Markaturen: Høsttur gjennom Krokskogen

Fra Ringkollen venter 34 kilometer på sykkelsetet til By i Lommedalen.

Tekst og foto: Trine Rom Giving

Publisert 23.09.2020

Det er altså snakk om en skikkelig langtur på sykkel gjennom vakre Krokskogen. Skiforeningens sykkelbuss går til Ringkollen, der turen starter på nær 600 meter over havet.

Første etappe følger bilveien til Jaklefoss og går på skogsbilvei videre til Langtjern. Her kan du velge trillesti sørover til Damtjern eller fortsette på skogsbilveien over Høgåsen. Bakkene opp til Høgåsen kjennes godt i lårene, og det passer med en pause ved Storflåtan. Nedenfor Sæterroa finnes en fint tilrettelagt bålplass.

STARTER PÅ TOPP: Sykkelbussen tar deg til Ringkollen, rundt 600 m.o.h.

Langs vakre Storflåtan

Storflåtan er et av de større vannene på Krokskogen. Skogsbilveier følger strandlinjen i nord og øst, og gjør området lett tilgjengelig med sykkel. Det er også et populært mål for overnattingsturer med flere fine telt- og badeplasser.

Fra Storflåtan vender vi nesen mot Skiforeningens markastue Løvlia. Skogsbilveien følger etterhvert Damtjern på høyre hånd. Ønsker du å strekke litt på bena før det bærer oppover til Løvlia, er Stubdalssetra verdt et besøk. Den nedlagte setra litt vest for veien mellom Damtjern og Løvlia.

LETT: Skogsbilveiene på Krokskogen er fine å sykle på.

Unn deg en natt på Løvlia

På Løvlia venter vertskapet Anne-Gro Holm og Tore Gjendemsjø med god lunsj og fyr på peisen. De overtok driften høsten 2019, og tar imot dagsgjester og overnattingsgjester. Løvlia er et knutepunkt for turgåere, syklister og skiløpere på Krokskogen, og et populært turmål hele året. På Løvlia er det mulig å legge inn en overnatting og gjøre dagstur til helgetur.

Løvlia skistue

STORSTUE: Løvlia tar imot dagsgjester og overnattingsbesøk.

Sykle langs Store eller Lille Lomma

Fra Løvlia går det trillesti for sykkel gjennom skogen til Fjellseterbommen. Vinterstid følger Grenaderløypa fra Kleivstua den samme traseen opp til Løvlia. Nede ved Fjellseterbommen møter vi Store Lomma, et av hovedvassdragene på Krokskogen. Herfra kan vi velge flere ruter tilbake til Lommedalen. Vi kan følge Lille Lomma via Fjellsetra og Plassedammen, eller Store Lomma i retning Kampevaddammen, hvor man må regne med å trille sykkelen et stykke, og forbi Monsebråtan og Myrsetra. I iMarka-appen ser du hele tiden hvor du er og hvilke muligheter som ligger foran deg. 

KNUTEPUNKT: På Løvlia møtes sykkelruter, turstier og skiløyper.

Seterdrift og finneinnvandring

Ved Tverrelva møtes Store og Lille Lomma og blir til Lomma. Elva renner gjennom Lommedalen og helt ned til Sandvika. Fra Tverrelva går det vei på begge sider av elven Lomma ned til By.

Krokskogen er mer enn noen andre det området vi forbinder med seterdrift og finneinnvandring i Oslomarka. Det er så mange minner å oppsøke fra disse periodene at det er lurt å lese seg opp i forkant. Da kan man legge inn noen pauser som er spennende for både store og små, og det hele blir en liten historietime i tillegg til en veldig fin sykkeltur.

Kart

Samarbeidspartnere