Fra Gardermoen til Kikut

Fra bommen ved Hakadals Verk

Foto: Haavard Martinsen, 03.09.2000

Turinformasjon

Lengde:

48,3 km

Område:

Romeriksåsene - Nannestad

Beskrivelse

Samferdselsknutepunktet Gardermoen kan nås med fly, tog, buss eller bil, og er også et fint startsted for sykkelturer. På denne turen skal du sykle vestover, fra Romerikes kulturlandskap, opp i Romeriksåsene og inn i Nordmarka via Hakadal. Turen er således meget variert.

Fra flyplassområdet kommer du deg inn på Fv 120, som du følger til Eltonåsen. Denne strekningen på 13 kilometer går gjennom et vakkert åkerlandskap på Romerikssletta, og er ganske flat. Du passerer turens laveste punkt (ca. 130 moh.) etter ni kilometer idet du sykler over Leira.

Ved Eltonåsen tar du av fra fylkesveien ved å svinge til høyre mot Holtersaga, og deretter fortsetter du til venstre. Du er ute av bebyggelsen - skogen neste! Det går oppover på skogsbilveien i vestlig retning, men terrenget flater ut når du kommer til Østbydalen ved nordenden av Smalgjermenningen. Her skal du ta veien til venstre, slik at du kommer frem til den skiltede trillestien ved Gjermåa. Den skal du benytte, så du svinger til venstre her.

Det er mulig å sykle en del av den ca. 500 meter lange trillestien, men det går oppover etter hvert, og de fleste vil nok velge å trille sykkelen i motbakkene. Over Gjermåa er det bygget en liten bro, og det er lagt ut planker over de våteste partiene ved elva, slik at du bør kunne komme deg tørrskodd over til den andre siden. Derfra er det kort vei frem til møtet med skogsbilvei, som du tar inn til høyre på.

Mer oppover venter, men snart er du på toppen, ca. 390 moh., etter å ha syklet 25 kilometer fra start. Turens lengste nedoverbakke er det neste som venter deg, for det er nok bremsene som får kjørt seg mest de neste fem kilometerne ned til Hakadal. Du er ute av skogen, etter først å ha passert golfbanen, og kan nå sykle asfaltveien frem til Rv 4. Den krysser du, men vær oppmerksom på at bilene kan komme fort her.

Vel over på den andre siden av riksveien kan du gjerne legge inn en pause ved dammen ved Hakedals verk. Om sommeren er det fint å bade her! Uansett er det greit å lade batteriene litt, for neste etappe er oppstigningene til Langvann og Elvann. I starten av bakken bør du se deg tilbake, for da får du utsyn over en del av kulturlandskapet i Hakadal, med Romeriksåsene i bakgrunnen.

Det er fine rasteplasser ved disse nordmarksvannene, og også her anbefales en pause før du tar fatt på den videre ferden gjennom skogen. Det er noe stigning et stykke sør for Trehørningen, der også turens høyeste punkt (ca. 410 moh.) er, men ellers er det ganske flatt forbi Helgeren og Bjørnsjøen frem til Kikutstua.

Kikutstua kan tilby både servering og overnatting, og det går mange fine veier herfra til tettbebyggelsen. Så selv om turen ender her, kan du forlenge oppholdet i Nordmarka ved å sykle til byen samme dag, eller overnatte og så fortsette syklingen etter frokost.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Gardermoen - Holtersaga Gardermoen Holtersaga 13,3 km
Holtersaga - Gimildammen Holtersaga Gimildammen 2,7 km
Gimildammen - Østbydalen Gimildammen Østbydalen 5 km
Østbydalen - Gjermåa Østbydalen Gjermåa 1,3 km
Åskastet - Gjermåa Gjermåa Åskastet 4,3 km
Hakadal - Åskastet Åskastet Hakadal 4,3 km
Hakadal - Trehørningen Hakadal Trehørningen gård 6,4 km
Trehørningen - Kikutstua Trehørningen gård Kikutstua 11 km

Gardermoen - Holtersaga

Fra

Gardermoen

Til

Holtersaga

Lengde

13,3 km

Gå til rute

Holtersaga - Gimildammen

Fra

Holtersaga

Til

Gimildammen

Lengde

2,7 km

Gå til rute

Gimildammen - Østbydalen

Fra

Gimildammen

Til

Østbydalen

Lengde

5 km

Gå til rute

Østbydalen - Gjermåa

Fra

Østbydalen

Til

Gjermåa

Lengde

1,3 km

Gå til rute

Åskastet - Gjermåa

Fra

Gjermåa

Til

Åskastet

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Hakadal - Åskastet

Fra

Åskastet

Til

Hakadal

Lengde

4,3 km

Gå til rute

Hakadal - Trehørningen

Fra

Hakadal

Til

Trehørningen gård

Lengde

6,4 km

Gå til rute

Trehørningen - Kikutstua

Fra

Trehørningen gård

Til

Kikutstua

Lengde

11 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere