Tips og råd
Dette gjør du om du møter skogens konge
Elgen er vakker, majestetisk – og litt skremmende. Hva gjør du hvis du støter på 800 kilo med muskelmasse og kraft der ute i skogen?
Kilde: Norsk Friluftsliv sammen med Bondelaget, TYR, Tine, Norges Bonde- og Småbrukarlag og Geno.
– Nå er dyrene sluppet ut, det er vel snakk om en 700-800 dyr, forteller Anders Bratvold som er formann for Nordmarka Beitelag og representerer alle bøndene som driver med storfe.
Dyrene slippes nord i Nordmarka og trekker sørover gjennom sommeren. De tas inn igjen 15. september, i tide før elgjakta begynner.
Det vil si at du kan møte både kyr og sauer når du er på tur i Marka, for eksempel ved Trantjern gård som bildene i denne saken er fra.
Hva gjør du da?
Kuene er nysgjerrige og synes nok det er like overraskende å treffe deg, som du synes det er å møte på dem. Da er det lurt å stoppe opp og å gjøre seg til kjenne og kanskje prate litt beroligende med dem. Nyt det flotte synet, men ikke overdriv din eventuelle begeistring, det er ikke sikkert kua deler denne. Og kyr er som kjent også veldig mye kraft.
– Dersom det er mulig kan du velge en annen vei. Du kan også ha en pinne i hånda for å styre dyrene unna deg hvis de blir for nysgjerrige, sier Bratvold.
Bærplukkere er ekstra interessante for nysgjerrige og sultne kyr på beite. Dyrene kan tro at spannet eller kurven inneholder fristende kraftfor, og da kan det oppstå en aldri så liten interessekonflikt.
– Vær derfor litt ekstra varsom dersom du er ute og plukker bær, sier Bratvold.
Beiteområdene er stort sett over alt i Marka, og mot bygda er det satt opp utmarksgjerder. Dyrene ferdes ofte på grusveiene, da de som oss synes det er enklere å ta seg frem her.
– På veiene kommer det ofte syklister i veldig stor fart. Det er ikke dyrene så glade i, og de kan bli redde og aggressive. Jeg ber derfor syklistene som treffer en dyreflokk om å ta det veldig rolig. Aller helst skal de stoppe opp og gi seg til kjenne, sier Bratvold.
– Den rekorden du kanskje prøvde deg på får du ta en annen dag dersom du møter på kuer, sier han.
Andre situasjoner der kyr på beite kan bli usikre eller i overkant nysgjerrige, er i møte større grupper turgåere, som for eksempel med kanoer på transportetapper mellom vann, hunder, og biler parkert langs veier i og ved beiteområder.
Skiforeningen er enig i at det er viktig at turgåere og syklister skal vise hensyn når de ferdes i Marka. Beitedyra holder kulturlandskapet i hevd, og bidrar til et åpent terreng hvor det er fint å gå på tur. Friluftsfolk nyter godt av eksisterende infrastruktur og må se det store bildet når allemannsretten utøves.
– Sammen er det plass til både beite-, grunneier- og friluftsinteresser om det vises hensyn til hverandre, sier Lars Gurandsrud, som er Skiforeningens prosjektleder for utviklingen av Trantjern gård i Nordmarka nord.