Deilig gryterett foran et bål.

Deilig turmat

Matpausen er ofte en viktig brikke for en velykket turopplevelse med barna. Med litt planlegging, tålmodighet og engasjement for å prøve ut noe nytt, er veien kort til et vellykket friluftsmåltid.

Tekst og foto: Magnus Nyløkken

Published 4/2/2020

Mat smaker sjelden så godt som når du er ute i Marka. Slik er det også for barna. Ofte er det enklest å ty til en pølsepakke, men legger du ned litt ekstra innsats er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan lage og spise på tur. Noen ting krever litt mer forberedelser hjemme, men da er det lurt å inkludere barna i dette. Slik blir de i større grad involvert i hele turen. Ofte er det også enklere å motivere barna for tur når de vet at det er noe spennende som venter når dere skal raste.

Kokeutstyr

Har du et enkelt stormkjøkken, så kommer du langt. I tillegg til dette er det kjekt å pakke med en stekespade, sleiv, kniv og et skjærebrett. Dette tar liten plass i sekken og er enkelt å holde rent.

Båltyper

Bål er kanskje det mest populære redskapet for selvlaget mat, og den enkleste formen er jegerbålet. Her legger du to større stokker parallelt og mindre ved mellom. På denne måten får du får plass til en panne over stokkene. Trefot er en annen mulighet og denne er praktisk for å henge kjeler i, hvis det skal serveres suppe eller varm drikke.

BÅLFORBUD: 

I perioden mellom 15. april og 15. september det bålforbud. Vi anbefaler derfor å ta med en brenner – propan eller lignende i denne perioden. Bålforbudet er et generelt forbud mot å tenne bål, engangsgriller, bålpanner og annen åpen ild, i skog og utmark, bortsett fra på godkjente bål- og grillplasser i kommunen. Les mer om bålforbudet her.

Teltåpning

UTEKJØKKEN: Med noen enkle triks kan du trylle frem de deiligste retter på et stormkjøkken. Og maten smaker nydelig med denne utsikten.

OPPSKRIFTER:


Ostesmørbrød

Smør brødskiver med ketsjup, strø på litt oregano og legg ost og skinke/salami mellom 2 skiver. Legg gjerne en ananasring mellom skivene i tillegg for å få en spennende vri. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm i glørne. En annen mulighet er å smøre 2 brødblingser med 1ss pesto, 2ss cottage cheese og 2 skiver salami. Stek i vaffeljern, eller pakk inn i aluminiumsfolie og legg på bålet.

Ostesmørbrød

OSTESMØRBRØD: Smelta ost er rett og slett skikkelig godt.

Bållune lefser

Vi anbefaler en nydelig variant der du smører lefser med rømme og sennep. Legg over skiver av røykelaks eller spekemat (og gjerne finhakket purre). Rull sammen, pakk i aluminiumsfolie og varm lefsene på bålet.

Bakt potet

Grav ut et hull i bakepoteten, fyll med kremost med uter, smårettskinke og revet ost. Legg smurt aluminiumsfolie rundt og la de ligge i glørne i nærmere 1 time.

Steke pannekaker

Ta med pannekake-røre på en flaske eller termos. Ta med smør og stekepanne for å steke i. Godt syltetøy gjør seg alltid på pannekaker, men har du prøvd sjokoladepålegg med banan på? Det smaker helt fantastisk.

Pannekaker på brenner

HUSK NOK BRENNSTOFF: Hvis du skal lage pannekaker på brenner lønner det seg å ha nok brennstoff til hele pannekakerøra.

Pinnebrød

Du trenger: 0,5kg hvetemel, en halv pakke tørrgjær, 1ts salt, 1ts sukker, 75g smør, 2,5dl melk.

Slik gjør du: bland det tørre, rør, deretter inn smøret og tilsett tilslutt melken. Dette kan gjerne forberedes hjemme slik at deigen allerede er ferdig laget før turen. Lag fingertykke pølser av deigen og snurr rundt en pinne. Stek brødet over bålet. For søt versjon kan du fylle med syltetøy. For middagsversjon, rull pinnebrødet rundt en pølse.

Bananer med sjokoladebiter 

Del en banan i to. Skjær et snitt på langs, stikk sjokoladebiter nedi, pakk inn i aluminiumsfolie. Legg på grillen/bålet. Ferdig etter ca. 10 minutter.

Bakte epler

Ta ut eplekjernen og fyll hullet med rosiner, smør, kanel og sukker (gjerne også litt finhakkede nøtter). Pakk inn i aluminiumsfolie og legg på grillen/bålet. Ferdig etter ca. 15. minutter.

Kakao med marshmallows

Lag kakao hjemme, og ta den med på termos. Server med varm marshmallows, som gjerne er varmet kjapt over bålet først. Det er også spennende å lage kakao fra bunnen av ute. Lukten av smeltet sjokolade er himmelsk.

Digg kakao.

FÅ VARMEN: Lite varmer så godt som en velsmakende kakao.

Affiliates