Nordover Nittedalen

På sykkel ved Kjul

Foto: Erik Unneberg, 15.05.2011

Turinformasjon

Lengde:

49,7 km

Område:

Romeriksåsene - Nannestad

Beskrivelse

Lillestrøm er senteret i den folkerike kommunen Skedsmo, og har i flere år hatt bystatus. Med tog- og bussforbindelse i flere retninger kan Lillestrøm nås relativt raskt fra mange steder med kollektivtransport. Det går dessuten flere sykkelruter ut fra byen, og den er derfor et fint utgangspunkt for sykkelturer. Turen du her skal ut på, tar deg ut av Skedsmo og opp gjennom dalbunnen i Nittedal. Deretter blir det en sving opp i Romeriksåsene før du ankommer Harestua.

Først sykler du ut fra Lillestrøm stasjon i retning Kjeller, der du holder deg på gang- og sykkelveien langs Fetveien. Nitelva har du hele tiden på venstre side helt til du sykler over den ved Hvam. Du sykler også over E6, og når du kommer til Hellerudsletta, rett etter Olavsgård, tar du av til høyre.

Når du på ny krysser Nitelva, tar du deg samtidig over kommunegrensen, fra Skedsmo til Nittedal. Landskapet har endret karakter ved at åker og eng har erstattet bolighus og bedrifter langs veien. Fortsett i svakt stigende terreng, men pass på å se deg tilbake, slik at du får med deg den fine utsikten over Kjeller-området.

I veikrysset ved Søndre Dal gård, like ved Nittedal kirke, tar du til venstre og sykler så på Kirkeveien mot Slattum. Det blir nok en gang kryssing av Nitelva (bro). Nå starter ferden nordover dalen. Terrenget de neste snaue 14 kilometerne er temmelig flatt, og du holder deg på gang- og sykkelveien langs og på vestsiden av rv 4.

Først ved avkjøringen til Hakadal stasjon svinger du til venstre. Du passerer stasjonen og tar til høyre ved Hakadals verk. Her, nede ved elva, er det fint å ta en pause, og kanskje frister det med et bad i Verkensdammen? Ved å ta deg over Verkensbrua er du over på østsiden av Nitelva, og deretter krysser du rv 4 før du tar fatt på turens siste del oppover i Romeriksåsene.

Du forlater asfalten ved å ta til venstre til Ås gård, der Hakadal golfklubb holder til. Deretter blir det å legge inn de lette girene på stigningen opp til Åskastet. Det er et skogsområde du nå sykler i. Hakkim passeres, og du når turens høyeste punkt, ca. 540 moh. Men nå går det lettere, og snart er du nede ved den idylliske Råsjøen (436 moh.) der Råsjøstua ligger.

Den videre syklingen foregår på nordsiden av vannet, som du imidlertid forlater i vestenden. I nordvestlig retning fortsetter du gjennom Sagdalen og ned til Råsjøkrysset, et sentralt veikryss i denne delen av Marka. Her tar du til venstre og følger så skogsbilveien frem til Harestua, der det finnes kollektiv kommunikasjon i form av tog (Gjøvikbanen) eller buss.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Lillestrøm - Kjeller - Hvam Lillestrøm Hvam 4,3 km
Hvam - Søndre Dal Hvam Søndre Dal 7 km
Slattum - Søndre Dal Søndre Dal Slattum 2,1 km
Slattum - Kjul Slattum Kjul 3,1 km
Rotnes - Kjul Kjul Rotnes 2,3 km
Rotnes - Hakadal Rotnes Hakadal 8,6 km
Hakadal - Åskastet Hakadal Åskastet 4,3 km
Åskastet - Hakkim Åskastet Hakkim 3,8 km
Hakkim - Elsjøane - Råsjøen øst Hakkim Råsjøstua 4,7 km
Råsjøkrysset - Råsjøen øst Råsjøstua Råsjøkrysset 6,9 km
Harestua - Råsjøkrysset Råsjøkrysset Harestua 2,6 km

Lillestrøm - Kjeller - Hvam

Fra

Lillestrøm

Til

Hvam

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Hvam - Søndre Dal

Fra

Hvam

Til

Søndre Dal

Lengde

7 km

Gå til rute

Slattum - Søndre Dal

Fra

Søndre Dal

Til

Slattum

Lengde

2,1 km

Gå til rute

Slattum - Kjul

Fra

Slattum

Til

Kjul

Lengde

3,1 km

Gå til rute

Rotnes - Kjul

Fra

Kjul

Til

Rotnes

Lengde

2,3 km

Gå til rute

Rotnes - Hakadal

Fra

Rotnes

Til

Hakadal

Lengde

8,6 km

Gå til rute

Hakadal - Åskastet

Fra

Hakadal

Til

Åskastet

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Åskastet - Hakkim

Fra

Åskastet

Til

Hakkim

Lengde

3,8 km

Gå til rute

Hakkim - Elsjøane - Råsjøen øst

Fra

Hakkim

Til

Råsjøstua

Lengde

4,7 km

Gå til rute

Råsjøkrysset - Råsjøen øst

Fra

Råsjøstua

Til

Råsjøkrysset

Lengde

6,9 km

Gå til rute

Harestua - Råsjøkrysset

Fra

Råsjøkrysset

Til

Harestua

Lengde

2,6 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere