– En fantastisk dag i Marka

Marit Bjørgen gikk inn til klar seier i årets renn. Henrik Haugland Syverinsen vant herreklassen.

Tekst: Trine Rom Giving/Foto: Christian Haukeli

Published 2/18/2023

– Veldig gøy! Det var skarpt føre og veldig bra forhold, sa Bjørgen etter målpassering. Hun vant også i fjor, og var litt spent på formen før årets renn. 

På plassen etter Bjørgen fulgte Anna-Karin Strömstedt fra Sverige (til venstre på bildet), tidligere langrennsløper og skiskytter. Hun slo gjennom med medalje i det svenske seniormesterskapet allerede før hun fylte 17 år, og var med å vinne stafettgull i junior-VM 1998. Hun gikk sisteetappen for Sverige i OL i 2006 i Torino, der det svenske laget endte på fjerdeplass. 

Etter henne fulgte Tuva Toftdahl Staver, Heming. 

– Alt var fantastisk. Været, føret og løypa. Føret var skarpt og smøringen gikk av, så det ble mye fiskebein på slutten, sa Toftdahl Staver.

Først over målstreken i herreklassen var Henrik Haugland Syverinsen, Lyn Ski, etterfulgt av Henrik Vik Tolo, Asker skiklubb og Øyvind Moen Fjeld, Kjelsås IL. 

– Det var veldig fint i Marka i dag, veldig fine forhold. VI var en stor gjeng som gikk sammen nesten hele veien, og det gikk fort! I fjor ble jeg nummer fire så det var deilig å vinne, sa Syverinsen, som går Vasaloppet neste helg.  

Skyfritt og skarpt

Startskuddet gikk lørdag morgen klokken 8.30, og foran utøverne lå kilometer gjennom Marka i strålende sol fra skyfri himmel. Løperne kunne velge mellom to distanser, 36 og 18 kilometer. Etter gårsdagens nedbør, som falt som snø i Marka, lå forholdene til rette for fantastiske forhold. I hele natt ble det jobbet med traseen, som i år hadde en ny vri over Bjørnsjøhelvete. 

Topp-plasseringene: Henrik Haugland Syverinsen, Lyn Ski vant herreklassen, etterfulgt av Henrik Vik Tolo (til venstre), Asker skiklubb. Øyvind Moen Fjeld, Kjelsås IL (t.h), tok tredjeplass. 

Holmenkollmarsjen

  • Start og mål i Holmenkollen nasjonalarena
  • To distanser: 36 km og 18 km
  • Har vært arrangert siden 1974

Seiersklem: Anna-Karin Strømstedt gratulerer Marit Bjørgen med serien rett etter målgang. Foto: Christian Haukeli.