Møtte kongen: 42 år etter stavbrekket i Holmenkollen, er skilegenden Oddvar Brås berømte stav tilbake like ved der den brakk. Lørdag fikk H.M Kongen ta staven nærmere i øyesyn. Foto: Christian Haukeli

H.M Kongen gjenåpnet Skimuseet

På dagen hundre år etter at museet åpnet dørene første gang, ble Skimuseet høytidelig gjenåpnet av H.M Kong Harald lørdag ettermiddag.
Text: Guri Leyell Skedsmo Photo: Christian Haukeli
Published 12/2/2023

– Med ny utstilling i fantastiske omgivelser skal vi engasjere enda flere, sa Skiforeningens styreleder Bodil Høstmælingen.  

Den nye og store foajeen var full av gjester da Skimuseet ble høytidelig åpnet.  

– Dette er en stor dag for byen, sier Oslos ordfører Anne Lindboe.  

– Jeg gleder meg til å ta med gjester hit.   

Modernisering

Da Skimuseet åpnet for 100 år siden, lå det i en bygning like ved siden av Frognerseteren restaurant. På 1950-tallet flyttet det til Holmenkollbakken. Det siste året har museet gjennomgått en kraftig modernisering og ombygging. 

Billetter til Skimuseet og Hopptårnet

Billetter kjøpes ved ankomst. 

Til Skimuseet

Norges eldste skifunn 

Blant det nye du kan se på Skimuseet er Norges eldste skifunn, Drevja-skien. Den har så vidt forskerne vet ikke vært vist frem for publikum tidligere. Skien er på utlån fra Vitenskapsmuseet ved NTNU i Trondheim. Skifunnet er anslått å være 5200 år gammelt.

Les mer:  Norges eldste ski på plass

Dette er Skimuseet

  • Åpnet i 1923, eies og drives av Skiforeningen 
  • Ligger under Holmenkollbakken
  • Er verdens eldste spesialmuseum for ski 
  • Det første museet ble oppført mellom Frognerseteren restaurant og Sporten
  • Ble flyttet til Holmenkollen i 1951
  • Skiforeningen tok initiativ til museet, etter bl.a å ha mottatt en rekke unike gjenstander fra polarekspedisjonene til Fridtjof Nansen og Roald Amundsen

Verdens mest berømte stav 

Er man stav og brekker i to midt i en høydramatisk sluttspurt under herrenes 4x10 kilometer stafett i VM i Oslo i ‘82, blir man verdensberømt. 42 år etter stavbrekket er skilegenden Oddvar Brås berømte stav tilbake like ved der den brakk.  

Norges skiinteresserte konge fikk en lang prat med Oddvar Brå, som er glad for at staven nå er der den hører hjemme: På Skimuseet. 

– Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fått spørsmålet: Hvor er staven? Og nå er den her. Endelig, sier museumsleder Åslaug Midtdal.

Les mer: Staven til Brå er tilbake

Slik havnet Scotts ski i Holmenkollen 

Skimuseet har det meste av ekspedisjonsutstyret til Fridtjof Nansen, Roald Amundsen og fra en rekke moderne ekspedisjoner.

Et av høydepunktene i utstillingen handler om et av historien mest dramatiske hendelser, nemlig Sydpolekspedisjonen i 1911. Robert  Scotts ski endte på Skimuseet. 

– Vi har ikke alle detaljer om skienes skjebne mellom Sydpolen og til de havnet her på Skimuseet, men vi vet mye. Det er en svært dramatisk historie, og ærefullt å ha Scotts ski her, sier museumsleder Åslaug Midtdal.

Les også:  Slik havnet Scotts ski i Holmenkollen

Bygningen

Snøhetta har tegnet nye Skimuseet. Sentrale bidragsytere er Hans Herman Horns stiftelse, Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse og Sparebankstiftelsen. Veidekke er entreprenør og SixSides har hatt ansvaret for den nye utstililngen.

Affiliates