Bunnefjorden ender rett vest for Ski. Det er ikke så overvettes langt å sykle dit, heller. Veien hjem legger vi gjennom Nøstvedtmarka.
Vi kan grovt sett dele denne turen i to. Første del går på asfalt fra Ski til Tusenfryd. Derfra er det for det meste grusvei, sti, jord og tilgrodd vei vi har under dekkene (ca 5,5 kilometer). En ganske variert tur, med andre ord.
Fra Ski stasjon går turen vestover langs riksveien til Nygårdskrysset. Vi krysser E18 ved hjelp av det originale byggverket Leonardo Da Vincis bro, og fortsetter gjennom frodig kulturlandskap mot Vassum. Vassumbakkene fører oss ned fra ca 150 til ca 40 meters høyde i løpet av rundt 1,5 kilometer. Før vi sykler ned bakkene, kan vi nyte flott utsikt vestover.
Vi kommer ned til nordenden av Årungen, og etter å ha syklet i sørvestlig retning, skal vi nå nordover. Ganske straks er vi framme ved den sørlige enden av Nordbytunnelen. Vi kommer oss trygt under motorveien, og fortsetter langs elva som går fra Årungen til Bunnefjorden.
Det er ikke lange biten å sykle før vi kjenner lukten av saltvann, og straks befinner vi oss ved Bunnefjordens bredder. Her fra Bekkevoll kan vi faktisk se helt til Oslo. Etter ca 1,2 kilometer langs fjorden er vi framme ved Nesset. Her er det kiosk, benker og bord - med andre ord et fint sted for en rast før vi tar farvel med fjordlandskapet.
I svak stigning sykler vi mot Vinterbro, og etter å ha passert selve tettstedet, hører vi lyden av motorvei. Ved Tusenfryd møtes E6 og E18, og da er det ikke til å unngå at området preges av biler og eksos. Men vi kommer oss trygt under alle kjørefeltene, og sykler inn på grusvei. Vi bruker ca 700 meter på å "klatre" opp i Nøstvedtmarka - det er en stigning fra rundt 50 til ca 115 meters høyde. Dermed er vi inne i et flott turområde som strekker seg østover og sørover til Ski.
Den er den strekningen vi nå har foran oss. Og straks møtes vi av spennende historie. Vi krysser Nøstvedt gård, der det er funnet steinalderbosetninger fra tiden helt tilbake til 4.000-5.000 år f.Kr. Like etterpå får vi med oss vel 100 meter av Den Fredrikshaldske Kongevei (fra 1600-tallet) før vi tar stien opp til den gamle husmannsplassen Stuene. Her kan vi nyte utsikten mot Oppegård mens vi slår oss ned ved et av bordene på vollen.
Så bærer det inn i skogen, i et område med et konglomerat av stier og veier. Det kan være lurt å ha med seg en utskrift av turtraseen her. Skilt og plakater forteller spennende historie. Ved Hebekk er vi inne i bebyggelsen igjen, og kun en liten bit gjenstår - til Ski stasjon.