Møt løypekjøreren i Romeriksåsene

Løypebas Jarle Jensen sørger for lange skisesonger år etter år.

Tekst: Christine Amdam Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 22.08.2019

Navn: Jarle Jensen
Alder: 45 år
Område: Romeriksåsene med base på Brovoll
Har vært ansatt som løypebas for Skiforeningen siden 2009.
Utdannet skogsarbeider

Vinteren 2016/2017 var det sammenhengende skiføre på Brovoll fra 5. november til 5. mai; hele seks måneder. Med tanke på at det er en av de dårligste vintrene i historiebøkene er dette mildt sagt imponerende.

– Det er mye jobb som ligger bak, og det er krevende å lage skispor på lite snø. Jeg merker at publikum setter mer og mer pris på jobben vi gjør, forklarer Jarle Jensen.

I Romeriksåsene er det mange skogsbilveier som gjør det mulig å lage tidligløyper i området. Men løypene lager seg ikke selv. Jarle bruker mye tid på å rake, fjerne store steiner og frigjøre grøftene for kvist og kvast slik at vannet renner bort før snøen kommer. Når sesongen er i gang kreves det daglig vedlikehold av løypene. Dersom det er lite snø må han frem med spade og trillebår for å flytte snøen dit den skal ligge. Det er også en kunst å vurdere når det skal pakkes, preppes og flyttes snø.

Tidlig start på dagen

Arbeidsdagen gjennom vintersesongen starter tidlig for løypebasen på Brovoll. Vekkerklokken ringer hver dag klokken kvart på seks. Det første han gjør er å gå ut døra og se på og føle på været. Så sjekker han værstasjonen på Brovoll og yr.no, og skriver dagens føremelding. Deretter smøres matpakka og han setter seg i bilen og kjører de snaue 30 minuttene til garasjen på Brovoll.

– Så starter arbeidet med å preparere. Målet er å preparere så mye som mulig hver dag, men jeg må daglig gjøre vurderinger, sier han.

I helgene preparerer han på natten. Målsettingen er at løypene skal være ferdig preparert før de første skiløperne kommer ut på ski. 

– Når vi har mye natursnø og overheng i løypene møter jeg en del skiløpere mens jeg er ute og jobber. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, tommel opp og bekreftende nikking.

Og det at publikum setter pris på arbeidet han gjør er viktig for motivasjonen. 

– Å kunne utføre en jobb som gleder så mange er noe av det beste med denne jobben. I tillegg til friheten ved å være så mye ute i naturen, sier Jarle

Ultimate forhold

Den beste følelsen får Jarle er når han har kjørt løyper hele natta. I det han parkerer løypemaskinen klokken syv om morgenen er alle løypene kjørt, det er knallforhold med tørr fin snø og faste spor.

– Så ser jeg på yr før jeg legger meg at det skal bli knallforhold og strålende sol hele dagen. Ah, det er deilig!

– Det har kanskje skjedd to ganger på disse ti årene. Det er ofte vind, mildvær, snøvær eller noe som ødelegger for de ultimate forholdene.

Hva er ditt dårligste minne?

– Det må være en dag jeg hadde med meg begge ungene i løypemaskinen. Det var 25 kuldegrader ute og plutselig fikk vi motorstopp midt i Marka. Maskinen måtte parkeres og vi måtte gå hele veien hjem igjen.

Barna var da tre og seks år, og de måtte vasse i snø. Minstemann måtte bæres hele veien.

– Heldigvis var det fort glemt!

Jarle forteller også om en gang han ble vekket på 1. juledag og måtte ut i løypa for å taue bort en bil som hadde kjørt seg vill i skiløypene.

– Han skulle i juleselskap og hadde kjørt langt inn i de preparerte løypene bort fra den brøytede veien. Neste dag var det blitt mildt, så bilen kom ingen vei uten hjelp.

Det gikk heldigvis bra det også, men Jarle måtte bruke resten av juledagen på å fikse opp løypenettet.

Favorittløype

Som løypebas er det viktig å teste og kvalitetssikre egne skispor. Jarle prøver å få til det så ofte som mulig.

Hva er din favorittløype i ditt område?

– Det er start på Brovoll og over Snellingen. Derfra over Råsjøen og over til Hakkim ned Gruvelia, over til Vardåasen og ned igjen til Glitre. Fra Glitre kan jeg gå hele veien hjem dersom jeg ønsker det.

Samarbeidspartnere