Nordmarka: Ved Bjørnsjøen kan du finne mange badeplasser du kan ha helt for deg selv. Etterpå anbefaler vi en tur innom Kikutstua. 

Markas beste badevann

Tusenvis av tjern og vann venter på deg. Her er noen av de fineste.

Tekst: Magnus Nyløkken Foto: Gro Jervell Baardsgaard

Publisert 10.06.2022 Oppdatert 25.06.2024

I Marka venter tusenvis av vann og tjern som innbyr til en forfriskende dukkert. Hvorfor ikke legge sykkelturen innom et badevann rett ved der du bor? Eller hva med å legge overnattingsturen til et av de større vannene i Marka som det er fint å bade i? Mange av vannene i Marka har svaberg som du kan ha helt for deg selv. 

Asdøltjern, Vestmarka

Asdøltjern Eivind Molde.jpgFoto: Eivind Molde

Dette lille tjernet ligger ca. fem kilometer fra Solli p-plass, og kommunegrensen mellom Asker og Lier går midt i tjernet. Her er det vakkert! Grønne voller går helt ned til vannet, og det er flotte bade- og teltemuligheter. Turmulighetene i området er varierte, blant annet er det kort vei til det spennende Asdøljuvet. 

Stuvstjern, Kjekstadmarka

Stuvstjern Karl J Gurandsrud_1.jpgFoto: Karl J. Gurandsrud

Dette tjernet ligger nordøst for Reistadlia og syd for Reistadvollen. Her finner du krystallklart vann, fine svaberg og hyggelige bademuligheter - godt egnet for de minste. Vil du krydre badeturen med litt utsikt, tar du til høyre opp 200-300 meter før Stuvstjern opp til Reistadåsen. Herfra kan du se helt til Horten, Bastø og Drøbak.

Burudvann, Bærumsmarka

Burudvann Erik Unneberg.jpgFoto: Erik Unneberg

På østsiden av Lommedalen ligger Burudvann. I den sørvestre enden er det fint å bade om sommeren, og her det sandstrand, noe gress, badebrygge og toaletter. Det er ikke lenger å gå enn 700 meter fra p-plassen og området er svært barnevennlig. 

Østernvann, Bærumsmarka

østernvann_unneberg.jpgFoto: Erik Unneberg

Østernvann ligger sentralt til i Bærumsmarka. Det går stier og skogsbilvei fra Fossum inn til vannet. Vannet har tidligere vært drikkevannskilde for Bærum og var derfor belagt med strenge restriksjoner. Vannet ble frigitt som bade- og fiskevann på 1980-tallet.

Lysedammene, Krokskogen 

Lysedammene Erik Unneberg forside bilde.jpgFoto: Erik Unneberg

Her får du tre tjern som perler på en snor; Øvre-, Midtre- og Nedre Lysedam. Hit er det stor utfart fra Skansebakken i sommerhalvåret, og dammene byr på fine fiske-, bade- og teltemuligheter. I sydenden av Midtre Lysedam ligger det en fin plass, og det gjør det også langs hele Øvre Lysedam. 

Båntjern, Nordmarka syd

Bånntjern.jpgFoto: Magnus Nyløkken

Tjernet ligger rett nord for bebyggelsen på Vettakollen, og er meget lett tilgjengelig. Dette er et svært poplært badevann. Herfra er det også kort vei opp på Vettakollen, et av de fineste utsiktspunktene i Marka.

Bjørnsjøen, Nordmarka syd

bjørnsjøen.jpgFoto: Magnus Nyløkken

Et godt stykke inn i Normarka syd ligger Bjørnsjøen. Vannet er forholdsvis stort, og det er flere badeplasser langs vannet. Mange leier også kano på Kikut eller Bjørnholt, og padler ut til de mange fine øyene og teltplassene som ligger langs vannet.

Store Tryvann, Nordmarka syd

tryvann.JPGFoto: Magnus Nyløkken

Store Tryvann ligger rett ved Tryvannstua. Skogsbilveien fram til stua går tett inntil vannet på nordsiden. Korteste vei til vannet er fra parkeringen ved Tryvannstårnet eller fra Frognerseteren stasjon. Både Store og Lille Tryvann har flytebrygger det er fint å bade fra.

Movatn, Lillomarka og Gjelleråsen

_71A4088.jpgFoto: Magnus Nyløkken

Rett ved Movatn stasjon ligger det en fantastisk fin liten badeplass. Her er det brygger og flytebrygger, og det er gode muligheter for stuping og hopping. Med jevne mellomrom passerer togene på Gjøvikbanen forbi.

Gjerdrumsgjermenningen, Romeriksåsene

Gjerdrumsmenningen Odd Tore Saugerud.jpgFoto: Odd Tore Saugerud

Et middels stort vann som ligger sentralt midt i Romeriksåsene, og er kanskje et av de fineste områdene i Marka. Dette idylliske vannet byr også på gode fiskemuligheter, og Gjerdrum jeger- og fiskeforening har satt opp en stor, flott gapahuk her.

Steinbruvann, Lillomarka og Gjelleråsen

Steinbruvann Kjersti von Krogh_1.jpgFoto: Kjersti von Krogh

Steinbruvann ligger nord for Grorud, og er et kjent og kjært badevann. Det går en tursti rundt vannet, og man behøver ikke nødvendigvis bade for å kose seg i nærmiljøet her. Det er p-plass rett ved Badedammen som ligger rett nedenfor Steinbruvann.

Ulsrudvannet, Østmarka

Ulsrudvannet Lise Henriksen_1.jpgFoto: Lise Henriksen

Kun ett minutt å gå fra p-plassen ved Østmarksetra ligger Ulsrudvann, og er dermed lett tilgjengelig for alle. Vannet ligger idyllisk til med mange fine strender. Det er både toalett og bålsted her.

Nøklevann, Østmarka

Nøklevann-red2_1.jpgFoto: Hege Wallenius

Nøklevann ligger fint til i Østmarka, og vannet er et populært badevann. Det går stier og turveier rundt hele vannet. Ved Bråten badeplass på vestsiden av det 2,5 kilometer lange vannet finner du en liten sandstrand, stupebrett, flytebrygge og baderampe for bevegelseshemmede. Ved Rustadsaga finner du også en liten sandstrand og flytebrygge.

Samarbeidspartnere