På dronningens og kongens vei

Fri som fuglen
Foto: Erik Unneberg, 08.10.2006

Turinformasjon

Lengde:

18,8 km

Område:

Krokskogen - Hole

Beskrivelse

Fra Sundvollen til Lommedalen - det er en historisk ferdselsvei vi skal sykle. Det er selveste Dronningveien og Kongeveien vi har framfor oss.

En gang i tiden gikk hovedveien mellom Bergen og Oslo her. Den bergenske kongevei, eller bare Kongeveien, ble åpnet i 1805. Men også før den tid var dette en viktig ferdselsåre. Både på 17- og 1800-tallet ble det fraktet store mengder trekull til Bærums Verk på denne veien over Krokskogen.

Den gang gikk veien mellom Sundvollen og Kleivstua opp den bratte Krokkleiva. Den veien er fredet, og nå sykler vi de fem kilometerne opp lia på asfalt. Veien kalles Dronningveien fordi den passerer utsiktspunktet Dronningens utsikt. Og panorama-utsikt er det rikelig av på vei oppover.

309 høydemeter fra start er vi framme på Kleivstua. Dette er et knutepunkt for løyper og veier i flere retninger - og vårt valg er Kongeveien (kalles også Gamle Ringeriksvei) mot Guriby i Lommedalen. Vi skal vel 220 høydemeter ned, men det fordeles over vel 13 kilometer.

Vi sykler i lett terreng forbi spennende steder som Bruløkka og Benteplassen, vi passerer Langebru og har fire kilometer igjen til Guriby. Her kan vi hoppe på bussen, eller fortsette nedover Lommedalen.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde Type
Sundvollen - Kleivstua Sundvollen Kleivstua 4,9 km Skogsbilvei/turvei
Guriby - Kleivstua Guriby Kleivstua 13,9 km Skogsbilvei/turvei

Sundvollen - Kleivstua

Fra Sundvollen Til Kleivstua Lengde 4,9 km Område Krokskogen - Hole Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Guriby - Kleivstua

Fra Guriby Til Kleivstua Lengde 13,9 km Område Krokskogen - Hole Type Skogsbilvei/turvei Gå til turen

Samarbeidspartnere