Trevatna rundt

Trevatna - et friluftsparadis

Foto: Steinar Kjærnsrød / Skiforeningen, 15.08.2008

Turinformasjon

Lengde:

24,5 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Beskrivelse

Du har kanskje kjørt langs Trevatnas østre bredd, og rundet vannet i nord. Men med sykkel kan du komme deg rundt hele vannet. Det er en variert og fin tur, der du sykler både på asfalt og grusvei. God utsikt, gamle jernbanespor og fine bademuligheter er noen av ingrediensene.

Vi starter i nordvest, ved Vassenden. Dette er et idyllisk og fint friluftsområde, med badeplass og utleie av farkoster til å ferdes på vannet med. Vi sykler rett sørover til Dammen, ved Trevatnas utløp. Om du kommer opp fra Fall, og skulle ønske å starte fra Brennabakka, kan du komme inn hit til Dammen ved å følge Damvegen.

Turen går videre sørover, vi får etter hvert mer avstand til vannet, og det går oppover. Og da kan det jo være fint å ta seg en pust i bakken! Langs veien er det to fine utsiktspunkter, og her kan vi nyte aldeles nydelig utsikt over store deler av vannet. Vi ser bl.a. ned til Nora, det smale sundet som knytter sammen de to delene av vannet. Og vi ser naturlig nok over til motsatt side, der vi skal sykle om ikke så altfor lenge.

Vi befinner oss altså i Søndre Land, vi er helt vest på åsen, og glimtvis kan vi nå se ned mot Randsfjorden. I tidligere tider gikk det jernbane her i traktene - Valdresbanen fraktet folk mellom Eina og Valdres. Snart får vi nærkontakt med historiske spor, når vi krysser den nedlagte Skrukli stasjon.

Vi tar opp bakken forbi Kongen skytebane, fortsetter i sørøstlig retning, svinger over ei bru og inn i Sandbekkvegen. Neste stopp er Trevatn stasjon, og dermed er vi kommet helt til den sørøstlige enden av vannet. Her er det en fin raste- og badeplass.

Veien tilbake til utgangspunktet er enkel og grei. Vi sykler først opp til fylkesveien, tar til venstre - og følger så denne veien helt til Vassenden. Like etter at vi har tatt fatt på bilveien, passerer vi Trevatn velpark. Her er det nok en mulighet til å nyte badelivets gleder. Litt stigning - litt nedoverbakke - og dermed er vi "i mål".

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Vassenden - Skrukli stasjon - Trevatn stasjon Vassenden Trevatn stasjon 14,9 km
Trevatn stasjon - Vassenden Trevatn stasjon Vassenden 9,6 km

Vassenden - Skrukli stasjon - Trevatn stasjon

Fra

Vassenden

Til

Trevatn stasjon

Lengde

14,9 km

Gå til rute

Trevatn stasjon - Vassenden

Fra

Trevatn stasjon

Til

Vassenden

Lengde

9,6 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere