Nye Skimuseet åpnet dørene i desember 2023. Illustrasjon: Snøhetta  

Dette er nye Skimuseet

På dagen 100 år etter at dørene ble åpnet første gang, ble nye Skimuseet innviet av H.M Kong Harald i desember 2023.   
Tekst: Trine Rom Giving
Publisert 10.02.2023

Arbeidet med ombyggingen startet i 2022. Det innebærer godt synlige endringer rundt Kollentorget og under hoppbakken. Blant annet er deler av det såkalte Kulbygget over tunnelen under hoppet revet. 

Trofaste gavegivere

Prosjektet har hatt en budsjettramme på opp mot 100 millioner kroner. Sentrale bidragsytere har vært Hans Herman Horns stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse.   

– Uten støtten hadde det ikke vært mulig for Skiforeningen å realisere prosjektet. Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse har vært viktige støttespillere for Skiforeningen i mange år, sier generalsekretær Håvard S. Abrahamsen.    

gammelt telt

Polarskatt: Roald Amundsen var én av flere som ga ekspedisjonsutstyret sitt til Skiforeningen. Her er Amundsens sydpoltelt utstilt. Foto: Skimuseet 

Norges eldste ski

– Vi  har forbedrer formidlingen om skienes og skisportens unike posisjon i vår kultur og historie, og gir folk nøkkelen til å forstå hvorfor ski ble en så viktig identitetsmarkør. Med det nye museet har vi fått mulighet til å ta vare på og å vise frem dette på nye måter. Vi aktualisere historien, sier Åslaug Midtdal, faglig leder i Skimuseet.   

Middelalder og polarferder

Skimuseets samling består av ski fra middelalderen og frem til nå. Utstyr og ski fra de norske polarferdene er en viktig del. 

Mange av skiene har tilhørt våre fremste idrettsutøvere og medlemmer av kongefamilien. Skimuseet inneholder også et skimakerverksted, premiesamlinger og et spesialbibliotek. Museet har både faste og skiftende utstillinger.  

Ombyggingen 

  • Snøhetta har tegnet nye Skimuseet
  • Sentrale bidragsytere er  Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse, Sparebankstiftelsen 
  • Veidekke er entrepenør

Turistmål

–  Vi skal skape en destinasjon som er enda mer attraktiv for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier Ole Kristian Sørland, Skiforeningens leder i Holmenkollen.   

I løpet av ett år besøker om lag 1 million mennesker Holmenkollen. 175 000 løser billett til Skimuseet og hopptårnet.  

Ikonisk bygg

– Skimuseet skal bli et nytt ikonisk bygg med en identitet som skiller seg fra hoppbakken, men som ikke konkurrerer med den. Bygget blir bedre egnet til ta imot publikum, med en visuell og funksjonell sammenheng mellom Skimuseet, kaféen og Holmenkollbakken. Skimuseet blir mer synlig i anlegget og det blir enklere for publikum å orientere seg, sier Sørland. 

Samarbeidspartnere