Slik kler du deg for skituren

Når du skal ut på ski, bør du kle deg etter hva slags skitur du skal legge ut på, og naturligvis etter forholdene. Vi gir deg noen anbefalinger, men til syvende og sist er det naturligvis du som må kjenne etter hva som passer for deg.

Tekst: Bente Flygind Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 13.12.2018

INNERST

Nesten uavhengig av hva slags tur du skal på, så bør du ha et lag tynt undertøy – enten superundertøy i syntetisk materiale, eller i ull.  Begge typer er lette og transporterer fuktighet. Ullen er imidlertid helt overlegen når det kommer til å holde deg varm også når du blir fuktig. Velg gjerne også det innerste undertøyet i ull. Visste du at det finnes vindtruser? Kan være veldig deilig på friske dager.

Skal du stoppe på en markastue, husk ekstra supertrøye, sokker, hansker og eventuelt lue i sekken.

KOSETUR I MARKA

Er planen en rolig kosetur i Marka, kan det være godt med en tykkere genser i tillegg til superundertøyet. Utenpå egner markaanorakken seg naturligvis godt, eller en god skijakke. Skal du stoppe på en markastue, husk ekstra supertrøye, sokker, hansker og eventuelt lue i sekken. Man blir fort litt fuktig mens man går, og det er kaldt å komme i gang igjen om du ikke får skiftet til tørt. Faktisk kan du få plass til dette i drikkebeltet dersom du ikke liker å gå med sekk. En god investering kan være et par hummerhansker, da holder man varmen bedre enn med tynne langrennshansker.

Har du ambisjoner om å slåss med de raskeste jentene i klassen, kan en trikot/racingdress/kondomdress (kjært barn har mange navn) være nyttig.

TRENINGSTUR I MARKA

Skal du ut for å trene, trenger du egentlig ikke så mye under dressen. Et tynt ullundertøysett eller lignende. Det skal føles litt kaldt når du starter, varmen kommer fort. Men husk også at muskulaturen ikke yter godt dersom den blir for kald, så viktig å prøve seg fram. Ta gjerne en vest utenpå, den luner godt på utsatte steder. Man blir gjerne god og varm på hendene når man går i jevnt, raskt tempo, så hanskene behøver ikke være så tykke. Ta på en hals som du kan ta av dersom det blir for varmt. En relativt tynn skilue holder godt.

RENN

For deg som planlegger å stille til start i skirenn til vinteren, holder sannsynligvis en vanlig skidress fint. Kanskje er det til og med det beste alternativet. Det er nemlig viktig å ikke bli for kald for å prestere optimalt, og et turrenn varer vanligvis i opptil flere timer. Men har du ambisjoner om å slåss med de raskeste jentene i klassen, eller bare veldig lyst til å se ekstra rask ut, ja da kan en trikot/racingdress/kondomdress (kjært barn har mange navn) være nyttig. Under denne bør du ha et sett super-/ullundertøy. Eliten velger nok noen ganger å gå uten, men husk at du kan tape tid dersom muskulaturen blir for kald. Kanskje kan en ekstra ullvest under trikoten også være nyttig på kalde dager.

Som nevnt er det viktig å tilpasse etter eget behov, og naturligvis etter gradestokken. De beste skiturene har man når man verken er for kald eller for varm. En liten sekk på ryggen hemmer ikke nevneverdig, og kan være lurt for å kunne tilpasse antrekket underveis.

Samarbeidspartnere