Enda mer skiglede

I november tok Skiforeningen i bruk et helt nytt og utvidet snøproduksjonsanlegg i Sørkedalen.

Tekst: Trine Rom Giving Foto: Magnus Nyløkken

Publisert 13.12.2018

 Det er viktig at barn får sjansen til å gå på ski nær der de bor, sier Hans Herman Horn.

Horn har vært en av Skiforeningens viktigste støttespillere i en årrekke, og har finansiert det topp moderne snøproduksjonsanlegget i Sørkedalen. 

Gleden han har av å gå på ski, tidligere som aktiv, nå som turgåer, ønsker han at flere skal få oppleve. 

– Hvis det ikke er snø på bakken når det er vinter, må vi lage den, det sier seg selv, sier Horn. 

Teknologien er på fremmarsj, og på sikt vil produksjonen av snø bli enda smartere.

VIKTIG FOR LEK OG LÆRING

Snøproduksjonsanlegget i Sørkedalen, som eies av Skiforeningen og drives med bemanningsstøtte fra idrettslagene SIF og Røa, vil sikre snø fra november og ut mars. 

– Sørkedalen er et populært knutepunkt og utfartssted til Krokskogen og Nordmarka for veldig mange mennesker. Et nytt anlegg her vil gi enda bedre muligheter for lek og moro i snøen, skiturer og treningsøkter, alt etter hva man ønsker, sier prosjektleder for snøproduksjon i Skiforeningen, Anette Bjerke Kolderup.  

Snøen skal betjene hele skiskoleområdet, lysløypa ved idrettsanlegget og turløypa fra Skansebakken opp til Gråseterveien.

RIVENDE UTVIKLING

Det nye anlegget i Sørkedalen har økt produksjonskapasitet. I løpet av vinteren er planen å lage 15 000 kubikkmeter snø, som vil komme tusenvis av skiløpere til gode. Anlegget henter vann fra Heggelielva, 35 liter i sekundet. En målestasjon sørger for at det ikke tas ut vann hvis vannføringen i elva er under et visst nivå. 

– Teknologien er på fremmarsj, og på sikt vil produksjonen av snø bli enda smartere, for eksempel med tanke på strømforbruket, sier Hans Herman Horn. 

Han har finansiert flere av Skiforeningens snøproduksjonsanlegg, som på Eid i Asker og Greverud i Oppegård. Snøfabrikken på Greverud kan produsere snø i varmegrader. 

Horn har også finansiert en rekke løypemaskiner for Skiforeningen.

LANG ERFARING

Skiforeningen har drevet snøproduksjon siden vinteren 89/90. 

– Det gir oss lang erfaring med et virke som krever høy kompetanse, både teknisk og sikkerhetsmessig, sier Kolderup. 

I dag har Skiforeningen ansvaret for eller er involvert i snøproduksjon i åtte nærmiljøanlegg på østlandsområdet.

– Vi ønsker at folk skal kunne leve aktive liv der de bor. Vi vil se glade barn med roser i kinnene leke i snøen. Derfor er nærmiljøanleggene med snøproduksjon så viktige, både her og nå og for å sikre skisporten i fremtiden, sier hun. 

Samarbeidspartnere