Disse aktivitetene gjør turen til en lek

Bruk våren til å utforske nærmarka med hele familien.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Magnus Nyløkken

Published 4/8/2020

Her er våre tips til morsomme aktiviteter som trigger barnas eventyrlyst og som skaper gode opplevelser for hele familien.

 

Spis middagen ute

Hva med å legge middagen ute i det fri, enten det er i nærmeste park, skogholt eller markastue? La barna bestemme - kanskje de vil grille pølser, lage pinnebrød, vafler eller pannekaker? Ta med noen grønnsaker i en liten boks, eller litt suppe på termos. Og ta med duk/teppe, bestikk og tallerkner - lag deres egen restaurant ute i det fri! 

Her får du tips til hva du kan lage.

Husk at det ikke er lov å fyre opp bål unntatt på anviste bålplasser i perioden 15. april til 15. september. 

 

Lek og læring: Turen blir så mye morsommere når barna selv får oppdage og utfroske naturen. 

Leker for hele familien

Aktivitetene på turen er morsomst når alle deltar.

Bladlek

Plukk flere ulike blader og samle dem i en lue eller en pose. Alle trekker et blad hver. Så er det om å gjøre å finne treet med slike blader fortest mulig. 

Natursti

Legg inn morsomme oppgaver på turen, for eksempel: Finn tre ulike blomster, finn flest mulige ting som begynner på "S" eller "B" osv., finn et insekt som ikke er en maur, finn fem kongler, finn dyrespor. 

Spikking

Lær barna noen viktige spilleregler før dere setter igang. Når du spikker skal du sitte og holde god avstand til naboen. Spikk alltid fra deg, og bruk en kvass kniv. Husk å legg kniven i slira når du reiser deg. Ha plaster og forbindingssaker i nærheten. 

Naturbingo

Dette er en morsom måte for barna å utforske naturen rundt seg på. Lag et bingobrett med ulike oppgaver som barna skal løse. Det kan for eksempel være å finne et blad, finne noe som lever, plukke noen kongler, finne noe du synes er fint, finne noe du synes er stygt og lignende. Det viktigste er ikke å fylle ut brettet, men selve oppgavene. 

Plukke søppel

Ta med en pose til hver og fyll posen med søppel dere finner på veien. Kanskje man kan legge inn en liten konkurranse om hvem som klarer å få mest søppel i sin pose? Denne aktiviteten pleier å slå godt an hos barn, og de blir ekstra motiverte over å bidra med noe bra, samt at det blir hyggeligere for alle på tur. 

Se det store i det små

Naturen er barnas beste boltreplass. All aktivitet er moro og utfordrende. Klyving og klatring er bra for motorikk og balanse. Det gir mestring å komme til topps. Utforsk sprekker og huler – bor det troll der? Gjemsel er alltid like gøy, det samme er å lage barkebåt eller bare kaste pinner i bekken og se dem forsvinne nedover. 

Eldorado: Naturen er et spennende univers for barna.

Overnatte ute

Alle drømmer om fantastisk utsikt, mye plass og frihetsfølelse - hva er vel bedre enn å finne en fin leirplass og overnatte ute sammen? Enten du sover i telt eller under åpen himmel blir dette en opplevelse dere husker.

Og du trenger ikke å gå så langt. Første gang kan det holde å slå opp teltet i hagen. 

Les mer: Gå til køys mellom trærne.

 

Artikkelen er produsert med støtte fra Norsk Friluftsliv og Miljødirektoratet.

Telt i mørket.

Natt i naturen: Å overnatte i Marka er en spennende opplevelse for hele familien. 

Affiliates