Ferdig til 100-årsdagen: I desember 2023 er det klart for nyåpning av Skimuseet. Store endringer er på gang. Illustrasjon: Snøhetta  

Slik blir det nye Skimuseet

2. desember 2023 er det 100 år siden Skimuseet åpnet dørene for første gang. Snøhetta har tegnet det nye museet som står klart til hundreårsjubileet.   

Tekst: Trine Rom Giving/illustrasjon: Snøhetta

Publisert 10.02.2023

Skimuseet 100 år

  • Skimuseet er 100 år 2. desember 2023
  • Eies og drives av Skiforeningen
  • Museet er en viktig bidragsyter til Skiforeningens markaarbeid

Arbeidet med ombyggingen startet i 2022. Det innebærer godt synlige endringer rundt Kollentorget og under hoppbakken. Blant annet er deler av det såkalte Kulbygget over tunnelen under hoppet revet. Utsikten mot Oslo åpnes igjen og inngangspartiet til museet vil også se helt annerledes ut.   

Trofaste gavegivere

Prosjektet har en budsjettramme på opp mot 100 millioner kroner. Sentrale bidragsytere er Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse.   
– Uten støtten hadde det ikke vært mulig for Skiforeningen å realisere prosjektet. Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse har vært viktige støttespillere for Skiforeningen i mange år, sier generalsekretær Håvard S. Abrahamsen.    

gammelt telt

Polarskatt: Roald Amundsen var én av flere som ga ekspedisjonsutstyret sitt til Skiforeningen. Behovet for et museum vokste frem. Her er Amundsens sydpoltelt utstilt. Foto: Skimuseet 

Norges eldste ski

– Vi skal forbedre formidlingen om skienes og skisportens unike posisjon i vår kultur og historie, og gi folk nøkkelen til å forstå hvorfor ski ble en så viktig identitetsmarkør. Nå får vi mulighet til å ta vare på og å vise frem dette på nye måter. Vi aktualisere historien, sier Åslaug Midtdal, faglig leder i Skimuseet.   

Middelalder og polarferder

Skimuseets samling består av ski fra middelalderen og frem til nå. Utstyr og ski fra de norske polarferdene er en viktig del.  Mange av skiene har tilhørt våre fremste idrettsutøvere og medlemmer av kongefamilien. Skimuseet inneholder også et skimakerverksted, premiesamlinger og et spesialbibliotek. Museet har både faste og skiftende utstillinger.  
– I jubileumsåret viser vi frem den eldste skien som er funnet i Norge, Drevjaskia fra Vefsn i Nordland. Den er over 5000 år gammel.  
Disse skien lånes fra NTNU Vitenskapsmuseet.   

Ombyggingen 


Snøhetta har tegnet nye Skimuseet

Sentrale bidragsytere er  Hans Herman Horns Stiftelse og Nadia og Jacob Stolt-Nielsen Veldedige Stiftelse, Sparebankstiftelsen 

Veidekke er entrepenør

Turistmål

–  Vi skal skape en destinasjon som er enda mer attraktiv for både norske og utenlandske gjester – enten de er interessert i sport, kultur, arkitektur eller utsikt, sier Ole Kristian Sørland, Skiforeningens leder i Holmenkollen.   

I løpet av ett år besøker om lag 1 million mennesker Holmenkollen. 175 000 løser billett til Skimuseet og hopptårnet.  

Ikonisk bygg

– Skimuseet skal bli et nytt ikonisk bygg med en identitet som skiller seg fra hoppbakken, men som ikke konkurrerer med den. Bygget blir bedre egnet til ta imot publikum, med en visuell og funksjonell sammenheng mellom Skimuseet, kaféen og Holmenkollbakken. Skimuseet blir mer synlig i anlegget og det blir enklere for publikum å orientere seg, sier Sørland. 

Samarbeidspartnere