Drømmeturer med pulk i Marka

Å få barn kan faktisk være det beste som har skjedd din skikarriere. Med pulk tilbyr du den minste søte drømmer, deg selv fantastisk trening og dere begge eventyrlige opplevelser i verdens vakreste vinterlandskap.

Tekst: Steffen Aagedal Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 05.03.2019

Lørenseter en tilfeldig tirsdag vinteren 2018. Et slør av gråaktig kulde svever over puddersnøen som lyser opp fra nypreparerte skispor. Idet dine nysmurte ski sparker fra, sprer snøkrystallene seg i luften og daler som stjerneskudd ned mot et hav av sne så langt øyet kan se. Langt der fremme ser du at skisporene forlater den snøtyngede grantrealleen, og et hvitkledd markavann åpenbarer seg. Ingen andre skiløpere er i sikte. Stillheten er nærmest altoppslukende. Alt du hører er knirkelyden fra en rødsvart pulk som sklir etter deg gjennom det hvite snølaget. Og en bitteliten, sukkersøt snorkelyd.

PAPPAHJERTET BANKER FOR MARKA

Jeg fant dessverre ingen mindre klisjeaktig måte å formidle det enestående vintereventyret på som jeg opplevde som pulkdebutant i Marka i fjor. For meg og Kira, da ett år, ble pulken samlingspunktet fem av ukens syv formiddager, vinteren igjennom. Etter 35 år som ivrig langrenns­løper ble året jeg ble pappa for første gang, mitt mest aktive som skiløper. Har du småbarn selv, blir jeg ikke forundret hvis du tror jeg overdriver og forskjønner mine markaopplevelser. Men jeg sverger, gjort riktig er skilivet med pulk alle markaentusiasters drøm. Jeg ønsker å bidra til at du kan få oppleve noe av det samme med din minste i vinter!

DETTE TRENGER DU TIL PULKTUREN

• En behagelig og ikke altfor tung pulk du har råd til.

• Invester gjerne litt, pulker er lette å selge videre til en ok pris.

• Pulker med ski festet under er mer behagelig å dra, gir større stabilitet og er varmere for ungen, fordi pulken løftes opp fra det kalde underlaget.

• En varm og god sovepose, her bør du ikke være gjerrig.

• Ull, ull og atter ull fra topp til tå på lille gull. Og et skinn i bunn av pulken.

• Treff ungens dagshumør med minst tre mattyper (skive, blåbær, yoghurt).

• Vannflaske til ungen. Og til deg. Det er tungt å dra pulk i oppoverbakke.

• En trøtt unge. Stå alltid klar i skisporet rett før det er tid for formiddagslur.

• God tid, alt tar lenger tid med en unge på slep. Også på ski.

NÅR DU IKKE VÅKNER FRA DRØMMEN

Et par omstendigheter la alt til rette for suksess under min datters debutsesong i pulk. For det første ble hun akkurat gammel nok til å bli med på tur, ti måneder, idet min pappaperm startet. For det andre var det den beste vinteren i denne mannens minne. For det tredje sovner Kira av risting og elsker fart. Dermed byr en pulktur både på den aller beste søvnen hun kan drømme om, og hvinende fryd i våken tilstand når pappa setter utfor bakkene. Det er selvsagt umulig å garantere at du vil ha like fullklaff, men elsker du å gå på ski, må du gi pulk et forsøk! For å gi deg en pangstart med pulk har jeg laget tipsene til utstyr og forberedelser jeg selv så gjerne skulle hatt da jeg dro på min jomfrutur.

Jeg sverger, gjort riktig er skilivet med pulk alle markaentusiasters drøm.

SLIK KOMMER DU I GANG MED PULK

1. OVERVINN FRYKTEN FOR BÆSJEBLEIESKIFT I MINUSGRADER

Frykten er forståelig. Men alt du fikser på trilletur med vogn, fikser du like lett på pulk-tur! Og unger driter faktisk sjelden i vogn eller pulk. I alle fall ikke min unge.

2. UNGER SOVNER, BARE DE BLIR TRØTTE NOK

Dette gjelder også i pulk. Selv om du vil oppleve noen hulk i de første motbakkene, så stilner det fort. En slik garanti kan selvsagt ikke gis for unger som sjelden sover godt noe sted på dagtid.

3. FINN LØYPER SOM STARTER RETT VED EN PARKERINGSPLASS

Unger eier ikke tålmodighet. Derfor er du avhengig av å få ungen kjapt i pulken og pulken rett ut i skisporet fra bilen. Med mindre du bor vegg i vegg med Marka, kan det å komme seg ut med pulk uten bil betegnes som ekstremsport.

4. SØRG FOR AT UNGEN ALLTID HAR DET VARMT OG KOMFORTABELT

Pakk den lille ekstremt godt inn. Det er lett å gjøre noe hvis ungen er for varm (og du bør sjekke at den lille er passe varm ofte underveis). Fryser minsten, har du dumma deg ut.

5. INNSE AT PULKEN VIL VELTE – OG DET GÅR BRA

For all del: Ikke jakt fartsrekorder i utforbakkene! Men dersom pulken tipper over i litt fart, så går det bra. Du har nemlig sørget for at ungen sitter godt pakket inn. Kira har tippet rundt flere ganger. Selv om pappa har fått høy puls, har hun hver gang snorket like fornøyd videre mens pulken vippes tilbake i sporet.

Pakk dem lille ekstremt godt inn! Fryser minsten, har du dumma deg ut.

Samarbeidspartnere