Opp i høyden fra Gjøvik stasjon

Panoramautsikt mot Gjøvik og Mjøsa

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 14.08.2016

Turinformasjon

Lengde:

30,9 km

Område:

Gjøvik, Toten og Land

Beskrivelse

Vi skal opp i høyden - til 500 meter over havet. Vi får nyte utsikten over Mjøsa, utsikten over daler og åser og over kulturlandskapet rundt Gjøvik. Det byr seg også en bademulighet underveis. Utgangspunktet er Gjøvik stasjon.

Fra Jernbanetorget tar vi først inn på gang- og sykkelvegen som går ved siden av Jernbanesvingen. Nederst i bakken krysses Rv4 gjennom en undergang, og vi tar til venstre. Nå befinner vi oss i havneområdet, og sykler videre langs Mjøsstranda med flott utsikt over Mjøsa. Men dette er bare begynnelsen, for vi skal jo oppover snart!

Turvegen går under bilvegen igjen, og vi følger den videre mot høgre. Bare 500 meter senere tar vi av, opp til venstre. Her er det sykkelskilt som viser veg mot Bråstad. Vi kommer opp i Fischers veg, og fortsetter nordover Trondhjemsvegen. Dermed tar vi også farvel med tettbebyggelsen på Gjøvik.

Bråstadelva krysses, og vi tar til venstre, opp Bråstadgutua. Når har vi nesten 2 kilometer med oppoverbakke framfor oss. Stigningen er på 120 høydemeter. På veg oppover får vi etter hvert en fantastisk flott utsikt ut over kulturlandskapet, Mjøsa og Gjøvik.

Vegen flater ut ved Bråstad. Her tar vi til venstre, inn i Åslendevegen. Den skal vi følge i nesten 10 kilometer. Vi sykler vestover nå, delvis gjennom skog, delvis gjennom kulturlandskap. På deler av strekningen kan vi se Mjøsa i det fjerne. Ved Glæstadroa får vi Glæstadtjernet på venstre side. Her er det fint å raste og å bade, om vær og temperatur skulle innby til det.

Like etter tjernet er vi framme i krysset ved Nordenga og tar til venstre i Nordengvegen. På deler av strekningen fra Bråstad har det vært stigning, men snart når vi turens høyeste punkt - 500 moh. Nå åpner det seg en storslått utsikt mot Vardalsåsen og videre østover.

Fra høydedraget her oppe skal vi nå strake vegen tilbake til Gjøvik stasjon. Og nå kan vi se fram til mye nedoverbakke. Fra toppen er det bare å la det stå til, ned bakkene forbi Haug gård til Vardal kirke og videre nedover Grytbakka. På veg ned kan vi nyte utsikten mot dalen og utover mot Gjøvik og Mjøsa.

Etter nesten 4 kilometer i sammenhengende utforbakke er vi nede ved Tobru, og tar til venstre i Odnesvegen. Den skal vi følge i 6,5 kilometer, de 4 siste har gang- og sykkelveg. Det går svakt nedover mens vi sykler gjennom boligområdet Bybrua og østover i retning byen. Gjennom en undergang kommer vi ned i Storgata, som vi følger inn i sentrum og tilbake til Gjøvik stasjon.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Gjøvik - Bråstad - Skarkerud Gjøvik Skarkerud 8,2 km
Skarkerud - Nordenga - Vardal kirke Skarkerud Vardal kirke 10,8 km
Gjøvik - Bybrua - Vardal kirke Vardal kirke Gjøvik 11,9 km

Gjøvik - Bråstad - Skarkerud

Fra

Gjøvik

Til

Skarkerud

Lengde

8,2 km

Gå til rute

Skarkerud - Nordenga - Vardal kirke

Fra

Skarkerud

Til

Vardal kirke

Lengde

10,8 km

Gå til rute

Gjøvik - Bybrua - Vardal kirke

Fra

Vardal kirke

Til

Gjøvik

Lengde

11,9 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere