Skriftlige rapporter: Lars Gulbrandsen er en av Skiforeningens 20 løypebaser som daglig skriver føremelding hvor skigåerne kan lese siste nytt om skiføret. Foto: Christine Amdam

Slik blir Skiforeningens føremelding til

På det meste er snaut en halv million innom Skiforeningens føremelding daglig.
Text: Christine Amdam
Published 3/26/2024

– Nå må jeg nesten gå inn og oppdatere føremeldingen. Dette gikk så bra!

På toppen av Bislingen nord i Nordmarka har løypekjører for Skiforeningen, Lars Erik Gulbrandsen, hatt sesongens første tur oppover traseen til det som ofte omtales som Nordmarkas tak.

– Jeg skrev i føremeldingen i dag tidlig at jeg skulle prøve meg opp her i dag, og nå oppdaterer jeg teksten med hvordan resultatet ble. Det ble mye bedre enn jeg hadde ventet, sier Gulbrandsen.

Det er 10 minusgrader ute, men inne i løypemaskinen er det behagelig temperatur. Han taster iherdig på telefonen for å skrive inn siste nytt om skiløypene i føremeldingstjenesten.

Nærmere 100 preppeaktører i sving

På kontoret sitter ansvarlig for føremeldingen i Skiforeningen, Eirik Harstad, og tar imot føre-rapportene fra løypekjørerne som er ute i Marka. Lars og rundt 20 andre løypekjørere sender inn føremelding før klokken 8 hver eneste morgen i skisesongen.

– Når jeg har fått inn alle rapportene fra løypekjørerne klokken 8, skriver jeg hovedføremeldingen. Jeg baserer teksten min på lokale rapporter, hvilken aktivitet det er i kartet (altså hvor mange maskiner som er ute og kjører) og værmeldingen, forteller Harstad.

Nærmere 100 preppeaktører er med i Skiforeningens karttjenester og føremelding. Av store aktører er det for eksempel Oslo- og Bærum kommune som har mange maskiner i sving i kartet og leverer skriftlig føremelding.

– Så har vi en rekke lokale løypelag fra Gjøvik i nord til Moss i sør. De gjør en fantastisk innsats, sier Harstad.

Den grønne streken

Føremeldingen finner du på skiforeningen.no og i iMarka-appen. Ved hjelp av gps-er i maskinene, kan man til enhver tid se i kartet hvor løypemaskinene er når de preparerer. Man kan også se om det er en skuter eller en stor løypemaskin, og hvilket løypelag det er som kjører.

– Skiforeningen har satset betydelig på digitale tjenestene de siste årene, og det er skikkelig gøy å jobbe med dette, sier Harstad.

– Det er kombinasjonen kart og tekst som gjør Skiforeningens føremelding så bra. Preppestatusen i kartet sier noe om hvor maskinene har kjørt, men ingenting om hvordan forholdene i løypa faktisk er. Den informasjonen, i tillegg til smøretips, får man i teksten i føremeldingen.

Hele historien om føremeldingen kan du lese her

Føremeldingens historie

  • 1880-årene: Vær- og føremelding for Frognerseteren som oppslag på butikk i Homansbyen i Oslo.
  • 1930-tallet: Føremelding i avis og på radio.
  • 1950-tallet: Føretelefonen etableres.
  • 1995: Skiforeningen kommer på internett
  • 1996: Første føremelding på internett
  • 1999: Daglige føremeldinger på internett og føremeldingene presenteres som tekststriper.
  • 2000-tallet: Føretelefonen avvikles i 2007, og utvikling av digitale føremeldingstjenester prioriteres.
  • 2007-2008: De første områdene utenom Oslomarka blir med i føremeldingen
  • 2013: Den første turplanleggeren på nett.
  • 2014: Skiforeningen begynner med GPS-er i løypemaskinene, for direkte innrapportering av prepareringsstatus.
  • 2014: Første versjon av iMarka-appen ble lansert
  • 2016: Føremeldingen vises som kart i tillegg til tekst.  
  • 2023: Store oppgraderinger i iMarka-appen 

Direkte fra Marka: GPS-er i løypemaskinene formidler informasjon om preparering direkte til føremeldingen. Brukeren kan se løypemaskinen bevege seg i kartet. Foto: Christian Haukeli

Affiliates