Kjekstadmarka rundt

Lys i tunnelen

Foto: Erik Unneberg, 14.08.2010

Turinformasjon

Lengde:

33,1 km

Område:

Kjekstadmarka

Beskrivelse

Skal du ha en treningstur på over tre mil i Røyken, Lier og Asker er denne turen rundt Kjekstadmarka en sikker vinner. Selv om kun en liten del av turen går inne i skogen, har du likevel nærkontakt med Marka fra sykkelsetet. Du kommer til å sykle gjennom vakre kulturlandskaper, forbi vann, utsiktspunkter og i en nedlagt jernbanetrasé. Det blir en del sykling på offentlig vei, men heldigvis for en stor del på gang- og sykkelvei.

Togstasjonen på Heggedal er startpunkt for turen, og den begynner i flatt terreng på veien parallelt med jernbanelinjen. Like før Hallenskog tar du av til høyre og inn på grusveien. Den heter Plankedalsveien, og du fortsetter på den og etter hvert Oppsals vei gjennom et boligområde. Ved enden av veien triller du sykkelen på en liten sti, krysser en bekk og kan så sette deg på sykkelen og ta deg greit frem på skogsbilveien mot et nytt boligområde.

Herfra kommer du deg til Røyken stasjon ved først å sykle Heggveien frem til Spikkestadveien. Før du kommer frem til stasjonen har du hatt nærkontakt med elven Skithegga flere ganger. Veien videre går til neste stasjon, Spikkestad. Den når du ved først å sykle opp Kjekstadveien, forbi Røyken kirke og videre til Transet. Du kommer nå inn på Oldtidsveien, som er omgitt av et vakkert kulturlandskap. Like etter at du har passert Kjosveien er du fremme i Spikkestad.

Fra nordsiden av stasjonen sykler du så vestover til Gullaugkleiva, og her begynner moroa for alvor. For nå (etter bommen ved utfartsparkeringen) kommer du inn på en nedlagt jernbanetrasé, som nå er omgjort til turvei. Om vinteren prepareres det skiløype her. Traseen har grus som underlag, og er svært lettsyklet. Det er nemlig ingen oppoverbakker frem til Reistad. På veien passerer du nedlagte stasjoner og sykler gjennom små tunneler og under broer. Flere steder er det satt opp benker slik at det er mulig å slappe av og nyte utsikten mot Drammen og Drammensfjorden.

Fra Reistad blir det tøft opp Lierbakkene. Her benytter du den asfalterte sykkelveien parallelt med bilveien. Ved Damtjern er den verste stigningen unnagjort, og vannet vil svært ofte innby til bading. Både på vest- og sydsiden er det tilrettelagte leirplasser hvor det er fint å slappe av litt.

Ferden videre fortsetter på sykkelvei østover mot Gjellebekk ved Liertoppen kjøpesenter, og tar så en sving under E-18 og bort til Heia. Da har du også krysset grensen mellom Kjekstadmarka og Vestmarka. Men det blir ikke lenge du oppholder deg på nordsiden av motorveien, for etter noen hundre meter på Gamle Drammensvei sykler du over regnbuebroen og fortsetter østover mot Dikemark etter å ha syklet inn i Asker kommune.

Vannene Ulvenvannet, Nordvannet og Verkensvannet passeres mens du sykler forbi boligområdene før Dikemark. Nå fortsetter du på Dikemarkveien frem til Skjellestad, og tar der til høyre inn på skogsbilveien som leder frem til et sydligere punkt på Dikemarkveien (sydvest for Gjellumvannet). Det siste stykket er det bratt utfor. Når du nå svinger til høyre er det kort vei til Heggedal stasjon hvorfra du startet turen.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Heggedal - Hallenskog Heggedal Hallenskog 1,5 km
Hallenskog - Røyken Hallenskog Røyken 4,2 km
Spikkestad - Røyken Røyken Spikkestad 3,7 km
Spikkestad - Reistad Spikkestad Reistad 6,8 km
Gjellebekk - Reistad Reistad Gjellebekk 5,2 km
Heia - Gjellebekk Gjellebekk Heia 1,8 km
Heia - Dikemark Heia Dikemark 4,4 km
Heggedal - Dikemark Dikemark Heggedal 5,5 km

Heggedal - Hallenskog

Fra

Heggedal

Til

Hallenskog

Lengde

1,5 km

Gå til rute

Hallenskog - Røyken

Fra

Hallenskog

Til

Røyken

Lengde

4,2 km

Gå til rute

Spikkestad - Røyken

Fra

Røyken

Til

Spikkestad

Lengde

3,7 km

Gå til rute

Spikkestad - Reistad

Fra

Spikkestad

Til

Reistad

Lengde

6,8 km

Gå til rute

Gjellebekk - Reistad

Fra

Reistad

Til

Gjellebekk

Lengde

5,2 km

Gå til rute

Heia - Gjellebekk

Fra

Gjellebekk

Til

Heia

Lengde

1,8 km

Gå til rute

Heia - Dikemark

Fra

Heia

Til

Dikemark

Lengde

4,4 km

Gå til rute

Heggedal - Dikemark

Fra

Dikemark

Til

Heggedal

Lengde

5,5 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere