Sandvikshytta denne uken: Den lille tømmerkoia rett ved Katnosa er klar for vinterens innrykk av vaffelgjester. I helgen sesongeåpner den. Foto: Venke Fredriksen

Her får du hjelp med brukne staver 

Denne helgen åpner Sandvikshytta for sesongen. På bestyrer Venkes meny står vafler, toddy og reserveski.
Tekst: Guri Leyell Skedsmo
Publisert 11.01.2024

En pen samling ski: Erfaringsmessig oppstår et og annet hjelpebehov gjennom vinteren. En samling ski og staver er derfor bragt inn til Sandvikshytta, midt i Nordmarka. Foto: Venke Fredriksen

Lørdag 13. januar sesongåpner Sandvikshytta ved Katnosa. Hyttevert Venke Fredriksen er klar for vaffelinnrykk, skiforholdene er sjeldent bra, og løypene i denne delen av Marka har vært klare lenge.

Hjelpebehov

Alt ligger til rette for en lang og fin sesong. Det innebærer en og annen uheldig skiløper, har hun erfart.  Nytt i år er derfor et rikholdig utvalg av ekstrastaver og ski. Ikke få har vært innom hytta og lurt på om hun har reparasjonsutstyr. Eller en ekstra stav. 

En god idé så dagens lys en varm sommerdag i fjor.   

– Jeg søkte på finn.no og fant ski og staver som skulle gis bort. Da var det bare å begynne å samle inn.   

Sandvikshytta

  • Ligger ved vannet Katnosa, populært stoppested midt i Nordmarka
  • Åpent for servering i helgene, vanligvis mellom 11 og 15
  • En tømmerkoie, som Skiforeningen leier av Løvenskiold
  • 1944–1945 var Sandviks­hytta og områdene rundt tilholdssted for tre geværlag av «Milorg D13», den såkalte «Markabasen».

Flere par ski og staver står nå linet opp, klare til å redde nikkerser i nød. Sandvikshytta ved Katnosa er et populært stoppested for skiløpere på langtur. Det er langt til nærmeste togstasjon og parkeringsplass, og virkelig ikke her du ønsker problemer med utstyret.  

Bambus

Om en reserveski ikke skulle matche helt eller staven du får låne er litt for kort, spiller mindre rolle, mener Venke.
 
– En for lang eller kort stav er bedre enn ingen stav. I fjor kom en kar med brukket stav innom. Han hadde funnet en løypestikke i bambus og festet trinsen til den, strålende fornøyd med resultatet. Det dugde som bare det. Så jeg skaffet noen gamle bambusstaver til samlingen også.  
 

skiforeningenlogo

Du bidrar til Markas skiløyper!

Skiforeningen - kjærlighet til Marka siden 1883
Bli medlem

Samarbeidspartnere