Markaturen: På to hjul i Østmarka

Denne rundturen går på flotte stier i Østmarka. Det er mulighet for både avkjølende bad og kjøp av ferske boller underveis.

Tekst: Christine Amdam Foto: Hege Wallenius

Publisert 12.08.2020

Dette er en fin sykkeltur gjennom nordvestre delen av Østmarka. Det er varierte omgivelser, og en tur som passer for de fleste nivå. Trenger du et avkjølende bad underveis er det flotte badeplasser langs Nøklevann (bildet) som du passerer både på starten og slutten av turen. 

Turen har start og slutt på Rustadsaga som holder åpent for servering alle dager utenom mandag. Mot slutten av turen kommer du til Mariholtet som også holder åpent for servering. Fra Mariholtet er det kort vei til den øvre delen av Nord-Elvåga hvor det også er bademuligheter. Nedenfor demningen er det drikkevann og ikke lov til å bade. 

Fra innfallsporten Rustadsaga sykler du først på østsiden av Nøklevann, der det er flere idylliske rasteplasser. Når du kommer til veikrysset ved Sleppa, svinger du til høyre, og snaut to kilometer senere er du fremme ved Mariholtet. På denne strekningen møter du først en motbakke, men etter det får du behagelige utforkjøringer. Ta gjerne en pause når du kommer frem.

Ferden fortsetter nå rett nordover på en ganske lettsyklet grusvei, frem til Ellingsrud. Dette er også et mye brukt startsted for turer i Østmarka, med utfartsparkeringsplass. Deretter sykler du nordover, gjennom boligområdene på Høybråten og Haugenstua. Her tar du til venstre, og sykler på variert underlag vestover i Groruddalen, langs Alna.

Du passerer Grorud stasjon, og når du kommer til Alfaset, skal du sørover igjen. Derfor skal du svinge til venstre her. Etter å ha forlatt boligområdene på Haugerud, er du inne i skogen igjen, på god grusvei. Den følger du frem til nordenden av Nøklevann, der det er en fin badeplass.

Den siste etappen av turen går på østsiden av Nøklevann, der du passerer restene av legendariske Sarabråten før du kommer til Sleppa igjen. Derfra sykler du tilbake til Rustadsaga på samme vei som du startet turen på.

Samarbeidspartnere