Oppsummering

Vi har ulike referansemodeller for skisko. Budskapet her er at det har skjedd en utvikling på denne fronten også. Oppsummert så kan vi si at Alpina Comp Klassisk AS eller tilsvarende modeller fra andre leverandører, kanskje bør bli den neste skiskoen for deg som vurderer å kjøpe nytt før årets sesong.

Alpina er samarbeidspartnere av Skiforeningen og en del av merkevarehuset Ultimate Nordic, som driver markabutikken.no for Skiforeningen.

Samarbeidspartnere