Rekordmange medlemmer av Skiforeningenen

Skiforeningen passerer for første gang 73000 medlemmer.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Christian Haukeli

Published 6/22/2022

– Dette er kjempegøy! Det betyr veldig mye for oss å se at enda flere markafolk vil bidra til at Skiforeningen kan legge til rette for et rikt friluftsliv. Vi har sett en utvikling over tid der interessen for Marka, stuene, tilretteleggingen av løyper, sykkelveier og stier bare øker og øker, sier medlemssjef Susanne Høyden Stiansen.

Ved slutten av medlemsåret kan Skiforeningen melde om 73 316 medlemmer. Det er en økning på 664 medlemmer fra 2021.  

Flere barn og seniorer

- Den største økningen ser vi blant barn og seniorer. For barn har vi sterke produkter som Barnas skiskole og Barnas Holmenkolldag som for mange er vinterens høydepunkt, her skapes opplevelser som gir minner for livet.

Det er også veldig gledelig å se at det er en vekst i seniormedlemmer. Her er det mange spreke godt voksne som bruker Marka aktivt gjennom hele året. Kjentmannshåndboken som er en kulturminne-orientering er også et populært produkt, i tillegg til fellesturer både til fots og på ski. 

I Marka hele året 

Det er nok vinterstid Skiforeningen har mest synlighet, men faktum er at aktiviteten er like stor hele året.   
 
– Vi tilrettelegger for sykling ved å skilte og å lage trillestier som binder sykkelnetttet i Marka sammen. Vi har digitale turverktøy som kan brukes til å planlegge turer hele året, sier Stiansen. 
 
I løpet av vår, sommer og høst gir Skiforeningen flere tusen barn opplæring i friluftsliv gjennom skolen de går på. Barnas sommercamp er et populært sommerleir-tilbud i Holmenkollen. Markabussen går til Ringkollen og flere markastuer er åpne. 
 
–  Det er også i sommerhalvåret viktige forberedelser til vintersesongen skjer og løypebasene legger i disse dager ned timesvis av arbeid i løypenettet, sier Stiansen.  

Les også: Løypearbeid er helårsarbeid
 

Helårsarbeid: Aktiviteten i Marka er like stor hele året. Foto: Christine Amdam

Mer krevende vintre

Håvard S. Abrahamsen overtok som generalsekretær 1. mars i år. Da merket foreningen fortsatt etterdønningene av koronapandemien og var midt i en krevende vinter. 

– Likevel gjennomførte vi alt vi hadde planlagt. At vi nå setter medlemsrekord er jeg enormt glad for og tar som et tegn på at det vi leverer betyr noe for folk hver eneste dag, sier han. 

– Skiforeningen representerer skihistorien og skikulturen og den skal vi gjøre relevant for enda flere som ikke har ski og friluftsliv som en del av sin oppvekst. Terskelen for å komme seg ut i Marka kan ikke bli lav nok. At så mange som mulig av oss bruker nær-Marka, har en enorm verdi både i et folkehelse- og bærekraftperspektiv.

For ikke minst påvirker klimaendringene kursen Skiforeningen skal stake ut. Vintrene blir mildere, våtere og kortere. Det gjør foreningens tilretteleggingsarbeid mer krevende, men også viktigere. 

– Det krever høy kompetanse blant løypemannskapet og at både drift og maskinpark er bærkraftig og fremtidsrettet. Jeg er stolt av hva mine folk får til også i vintre med lite snø - som den vi la bak oss i år, sier Abrahamsen.  

– Fremover blir det viktig å videreføre det vi er gode på og det vi vet medlemmene våre setter mest pris på. Vi skal sikre god og bærekraftig tilrettelegging i Marka, vi skal ha et attraktivt aktivitetstilbud for store og små og vi skal være til stede i Holmenkollen gjennom Skimuseet, driften av kultur- og turistanlegget og som en tilrettelegger for breddeidretten. Vi skal ta vare på fortiden og rigge oss for fremtiden, så enkelt og vanskelig er det.  

Vinterdrømmen: Ringkollen en kald og klar februardag i 2022. Foto: Løypebas Kjetil Gundersen

Affiliates