Markaturen: Sov ute ved Øyungen

To og en halv kilometer fra Skar ligger idylliske Øyungen. Dette er et perfekt sted å overnatte ute både for barnefamilien og vennegjengen.

Tekst og foto: Christine Amdam

Published 9/3/2020

Med sin enkle tilkomst er det allerede et populært sted å sove i telt, hengekøye eller lavvo. Men det er mange flotte plasser å velge mellom, og jo lenger langs vannet du går, jo større sannsynlighet for at du finner en plass for deg selv.

ØYUNGSDAMMEN: Når du kommer opp til Øyungen kan du nyte utsikten over elven og demningen fra broen. 

Grusvei helt frem

Turen starter ved parkeringsplassen på Skar. Hit kan man også ta buss 51 Maridalen. Dette er så langt inn i Maridalen du kommer med bil, og både Gamle Maridalsvei og Maridalsveien ender her. Det er to grusveier opp til Øyungen som går på hver sin side av elven. Det anbefales å velge den ene veien opp og den andre veien ned. Merk at begge grusveiene starter på nedsiden av parkeringsplassene. Med grusvei hele veien opp til Øyungen er det enkelt å komme frem med barnevogn, sykkel og sykkelvogn.

SOV HELT NEDE VED VANNET: Mange av teltplassene vewd Øyungen ligger ved vannkanten. Rull ut av soveposen og start dagen med et morgenbad!

Idyllisk langs elven

Dersom du ikke har vogn er det også mulig å velge blåmerket sti på vestsiden av elven. Dette blir en litt lengre tur. Langs grusveiene på begge sider av elven er det flere benker og bord hvor man kan ta en rast. Eller bare sette seg ned for å se og høre bruset fra elven. Ved Øyungen ser du først demningen som kalles Øyungsdammen. Denne sto ferdig i 1916 og er nesten 200 meter lang. Øyungen er det siste vannet hvor det er lov å bade. Elven fortsetter via Dausjøen og ender i Maridalsvannet som forsyner Oslos borgere med drikkevann.

Mange teltplasser å velge mellom

Når du står på broen ved demningen kan du velge om du vil finne en teltplass på østsiden eller vestsiden av vannet. Det går sti langs store deler av vannet, så her er det mange fine steder å velge mellom. Når du kommer lenger opp langs vannet kan du også finne plasser på platåer over vannet med flott utsikt. Det kan være litt kronglete med vogn på stiene langs vannet.

GOD PLASS: Følger du stien på østsiden av vannet kommer du til denne fine teltplassen. Husk bålforbudet frem til 15. september.

Øyungsbua

I vinter kom Skiforeningens splitter nye rastebu på plass ved Øyungen. Den ligger rett vest for demningen. Her er det enkel servering av både varm og kald mat. Bua skal i utgangspunktet stå der i skisesongen, men Skiforeningen har søkt om tillatelse til å ha den ute hele året.

ØYUNGSBUA: Vi gleder oss til å åpne serveringen på Øyungsbua igjen. Foto: Olav Olsen/Aftenposten