Gullverket - Lynesvangen

Rutenr:

538

Lengde:

5,9 km

Område:

Eidsvoll - Nes

Type:

Offentlig vei og skogsbilvei/turvei
Utgangspunktet for denne sykkelruta er krysset mellom Odalsvegen (Fv 181) og Gullverkvegen. Hit kommer det sykkelruter fra Eidsvoll og Jønsjøen (rute 534) og fra Utsjøen via Benkemyra (rute 537) og via Storbråtan (rute 536).

Vi befinner oss nå i Gullverket, et stort turområde med spennende historie fra den gangen det var gruvedrift her. I veikrysset står et severdighetsskilt som viser vei innover i området. Vi skal sykle "i pilens retning", på Gullverkvegen.

Vi sykler først langs Nedre Holsjøen, og fortsetter rett fram i krysset ved vannets nordre ende. En kilometer senere er vi framme ved Knofsløkken. Her må bilistene betale for å komme videre. Og dårlig asfalt avløses av fint grusdekke.

Ganske snart begynner det som er en sammenhengende oppoverbakke helt til "mål". Det er snakk om knappe 3 kilometer og en høydeforskjell på rundt 105 meter. På vei innover dalen passerer vi Røysivangen og deretter Holsvangen, hvor det går vei til høyre mot Neverberget.

Snart er vi oppe ved Lynesvangen. Rute 532 går rett fram, videre oppover åsen og ned til Nord-Fløyta. På høyre side har vi en stor parkeringsplass, der Eidsvoll allmenning har satt opp skilt som informerer om turmulighetene i dette flotte området. Toalett er det også her - og gapahuk.

Bare noen hundre meter innover forbi parkeringsplassen ligger Øvre Holsjøen. Der er det mange fine rastesteder. Fortsetter du videre innover, vil du finne mange spor fra tiden med gruvedrift. Rute 567 går dit - til Brødstadgruva. Du kan lese mer om gruvedriften i artikkelen Gull og grønne skoger.
Gullverkets

Foto: Eivind Molde, 20.08.2011

Steder i nærheten

Steder Moh Type Område
Gullverket 287 Innfallsport (parkering) Eidsvoll - Nes
Lynesvangen 407 Innfallsport (parkering) Eidsvoll - Nes

Gullverket

Moh

287 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Eidsvoll - Nes

Gå til sted

Lynesvangen

Moh

407 m

Type

Innfallsport (parkering)

Område

Eidsvoll - Nes

Gå til sted

Samarbeidspartnere