MARKAVENNER: Søsknene Celina Anker-Rasch, Ole Anker-Rasch og Christian Anker-Rasch har bidratt stort til Skiforeningens arbeid i Marka de siste årene, gjennom Nora og Ole Anker-Raschs Stiftelse. Siste store bidrag er en splitter ny løypemaskin som skal gå fra Sørkedalen og innover i Marka.

Gavedryss til Skiforeningen etter drømmevinter 

For fjerde gang bidrar familien Anker-Rasch til å oppgradere løypemaskiner i Marka. – Det er vi som skal takke Skiforeningen, mener Ole Anker-Rasch.
Text: Redaksjonen
Published 3/22/2024 Updated 4/4/2024

Prøvekjøring: Styreleder i SpareBank1-stiftelsen, Tor Eid fikk være med å kjøre den nye maskinen. Foto: Christine Amdam

På tampen av skisesongen kan Skiforeningen ta i bruk tre splitter nye løypemaskiner.

4. april ble sesongens siste snorklipping gjennomført i Sørkedalen. 

– Vi ser hvilken enorm innsats som legges ned i Marka gjennom hele året. Det snør ikke skispor, heter det. Hva skulle vi gjort uten de dyktige løypebasene, spurte Celina Anker-Rasch under overrekkelsen. 

Fjerde gang

Dette er fjerde gang bidrag fra Nora og Ole Anker-Rasch stiftelse sørger for ny scooter eller løypemaskin til markaarbeidet.

Tidligere har bidrag herfra sørget for to nye scootere til Kikut i Nordmarka, samt den store maskinen som nå byttes ut med en ny og mer moderne versjon i Sørkedalen. 

– Utstyret er kostbart. Vi hadde ikke klart å holde et slikt nivå på prepareringen uten rause gavegivere som familien Anker-Rasch, sier Skiforeningens generalsekretær Håvard S. Abrahamsen.

Det er løypebas i Sørkedalen, Per Gulbrandsen, helt enig i. Maskinen som nå tas i bruk i hans område skal sørge for nypreparerte spor til tusenvis av barn på Barnas skiskole, og ikke minst preparere noen av Markas mest populære skiløyper fra Skansebakken.

Mindre utslipp

Med ny maskin blir løypekvaliteten bedre og utslippene mindre. Her er Skiforeningen en ivrig pådriver, sier Abrahamsen.   

– Leverandørene tilbyr nå motorer som bruker vesentlig mindre drivstoff. Det er også viktig at Skiforeningen ikke kjører mer enn nødvendig. De beste løypene er ofte de som er stått litt. 

Friluftsliv og kulturarv

Rett før påske var det “snorklipping” av ytterligere to løypemaskiner. Den ene har garasje på Ringkollen og preparerer løyper på Krokskogen. Den andre har tilholdssted på Greverud i Oppegård.  

– Å se resultatene av pengene vi gir er den artigste delen av å sitte i styret, sier styreleder i SpareBank 1-stiftelsen Ringerike, Tor Eid.  

SpareBank 1-stiftelsen har vært en betydelig bidragsyter til Skiforeningens løypearbeid. De har bidratt med rundt ni millioner kroner de siste 14 årene.  

– Skiforeningen bidrar til det lokale idretts- og friluftslivet, og forvalter kulturarven. Ringkollen er også en destinasjon som stadig blir sterkere. Vårt samarbeid med Skiforeningen er viktig, sier kultursjef i Ringerike kommune, Øyvind Norstrøm. 

Løypebas på Ringkollen, Kjetil Gundersen, er fornøyd.
 
– Nå blir det store forbedringer i løypene. Vi får også en enda bredere trasé. Det er positivt for skiløperne, sier han.

Et viktig nærtilbud 

I den sørlige delen av Marka, på Greverud i Oppegård, testet ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind en splitter ny løypemaskin sammen med løypekjører Terje Martinsen.  

– Nærtilbudet her på Greverud og i Marka generelt er viktig for både den organiserte og uorganiserte idretten. Og for god folkehelse, sa hun.  

Spleiselag

Maskinen på Greverud er et spleiselag mellom Nordre Follo kommune, Sparebankstiftelsen DNB og Skiforeningen, mens maskinen på Ringkollen er et spleiselag mellom Ringerike kommune, Sparebank1-stiftelsen Ringerike og Sparebankstiftelsen DNB. 

Maskinene er av typen Pisten Bully 100. I tillegg til bedre komfort for føreren bruker den mindre drivstoff enn eldre modeller, og løypearbeidet blir mer effektivt.  

Sørmarka: Håvard S. Abrahamsen, ordfører Cecilie Dahl-Jørgensen Pind og løypebas Terje Martinsen foran den nye løypemaskinen på Greverud i Oppegård. Foto: Trine Rom Giving

Ny maskin på Ringkollen: Løypebas Kjetil Gundersen, generalsekretær i Skiforeningen Håvard S. Abrahamsen, styreleder i SpareBank1-stiftelsen Ringerike, Tor Eid og kultursjef i Ringerike kommune, Øyvind Norstrøm. Foto: Christine Amdam