Klar for turer i mørket?

Vi har testet hodelykter fra Ledlenser.

Tekst: Ole Kristian Sørland Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 21.10.2021

Brått blir det mørkt når du skal ut på den vanlige kveldsturen. Det skjer hvert år, men oppleves alltid som en brå endring. Mørket kan være vakkert i seg selv, men noen ganger er det godt å få lyst opp stien, veien eller skiløypa. Skiforeningen har testet de nyeste hodelyktene fra Ledlenser.

Ledlenser er et markedsledende merke fra Tyskland som leverer kvalitetsprodukter. Det jobbes kontinuerlig med forbedringer og innovative løsninger hvor brukeren står i fokus. Dette er ikke en test av hodelykter fra ulike produsenter. Vi har testet ulike modeller som du finner i Skiforeningens nettbutikk; markabutikken.no. Her får du våre erfaringer med de ulike lyktene, og forhåpentligvis nyttige tips ved et kjøp av ny hodelykt.

Mørketur i Marka: Høstturene i Marka med hodelykt er en opplevelse for hele familien. Foto: Magnus Nyløkken. 

Betydelige oppdateringer

Alle lyktene i Core-serien fra Ledlenser er betydelig oppdatert. Lykten kan justere lykthodet opp og ned, som gir stor fleksibilitet ved bruk. Du kan også justere lyskjeglen til å være enten bred eller smal og konsentrert. Fleksibiliteten er størst på H7R og H15R, men alle lykthodene kan justeres mot ønsket vinkel. Lykten har fått et hjul på siden av lykthodet for stegløs dimming av lysstyrken, dette gjør det enkelt å justere lyset etter situasjonen selv med hansker på henda.
De oppladbare lyktene lades nå med magnetkontakt. Man slipper da en åpning inn til batteriet. På batteriet sitter det en lysindikator som viser status på batteriet. Lyktene har en vanntetthet hvor lykten kan være én meter under vann i 30 min.

Fakta om lyktene vi har testet:

H5 Core 350 lumen med AA-batterier

H5 er en enkel hodelykt som er perfekt i bruk ved leirplassen eller i teltet. Den dekker også behovet ved fotturer hvor farten er lav. Ta med ekstra batterier på turen, så slipper du å være bekymret for muligheten til å lade.

VEKT (GRAM) - 178
DRIFTSTID (TIMER) - 2 – 20
OPPLADBAR – Nei
BATTERI - 2x AA
REKKEVIDDE (METER) - 160 – 30
Pris: Medlem 599,- Ikke medlem 799,-

Produktbilde hodelykt fra Ledlenser: H5 Core

H5 Core: Dette er den billigste varianten i vår test. Den fungerer godt til bruk ved leirplassen og fotturer. Foto: Produsenten

H5R Core – 500 lumen og oppladbar

I bruksområde er H5R veldig lik H5. Den gir litt mer lys, men lykthodet er likt som H5-modellen. Det dekker i så måte også det samme bruksområdet, og den kan være god å ha i sekken eller drikkebeltet på skituren som startet litt for sent for fullt dagslys.

VEKT (GRAM) - 167
DRIFTSTID (TIMER) - 2 – 50
OPPLADBAR – Ja
REKKEVIDDE (METER) - 200 – 30
Pris: Medlem 749,- Ikke medlem 999,-

Produktbilde hodelykt fra Ledlenser: H5R Core

H5R Core: Denne lykten har 500 lumen og gir godt med lys. Den når ikke helt til topps i vår test. Foto: Produsenten.

H7R Core – 1000 lumen og oppladbar 

Skiforeningens anbefaling!
H7R er en lykt som dekker de fleste behov. Lykt og batteri bæres av pannestropp og stropp over hodet. Dette gjør at man kan løpe med lykten uten at det kjennes ubehagelig. Lyset gir god rekkevidde også med full spredning. Perfekt lykt for den aktive som søker en lykt som fungerer til alt. Her kan man også oppgradere med feste for lykthodet og batteri festet til for eksempel sykkelhjelm. I forholdet mellom funksjon og pris går vår klare anbefaling mot denne modellen. Her får du en lykt som dekker de fleste behov til en god pris.

VEKT (GRAM) - 259
DRIFTSTID (TIMER) - 4 – 65
OPPLADBAR – Ja
REKKEVIDDE (METER) - 250 – 25
Pris: Medlem 974,-  Ikke medlem 1299,-

Produktbilde hodelykt fra Ledlenser: H7R Core

H7R Core: Dette er Skiforeningens testvinner og vår anbefaling. Den dekker de fleste behov og er en allsidig hodelykt. Foto: Produsenten.

H15R Core – 2500 lumen og oppladbar

I bruk oppleves H15R i starten som en litt tyngre variant av H7R. Ved direkte sammenlikning av lysstyrken er det en merkbar forskjell. Lykthodet på H15R er større enn på H7R. Dette gir mer dybde i lyset ved full spredning, samt ved konsentrert lyskjegle. Fordelen med H15R i forhold til H7R er også at man her kan koble en forlengelseskabel mellom batteri og lykthodet. Dette gjør at den litt tyngre lykten kan bæres uten at det blir tungt når batteriet er plassert i for eksempel drikkebeltet. Denne lykten passer godt for deg som sykler på sti eller grusveier i høstmørket. Driftstiden overgår H7R, og lysstyrken er god å ha så lenge man ikke får refleksjon fra det hvite skisporet.

Merk at det ikke følger med forlengelseskabel. Et godt tips er å kjøpe forlengelseskabel til batteripakken dersom du ønsker å ha batteripakken i lomma.

VEKT (GRAM) - 380
DRIFTSTID (TIMER) - 5 – 80
OPPLADBAR – Ja
REKKEVIDDE (METER) - 250 – 20
Pris: Medlem 1649,- Ikke medlem 2199,-

Produktbilde hodelykt fra Ledlenser: H15R Core

H15R Core: Dette er den dyreste og mest avanserte hodelykten i testen. Foto: Produsenten.

Tips til deg som bruker hodelykt:

1. Nyt måneskinnet og fargespillet

Vi anbefaler alle å gå uten hodelykt når lyset titter frem. Først når hodelykten er skrudd av, kan man se hvilket fantastisk lys og skygger månen skaper. Er det overskyet, vil fargespillet fra byen som reflekteres av skydekket om mulig gi enda flottere lys. Dette er Markas variant av Nordlys. Med en kraftig lykt på hodet, mister du muligheten til en slik turopplevelse. Likevel er det alltid godt å ha en god lykt til hjemturen.

2. Vis hensyn

Det er kanskje opplagt, men likevel ikke alle som følger det: Ikke sett lysstrålen rett i ansiktet på møtende skiløpere eller turgåere. Det kan være ubehagelig å bli blendet, og man mister nattsynet for en ganske lang stund. Vend derfor lyset ned, og bort fra møtende. Et godt tips er å justere lysstyrken etter forholdene, det er ikke alltid behov for maksimal styrke. I oppoverbakker med saktere fart er det behov for mindre lys enn nedover en bakke som ofte krever mer lys.

3. Spar batteri

Er du innom lysløypa, så slukk lykten og spar batteriet. Selv om det er lyst i lysløypa, vil lykten fremdeles blende motgående trafikk.

Lys i mørket: Turer i mørket er en opplevelse i seg selv, og med en god hodelykt blir opplevelsen enda bedre. Foto: Magnus Nyløkken.

Samarbeidspartnere