Asfaltstøy og skogens ro

Undergang er redningen

Foto: Eivind Molde / Skiforeningen, 08.08.2009

Turinformasjon

Lengde:

17,8 km

Område:

Follomarka

Beskrivelse

Det er asfalt mesteparten av veien, men vi skal også tilbakelegge noen kilometer inne i skogen, på grus og sti. Det blir en rundtur der vi får oppleve motorvei på nært hold, prøvd oss på Vassumbakkene og lytte til skogens ro i Nøstvedtmarka.

Vi starter i Vinterbro sentrum og tar raskeste vei til Bunnefjorden. Det er ikke lange biten. Nesset innbyr til en pause tett ved vannet, men vi har jo akkurat startet, så vi fortsetter ca 1,2 kilometer sørover i maritime omgivelser. Før vi forlater Bunnefjorden, ser vi oss tilbake, og skimter Oslo i det fjerne.

Vi fortsetter langs riksvei 156, og snart er vi framme ved kilden til elva som renner i motsatt retning langs veien. Men først skal vi passere E6 ved Nordbytunnelen. Straks ser vi Årungen, Follomarkas største vann. Her fra Vassum skal vi nå mot nord og øst, og første utfordring er Vassumbakkene.

Utfordringen består i å "klatre" rundt 110 høydemeter på ca 1,5 kilometer. "Belønningen" er flott utsikt på toppen av bakkene, og behagelig terreng på ferden videre. Vi sykler i ca 150 meters høyde, og beveger oss gjennom frodig jordbrukslandskap med store kornåkre.

Ca 2,2 kilometer fra Vassum kommer vi inn på Kongeveien, som har fått sitt navn etter Den Fredrikshaldske Kongevei, som gikk her. Den skal vi følge et godt stykke inn i Nøstvedtmarka. Veien gikk fra Fredrikshald (Halden) til Christiania, den ble bygd på 1600-tallet, og var i bruk i ca 250 år - fram til Mosseveien tok over som innfartsvei til Oslo fra sør.

E18 krysser vi på Leonardo Da Vincis bro, en iøynefallende konstruksjon i limtre. Vi fortsetter nordover langs østsiden av europaveien, krysser riksvei 154 og straks avløses asfalt av grus. Det flotte turområdet Nøstvedtmarka ligger foran oss. Ved Gårdmannsbråten er det satt opp informasjonstavler som forteller om historie og kulturminner i dette området. Det står også flere små informasjonsskilt langs veien gjennom Nøstvedtmarka.

Vi legger Firsprangsletta bak oss - en strekning der kuskene etter sigende fikk god fart på hestene på vei sørover mot Skyssjordet i Nordby, hvor det ventet mat og hvile. Ca 2,7 kilometer fra Nygårdskrysset skal vi til høyre, mot Stuene. Her er det benker og bord, og fint å raste.

En liten sti på ca 300 meter fører oss ned igjen på kongeveien, men etter bare ca 100 meter mot høyre, forlater vi denne historiske ferdselsåren, og tar vil venstre. Men vi er fortsatt på historisk grunn. Nå sykler vi nemlig inn på den storslåtte Nøstvedt gård, der det er funnet steinalderbosetninger fra tiden helt tilbake til 4.000-5.000 år f.Kr.

Men kontrastene er store. Fra fred og ro inne i Nøstvedtmarka åpenbarer det seg en utsikt som preges av motorvei og fornøyelsespark. E18 og E6 ligger i bunnen av lia, og på den andre siden har vi Tusenfryd. Vi kommer tett inntil motorveien, men en undergang fører oss trygt forbi. Dermed er vi tilbake på asfaltert vei.

I betryggende avstand til trafikken sykler vi på gang- og sykkelvei til Vinterbro sentrum, og er dermed tilbake på stedet der vi startet.

God tur!

Se ruter turen består av

Navn Fra Til Lengde
Nesset - Vassum Nesset Vassum 3,4 km
Nygårdskrysset - Vassum Vassum Nygårdskrysset 4 km
Nygårdskrysset - Stuene Nygårdskrysset Stuene 3,5 km
Nesset - Stuene Stuene Nesset 6,9 km

Nesset - Vassum

Fra

Nesset

Til

Vassum

Lengde

3,4 km

Gå til rute

Nygårdskrysset - Vassum

Fra

Vassum

Til

Nygårdskrysset

Lengde

4 km

Gå til rute

Nygårdskrysset - Stuene

Fra

Nygårdskrysset

Til

Stuene

Lengde

3,5 km

Gå til rute

Nesset - Stuene

Fra

Stuene

Til

Nesset

Lengde

6,9 km

Gå til rute

Samarbeidspartnere