Forecast for Hurummarka

Back to all areas

Forecast for Hurummarka

Stikkvannshytta - 25. February 2025 kl. 08:37

Meldt inn av Hurum Turistforening
Temperatur: 2 til 5 grader.
Vær: Skyet opphold
Snødybde: 5-25 cm. 0 det siste døgnet.

Vi avventer preparering av løyper i marka inntil mildværet har gitt seg. For øyeblikket er forholdene ikke optimale for løypekjøring, og vi trenger kulde og påfyll av snø for å kunne tilby gode skiløyper. Vi takker for deres forståelse og tålmodighet, og vi vil oppdatere dere så snart forholdene bedrer seg. For de som ønsker å gå til fots, er Stikkvannsveien brøytet og et flott alternativ. Skiløpere må være forberedt på å gå de siste par hundre meterne til Stikkvannshytta, siden veiene der er brøytet. Se Hurum turistforening sin Facebook-side for mer informasjon og bilder.

Grønsand - 13. February 2025 kl. 22:30

Meldt inn av Hurum Turistforening
Temperatur: -6 til -10 grader.
Vær: Pent
Snødybde: 15-30 cm. 0 det siste døgnet.

Det er i dag preparert fra Grønsand, Røskestadvannet, Røedsgrinda og Røstad. Vi har også preparert noen flere av terrengløypene, men det er lite snø I enkelte partier, og bare flekker i noen bakker, så utvist forsiktighet I utforkjøringene. Løypa fra Semsporten står bra fram til enden av veien, men det er hardt og lite snø I bakkene opp mot Stikkvannshytta. Her må vi ha mere snø før vi får preparert igjen. Vi trenger også mere snø i traseen fra Slingrebekk til Hvilestein og videre til Øvre Lamyr. Stikkvannsveien brøytes pga tømmerdrift. Følg IMarka-appen for oppdatering av preppestatus.

Klokkarstua - 08. January 2025 kl. 07:36

Meldt inn av Huringen IF
Temperatur: -4 til -6 grader.
Vær: Klar
Snødybde: 40-60 cm. 30 det siste døgnet.

Vi begynner og preparere lysløypa onsdag ettermiddag og løypene over jordene til Semsporten mot helgen.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor prepareres ikke løyper på enkelte skogsbilveier selv om det er nok snø?

Noen skogsbilveier benyttes til drift fram til jul selv om de ikke brøytes. Enkelte veier brøytes også gjennom hele vinteren av samme årsak. Veier som brøytes gjennom sesongen er gjerne merket med en orange firkant.

Når prepareres løypene?

Løypene prepareres ved behov på hverdagene, og vi prioriterer å ha størstedelen av løypenettet klart før helger og dager med stor utfart.

Ved kalde og stabile værforhold er det ofte best å la løypene ligge i fred. Å preparere dem unødig fører bare til løsere spor og unødvendig ressursbruk.

Det er vanlig å preparere etter snøfall eller når løypene er svært slitte. Milde dager og kalde netter gir gjerne svært isete og harde forhold, og da kan det være behov for å frese opp løypene og sette nye spor. Vi forsøker å unngå å preparere i plussgrader, da dette setter fart i snøsmeltingen og fort kan føre til steinharde løyper når temperaturen slår over på minusgrader igjen.

Hvorfor er det ikke skispor selv om kartet viser at det er preparert?

Når sesongens første snø har kommet, eller etter større snøfall i sesongen, er det viktig å få pakket sammen snøen før vi setter spor. Pakking gjøres gjerne med snøscooter eller ATV med matter eller ruller bak. Slik får vi en fin løypesåle og grunnlag for å sette spor i neste runde.

Er det de grønne sporene i kartet som er best?

Det kommer an på. Etter snøfall er det best å gå i spor som nylig er kjørt opp (grønne). Det samme gjelder for nullføre (når lufttemperaturen er rundt 0 grader). Under slike temperaturforhold blir løypene fort blanke og sporene løse. Også når det er svært hardt og isete (plussgrader på dagtid og kuldegrader på natten) kan det være best å gå i løyper som nylig er frest og sporsatt.

Under andre forhold er løyper som har stått en stund (orange og lilla) best å gå i. Når en løype er nypreparert er sporene ofte løse de første timene før de får satt seg. Så når været er stabilt og kjølig er det ingen vits i å gå etter de helt nypreparerte løypene.

Ved varmegrader unngår vi gjerne å preparere. Preparering i varmegrader setter fortgang i snøsmeltingen og fører til knallharde føreforhold om det skulle fryse på.

Hva menes med "pakking av løyper"?

Etter store snøfall er det viktig å få komprimert snøen slik at den danner en god såle man senere kan sporsette. Pakking skjer med scooter med matte eller rulle hengende bak, eller kun med scooter når snømengdene er ekstra store. Man kan også pakke med tyngre utstyr som løypemaskin, men da er det viktig at snøen ikke er våt slik at man risikerer å stå igjen med en kompakt issåle når det blir kaldere igjen.

cottages with serving

Hyttekos
Stikkvannshytta Stengt i dag Stengt i morgen
Sensommer ved Grønsand Gjestegård
Grønsand Gjestegård Stengt i dag Stengt i morgen

cottages with serving

Hyttekos
Stikkvannshytta Stengt i dag Stengt i morgen
Sensommer ved Grønsand Gjestegård
Grønsand Gjestegård Stengt i dag Stengt i morgen
+ - Show all fewer cottages with serving
Denne hytta står fortsatt i Avgrunnsdalen som et minne om at den var viktig for Heimevernet. I dag har den pyntet seg med en bjørnebærbusk i blomst, noen gule blomster og en nattfiol (orkidé) som velkomst.
HV-hytta i Avgrunnsdalen
Photo: Odd Tore Saugerud , 6/19/2025
Avgrunnsdalen øst for Prekestolen var tidligere militært sprengnings- og skytefelt. Navnet har den fått av de stupbratte dalsidene på begge sider. Nå er de dekket av skog og mindre karakteristiske. I den planerte dalbunnen vokser myrull, og på østsiden er det blokkmark dekket av rødlav.
Avgrunnsdalen sprengnings- og skytefelt
Photo: Odd Tore Saugerud , 6/19/2025
Denne særpregete furua er en sikker veiviser på turen opp til toppen. Den står der den bratte stien fra Rødbyveien flater ut og blir utydelig. Den umerkede stien starter ca. 70 meter vest for veien inn til Avgrunnsdalen og følger gjerdet mot skytebanen et stykke før den tar av mot vest og fortsetter oppover på vestsiden av åsryggen. Parkering er mulig på sydsiden av veikrysset til Avgrunnsdalen.
Snart på toppen av Prekestolen
Photo: Odd Tore Saugerud , 6/19/2025