Maten smaker ekstra godt ute!

Mat på kalde dager

Uten mat og drikke duger helten som kjent ikke. Vi gir deg tipsene til hvordan du får varm mat i vinterkulda.

Tekst og foto: Magnus Nyløkken

Published 2/28/2019

Det er noe helt eget å tilberede og spise mat ute i friluft. Aldri før har gryta smakt så godt som når du lager den ute på tur.

– For hyggens skyld er bål på tur topp, men det er ikke alltid mulig å få til. Derfor er et kokeapparat du kan koke vann på og lage mat med, noe av det viktigste å ha med på tur, forteller Inger S. Lie i Skiforeningens aktivitetsavdeling. 

Hun har lang erfaring med vinterovernatting. Med gode forberedelser og riktig utstyr er både matlaging og overnatting ute om vinteren overkommelig for de fleste.

– Det er mange valgmuligheter blant kokeapparater. Det viktigste er at du finner et apparat som du synes er enkelt i bruk og som dekker ditt behov, enten det er til matlaging, som varmekilde eller begge deler, sier Lie. 

– Det skal fungere hver gang, og du skal aldri være i tvil om at det fungerer, sier hun.

Valgets kval

Turens lengde har en del å si for hva slags kokeapparat du bør ta med deg. Skal du velge kokeapparat med gass, rødsprit eller multifuelbrenner? 

– Vinterkulda setter litt andre krav til kokeapparatet ditt, men skal du på en kortere tur uten overnatting, kan du velge en enklere brenner enn om du skal på flere dagers overnatting, sier Lie. 

Den gode gamle

Rødspritbrennere kan være et alternativ. De har et enkelt system hvor man heller rødspriten i et beger og tenner på. Disse har imidlertid noen begrensninger om vinteren.

– Denne typen brenner egner seg klart best til sommerbruk og plussgrader. Husk at effekten ikke er så god, og man bruker mye rødsprit på lengre turer. Personlig liker jeg ikke å ha flytende brennstoff rundt meg, sier Lie.

Lettvekteren

Gassbrennere er blitt svært populære, og mange bruker dette på tur. Disse fungerer også aller best om sommeren, men kan gjøre nytten sin på vinteren. 

– Det sies at du kan bruke dem ned til cirka minus fem grader, men jeg har litt vekslende erfaring med gass når det er kaldt, forteller Lie.

Gass får du kjøpt på engangsbokser i forskjellige størrelser. Sørg for å ha med deg nok bokser på tur. Skulle det bli for kaldt og gassen blir «sørpete», kan du varme gassboksen opp med en ullsokk, holde den under jakken eller pakke den inn i soveposen. 

– Jeg føler at dette er et trygt produkt å bruke, og faren for brann er kun fra flammene.

Gassbrennere er svært enkle i bruk, de er lette å regulere, og du slipper søl med brensel eller sot på kjelen, sier Lie.

Solid turkamerat

Multifuelbrennere går for å være det mest driftssikre alterntativet for matlaging i kulda. 

– Dette er min favoritt året rundt, og de mest allsidige brennerne på markedet. De har høy effekt, tar liten plass og har lav vekt, sier Lie.

Multifuelbrennere går på renset bensin/parafin/lampeolje, og du kan som regel variere uten å skifte dyse. Mange favoriserer renset bensin som du får kjøpt på sportsbutikker. Du fyller egne flasker/beholdere som du kobler til apparatet. Med renset bensin er du trygg på at du alltid får varme og fyr. 

Det er mange valgmuligheter blant kokeapparater. Det viktigste er at du finner et apparat som du synes er enkelt i bruk og som dekker ditt behov, enten det er til matlaging, som varmekilde eller begge deler.

INGERS TIPS

• For alle brennere er det smart å bruke vindskjerm.

• Treplate under brenneren er et must på vinteren, hvis ikke smelter snøen under.

• Sjekk at brenneren står støtt før du setter på kjelen.

• Test brenneren hjemme før du drar på tur. Ha et lokk ved siden av når du fyrer opp i tilfelle flammene blir høyere enn du hadde tenkt. 

Affiliates